Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μια... Ριβιέρα που γέμισε μπάζα - Έρχονται πρόστιμα (φωτο)

Η καθαριότητα αποδεικνύεται δύσκολος γρίφος για την αρμόδια αντιδημαρχία, κάτι που οφείλεται στη ραγδαία οικιστική ανάπτυξη και το κύμα ανακαινίσεων.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, μια περιοχή έξω από την Ασπροβάλτα της Θεσσαλονίκης αρχίζει και παρουσιάζει έντονη οικιστική ανάπτυξη.

Η γνωστή σήμερα «Ριβιέρα» προτιμάται από Θεσσαλονικείς για να χτίσουν τις πρώτες εξοχικές κατοικίες, αφού η πρόσβαση στη Χαλκιδική θεωρείτο δύσκολη, σε αντίθεση με τις παραλίες του σημερινού δήμου Βόλβης.

Τα εξοχικά αρχίζουν και ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, δημιουργώντας ουσιαστικά μια επέκταση του οικισμού της Ασπροβάλτας που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

Από την ακμή των δεκαετιών του '80 και του '90, τα εξοχικά της «Ριβιέρας» αρχίζουν να βιώνουν με την έλευση του 2000 την παρακμή, αφού πια η Χαλκιδική ήταν πιο ελκυστική, σε σύγκριση με την περιοχή που ήδη άρχισαν να επισκέπτονται σε μεγάλο βαθμό Βαλκάνιοι τουρίστες.

Τα χρόνια πέρασαν και ορισμένοι ιδιοκτήτες εξοχικών και πολύ περισσότερο οι κληρονόμοι τους επέστρεψαν στην περιοχή. Πολλοί είδαν την ανακαίνιση των σπιτιών αυτών ως μια ευκαιρία, είτε για να τα νοικιάσουν με βραχύχρονη μίσθωση είτε για να τα ανακαινίσουν για ιδία χρήση.

Το κύμα ανακαινίσεων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλο, ενώ ήδη λειτουργούν και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες. Αυτό όμως ήταν μια εξέλιξη που μάλλον επιβάρυνε τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Βόλβης.

Η καθαριότητα αποδεικνύεται δύσκολος γρίφος για την αρμόδια αντιδημαρχία, κάτι που οφείλεται στη ραγδαία οικιστική ανάπτυξη αλλά και το κύμα ανακαινίσεων.

«Μαζεύουν ολημερίς μπάζα»

Για μια απίστευτη ασυδοσία των ιδιοκτητών της περιοχής κάνει λόγο στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Βόλβης Χρήστος Σαββόπουλος.

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Έχουμε συνεχώς να δουλεύουν δύο μπουλντόζες, χώρια τα απορριμματοφόρα και τα φορτηγά για να μαζεύουμε μπάζα και υπολείμματα από κλαδέματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος.

Όπως λέει, μάλιστα, ο ίδιος, ο δήμος πρόκειται να ακολουθήσει άλλη τακτική από εδώ και πέρα και η ανοχή για όσους πετούν ογκώδη απορρίμματα στην περιοχή της Ριβιέρας θα τελειώσει.

«Σε συνεννόηση με τη δημοτική αστυνομία θα γίνουνται οι απαραίτητοι έλεγχοι και όπου παρατηρούνται παραβάσεις θα βεβαιώνονται τα ανάλογα πρόστιμα», τονίζει ο κ. Σαββόπουλος.

Μάλιστα αναφέρει ότι στην πλειοψηφία των ανακαινίσεων που γίνονται οι ιδιοκτήτες αμελούν να βγάλουν την απαραίτητη άδεια μικροεργασιών θέλοντας να αποφύγουν επιπλέον κόστος, πετώντας ωστόσο το μπαλάκι στον δήμο Βόλβης, του οποίου η υπηρεσία καθαριότητας δουλεύει «στα κόκκινα» τη θερινή περίοδο λόγω του υπερδιπλασιασμού του πληθυσμού της περιοχής από την τουριστική κίνηση.

Ελλιπής η αποκομιδή

Την ίδια ώρα ιδιοκτήτες κατοικιών στην περιοχή κάνουν λόγο για υγειονομική βόμβα λόγω της μειωμένης συχνότητας στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

«Οι κάδοι πολλές φορές είναι γεμάτοι, ενώ παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν πολλά απορρίμματα εκτός αυτών», αναφέρει στη Voria.gr κάτοικος της περιοχής.

Όπως λέει, τα σκουπίδια αυτά μπορεί να παραμείνουν για πολύ καιρό εκεί, προκαλώντας δυσοσμία, ενώ σε συνδυασμό με τα ξερά χόρτα αυξάνουν συνεχώς τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.