Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τον θάνατο περιθαλπόμενου στον Άγιο Δημήτριο

Κατατέθηκε χθες μήνυση στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ώστε να διαπιστωθεί εάν συντελέστηκαν πράξεις που συνιστούν ποινικά αδικήματα.

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε στον εισαγγελέα η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βίκυ Νάκου, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο 25χρονος περιθαλπόμενος στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Δημήτριος».

Μετά την Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διέταξε και κατόπιν της διενέργειας νεκροψίας – νεκροτομής, την οποία ζήτησε, η κ. Νάκου κατέθεσε χθες τη μήνυση στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ώστε να διαπιστωθεί εάν συντελέστηκαν πράξεις που συνιστούν ποινικά αδικήματα.

Σε δηλώσεις της σήμερα η πρόεδρος του κέντρου ανέφερε πως «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι υπάρχουν πράξεις καταδικαστέες και συνεπώς πρέπει να αναζητηθεί τάχιστα η ποινική ευθύνη, την οποία υπέχουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα», ωστόσο δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. «Η διοίκηση οφείλει να διαλευκάνει τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το τραγικό γεγονός του θανάτου και να αποδώσει ευθύνες στους υπαιτίους. Προσωπικά είμαι αποφασισμένη να φτάσω την υπόθεση μέχρι τέλους. Σήμερα 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, δεσμεύομαι στη μνήμη του αγαπημένου μας παιδιού, Πάρι, ότι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι ώστε ως κοινωνία να αλλάξουμε νοοτροπία και ο σεβασμός των ίσων δικαιωμάτων, η αποδοχή των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, καθώς και η αξιοπρεπής διαβίωσή τους, να καταστεί από στόχος σε καθημερινή πράξη», τόνισε η κ. Νάκου και πρόσθεσε ότι «συμπεριφορές που θίγουν την ανθρώπινη υπόσταση δεν έχουν καμία θέση στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απ' όπου κι αν προέρχονται».

Οι γονείς των 88 περιθαλπόμενων παιδιών του κέντρου, είναι αναστατωμένοι μετά το περιστατικό. «Είμαστε συγκλονισμένοι. Όπως είπε η πρόεδρος είμαστε σε κοινή γραμμή. Μαζί θα κινηθούμε για να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση, γιατί σήμερα έγινε αυτό, αύριο δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνει πάλι. Πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας», ανέφερε η πρόεδρος του σωματείου γονέων και κηδεμόνων «Αρωγή» του ιδρύματος Άγιος Δημήτριος, Ολυμπία Κοδρά και πρόσθεσε: «Δεν είναι κατάσταση να θέλω να φέρω το παιδί μου γιατί δεν μπορώ να το κρατήσω στο σπίτι, να το φέρω εδώ για καλύτερα και να το παίρνω νεκρό. Φοβόμαστε όλοι οι γονείς. Τρέμουμε. Δεν τα φέρνουμε τα παιδιά μας στο ίδρυμα, γιατί δεν τα θέλουμε». Η κ. Κορδά εξέφρασε τα θερμά της συλλυπητήριά στην οικογένεια του παιδιού λέγοντας: «Έφυγε το παιδί μου, είναι το παιδί μας. Σήμερα ήταν αυτό, αύριο μπορεί να είναι το δικό μου».

Από την πλευρά του, ο εργοθεραπευτής στο ίδρυμα και γραμματέας του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, Χρήστος Πασσαλίδης, τόνισε πως η επιλογή των εργαζομένων θα πρέπει να γίνεται με διαφορετικά κριτήρια, σημειώνοντας πως στο ίδρυμα πηγαίνουν να εργαστούν άνθρωποι που δεν το επιθυμούν, γιατί δεν τους αρέσει το πλαίσιο. «Θα πρέπει η ελληνική νομοθεσία να γίνει όπως και η ευρωπαϊκή και η επιλογή του προσωπικού να γίνεται με διαφορετικές αρχές. Όταν δουλεύουμε σε ένα πλαίσιο με ανθρώπους οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές. Το ψυχικό κόστος που έχει ένας εργαζόμενος εδώ δεν το έχει κανένας άλλος και πολύ περισσότερο όταν εργάζεται με άτομα που είναι σε βαριές καταστάσεις και έχουν ειδική μεταχείριση», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις περιθαλπόμενοι μπορεί και να χτυπηθούν μεταξύ τους ή να αυτοτραυματιστούν. Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το προσωπικό του ιδρύματος, σημειώνοντας ότι παλαιότερα η νοσηλευτική υπηρεσία απασχολούσε 90 άτομα, ενώ πλέον έχει μόλις δέκα μόνιμους υπαλλήλους. Πρόσθεσε, δε, ότι οι ελλείψεις δεν μπορεί να καλύπτονται με έκτακτο προσωπικό, αλλά χρειάζονται μόνιμοι εργαζόμενοι, που θα γνωρίζουν και τις ιδιαιτερότητες των περιθαλπομένων.

Να σημειωθεί ότι στο ίδρυμα εργάζονται σήμερα 115 άτομα, εκ των οποίων μόνο οι 50 είναι μόνιμοι και οι υπόλοιποι επικουρικοί.