Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μεταστέγαση του ΚΔΒΜ ζητούν οι γονείς του 1ου Πειραματικού

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου του δήμου ζητά την άμεση μεταστέγαση του Κέντρου δια βίου Μάθησης.

Την άμεση μεταστέγαση και λειτουργία του Κέντρου δια βίου μάθησης του δήμου Θεσσαλονίκης σε άλλο κτήριο του δήμου ζητά ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, τονίζοντας πως η συνύπαρξη των δύο δομών δημιουργεί επιτακτικές και έκτακτες υγειονομικές ανάγκες στο πλαίσιο της προσπάθειας αποφυγής της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, από τη στιγμή της μετεγκατάστασης του σχολείου στην παλαιά Οικοκυρική Σχολή επί της οδού Εγνατίας 132, υπήρξαν διαβεβαιώσεις πως το Κέντρο δια βίου Μάθησης θα απομακρυνθεί, ωστόσο μέχρι σήμερα παραμένει και λειτουργεί στο κτήριο μετά τις 4 το μεσημέρι.

«Οι εκπαιδευτές και οι ενήλικες εκπαιδευόμενοι στο Κέντρο δια βίου μάθησης, χρησιμοποιούν τις ίδιες τουαλέτες με τους μαθητές του σχολείου» σημειώνει ο Σύλλογος και προσθέτει: «Τα μαθήματα του Κέντρου Δια βίου μάθησης τελειώνουν αργά, με αποτέλεσμα να μην τηρούνται οι κανόνες υγιεινής τόσο στις σχολικές τάξεις όσο και κυρίως στις τουαλέτες του σχολείου. Κατά την ώρα έναρξης του Δημοτικού σχολείου στις 7:00 το πρωί, έχει παρατηρηθεί ότι το κτήριο και οι τουαλέτες έχουν καθαρισθεί πλημμελώς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των μαθητών, αλλά και των δασκάλων, καθώς υφίσταται σαφές υγειονομικό ζήτημα. Επιπλέον, οι εκπαιδευόμενοι χρησιμοποιούν τα ίδια θρανία με τους μικρούς μαθητές, αλλάζοντας σε καθημερινή βάση τη διάταξη των θρανίων των μαθητών, τα οποία το πρωί με τις εν λόγω συνθήκες πρέπει να επανέρχονται στην αρχική τους θέση καθώς διαφορετικά δεν είναι δυνατόν να κρατούνται οι αποστάσεις ασφαλείας».

Τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν «το αυτονόητο δικαίωμα των παιδιών μας με κάθε νόμιμο τρόπο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης:

Το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης από τη μετεγκατάστασή του στην παλαιά Οικοκυρική σχολή επί της οδού Εγνατίας 132 από την προηγούμενη σχολική χρονιά (2019-2020) συστεγάζεται και συνυπάρχει με το κέντρο Δια βίου Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί ακόμη και σήμερα στο κτήριο μετά τις 4 μ.μ., παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις των υπευθύνων για την απομάκρυνσή του.

Από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, υπήρξε έντονος προβληματισμός στο σύνολο των γονέων των μαθητών του σχολείου, αλλά και στο εκπαιδευτικό προσωπικό και στη διεύθυνση του σχολείου για τη συνύπαρξη με το Κέντρο Δια βίου μάθησης λόγω των επιτακτικών και έκτακτων υγειονομικών αναγκών που δημιούργησε η ανάγκη αποφυγής της μετάδοσης της νόσου. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου και η Διεύθυνση του Σχολείου ζήτησαν από τις 28/08/2020 με κοινό τους έγγραφο τη μεταστέγασή του σε άλλο κτήριο του Δήμου. Το έγγραφο στάλθηκε στην Περιφερειακή Διεύθυνση εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας με κοινοποίηση στην Αντιδήμαρχο Παιδείας Δήμου Θεσσαλονίκης και στην Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία απάντηση, παρά το γεγονός ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα στο μέτωπο της πανδημίας επιδεινώνονται καθημερινά.

Το Υπουργείο Παιδείας αναφορικά με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων υπό τις συνθήκες της πανδημίας πρόσφατα ανακοίνωσε πως «η λειτουργία των σχολείων Θα γίνει για την τρέχουσα σχολική χρονιά με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, τα οποία θα ελέγχονται αυστηρά» και συγκεκριμένα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ όπου αναφέρει «οι αίθουσες διδασκαλίας να είναι αποκλειστικά για συγκεκριμένο τμήμα μαθητών, ώστε σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος COV1D-19 να περιορίζεται ο αριθμός των στενών επαφών».

Οι εκπαιδευτές και οι ενήλικες εκπαιδευόμενοι στο Κέντρο δια βίου μάθησης, χρησιμοποιούν τις ίδιες τουαλέτες με τους μαθητές του σχολείου. Τα μαθήματα του Κέντρου Δια βίου μάθησης τελειώνουν αργά, με αποτέλεσμα να μην τηρούνται οι κανόνες υγιεινής τόσο στις σχολικές τάξεις όσο και κυρίως στις τουαλέτες του σχολείου. Κατά την ώρα έναρξης του Δημοτικού σχολείου στις 7:00 το πρωί, έχει παρατηρηθεί ότι το κτίριο και οι τουαλέτες έχουν καθαρισθεί πλημμελώς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των μαθητών , αλλά και των δασκάλων, καθώς υφίσταται σαφές υγειονομικό ζήτημα. Επιπλέον, οι εκπαιδευόμενοι χρησιμοποιούν τα ίδια θρανία με τους μικρούς μαθητές, αλλάζοντας σε καθημερινή βάση τη διάταξη των θρανίων των μαθητών, τα οποία το πρωί με τις εν λόγω συνθήκες πρέπει να επανέρχονται στην αρχική τους θέση καθώς διαφορετικά δεν είναι δυνατόν να κρατούνται οι αποστάσεις ασφαλείας.

Για την προστασία της υγείας των παιδιών μας, των εκπαιδευτικών, αλλά και της δημόσιας υγείας ζητάμε άμεσα τη μεταστέγαση και λειτουργία του Κέντρου δια βίου μάθησης σε άλλο κτήριο του Δήμου και δηλώνουμε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δικαίωμα των παιδιών μας με κάθε νόμιμο τρόπο.

Θεσσαλονίκη, 21.09.2020
Η Πρόεδρος και τα μέλη του ΣΓΚ του 1ου ΠΔΣΟ (εντ. στο ΑΠΟ)
Φρόσω Πελέκα -πρόεδρος
Θεόδωρος Μαυρίδης - Αντιπρόεδρος
Δήμητρα Ψευτογιάννη - Γραμματέας
Στέφανος Τσιάρας - Ειδικός Γραμματέας
Χαρά Γνήγου - Ταμίας Μαρίτα Βαη - Μέλος
Βασίλειος Μπλετσογιάωης - Μέλος