Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Νεαρός γυμναστής συνδυάζει γήπεδα με διδασκαλία αραβικών-Μιλά 7 ξένες γλώσσες

Ο Ευρυπίδης Μπαϊραμπάς στα 20 του γνώριζε αγγλικά και γαλλικά. Στη συνέχεια ωστόσο απέκτησε μεγάλη έφεση στις ξένες γλώσσες και πλέον μιλάει εφτά.

«Είχαμε ένα μάθημα στο δεύτερο έτος την ιστορία της φυσικής αγωγής. Επειδή ήταν ενδιαφέρον άρχισα να βλέπω σχετικά βίντεο που αφορούσαν την αρχαία Ελλάδα. Στη συνέχεια άρχισα να βλέπω video σχετικά με την αρχαία Αίγυπτο, που τα βρήκα πολύ ενδιαφέροντα. Εμβάθυνα στον αιγυπτιακό πολιτισμό και την ιστορία της Αιγύπτου που στο πέρασμα των χρόνων άρχισε να έχει ως επίσημη γλώσσα τα αραβικά. Εκεί αρχίζει το ταξίδι».

Τα παραπάνω λόγια δεν ανήκουν σε έναν γλωσσολόγο, ούτε διερμηνέα, ούτε καν κάποιο απόφοιτο σχολής φιλολογίας ξένης γλώσσας. Ο 26χρονος Ευρυπίδης Μπαïραμπάς, από τον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης, απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα το ποδόσφαιρο, εξηγεί στην Voria.gr πώς ξεκίνησε ένα μαγικό ταξίδι για τον ίδιο στον κόσμο των γλωσσών, φτάνοντας σήμερα να μιλάει άπταιστα οκτώ συνολικά γλώσσες, μαζί με τη μητρική του, τα ελληνικά.

«Τα αραβικά με γοήτευσαν. Ήταν μια γλώσσα που τουλάχιστον εμείς που ζούμε στην Ευρώπη δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το νόημά της. Στην αρχή δεν μπορούσα να καταλάβω τίποτα. Άρχισα να παρακολουθώ μαθήματα στο youtube και έμπαινα στο νόημα της γλώσσας», αναφέρει ο Ευρυπίδης.

Το ενδιαφέρον του 26χρονου για τα αραβικά αυξήθηκε και επεδίωξε τη συνάντηση με τον καθηγητή που δίδασκε με βίντεο στο youtube.

Ακολούθησε μια περίοδος βαθιάς μελέτης της γλώσσας, με αρκετό διάβασμα, που οδήγησε τελικά να γίνει ο πρώτος Έλληνας που αποκτά πτυχίο άριστης γνώσης αραβικής γλώσσας, (Certificate Language Proficient Level – C2) του Πανεπιστημίου An – Najah National University της Nablus.

Μαθήματα από το διαδίκτυο

Το διαδίκτυο και πολύ περισσότερο το youtube αποτέλεσε για τον 26χρονο απόφοιτο του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ την πηγή γνώσης τόσο για τα αραβικά όσο και για τις άλλες γλώσσες. Η όρεξη άνοιξε και… ακολούθησαν τα ρωσικά, τα γερμανικά, τα ισπανικά και τα φαρσί, δηλαδή τα περσικά τα οποία κατανόησε γρήγορα λόγω της ομοιότητάς τους με τα αραβικά.

«Ξεκινούσα να μαθαίνω τη γλώσσα μέσω βίντεο στο youtube, στη συνέχεια όμως χρειζόταν καθηγητής ώστε να με καθοδηγήσει στην έκφραση και τα γραπτά και να τελειοποιήσω την εκμάθηση της γλώσσας», σημειώνει ο Ευρυπίδης.

Γνωρίζοντας ήδη αγγλικά και γαλλικά, ο 26χρονος έχει ήδη καταφέρει να μάθει βασικές γνώσεις σε κινεζικά και τουρκικά.

Ωστόσο όπως λέει ο ίδιος, στα άμεσα σχέδιά του δεν είναι να μάθει άλλες γλώσσες, αλλά θα επιδιώξει να βελτιώσει τα αραβικά του, που ήδη διδάσκει, ενώ εργάζεται και ως διαπολιτισμικός μεσολαβητής.

«Τα αραβικά είναι μια πολυδιάστατη γλώσσα. Αυτή που έμαθα εγώ για να πάρω το πτυχίο είναι η επίσημη εκδοχή της. Ωστόσο τα αραβικά είναι μια γλώσσα που μιλιέται από ένα μεγάλο ποσοστό πληθυσμού σε πολλές χώρες και παρουσιάζει παραλλαγές ανάλογα με την περιοχή και το μορφωτικό επίπεδο αυτού που τη μιλάει. Οπότε υπάρχουν πολλά επίπεδα βελτίωσης», αναφέρει ο νεαρός γλωσσομαθής.