Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μόνο για εμβολιασμένους η διασκέδαση - Φόβοι για τσουνάμι λουκέτων

Στήριξη ζητά ο κλάδος της εστίασης - Ανήσυχοι οι επιχειρηματίες για τα νέα μέτρα - Πάνω από 600 επιχειρήσεις δεν άνοιξαν καν αυτό το καλοκαίρι

Η συνεχής άνοδος σε διασωληνώσεις και τα ιδιαίτερα υψηλά κρούσματα που διαγιγνώσκονται κάθε μέρα φέρνουν νέα μέτρα, με τους ανεμβολίαστους να βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς μέχρι τώρα το κεντρικό αφήγημα δεν έχει πείσει ικανό αριθμό πολιτών να εμβολιαστούν, προκειμένου να κτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα δεν αφήνουν αμφιβολία πως σφίγγουν το κλοιό γύρω από τους ανεμβολίαστους, ωστόσο δημιουργούν έντονη ανησυχία στους ανθρώπους της εστίασης, καθώς όπως λένε «ο αποκλεισμός των μη εμβολιασμένων από τη διασκέδαση θα δημιουργήσει αλυσιδωτά προβλήματα επιβίωσης στον κλάδο τους που ήδη έχει ταλαιπωρηθεί το προηγούμενο διάστημα από τα απανωτά lockdown».

Όπως λένε εκπρόσωποι του κλάδου, το καλοκαίρι εξελίχθηκε θετικά για την εστίαση καθώς λειτουργούσαν οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων, για όσες επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα, ωστόσο τον χειμώνα η κατάσταση θα γίνει πολύ δύσκολη.  

Το ζητούμενο όπως λένε είναι να εξαντληθεί η πειθώ προκειμένου να καταλάβουν όσο το δυνατόν περισσότεροι τη χρησιμότητα του εμβολίου, προκειμένου να λειτουργήσει η οικονομία. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με τους ίδιους, «θα βρισκόμαστε μονίμως σε μία λανθάνουσα κατάσταση με κάποιους να ανησυχούν και κάποιους άλλους να αρνούνται  δημιουργώντας σειρά οικονομικο-κοινωνικών προβλημάτων».

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, πάντως, χθες, ήταν ξεκάθαρος για το τι θα επακολουθήσει το επόμενο διάστημα λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν συζητείται καν η είσοδος τον χειμώνα για τους ανεμβολίαστους πολίτες σε χώρους διασκέδασης, εστίασης και ψυχαγωγίας» και προσθέτοντας: «Δεν θα μπορούν να πάνε πουθενά».

Αυξήθηκαν τα λουκέτα

Εκπρόσωποι του κλάδου φοβούνται πως έρχεται τσουνάμι λουκέτων και αυτό γιατί με τα πρώτα κρύα δεν αποκλείεται αυτοί που σήμερα κρατούνται με νύχια και δόντια, καθώς λειτουργούν τους εξωτερικούς τους χώρους, να οδηγηθούν σε παύση λειτουργίας.

Ήδη όπως έχει γράψει η Voria.gr πολλές επιχειρήσεις του χώρου πωλούνται κοψοχρονιάς και αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις το πολύμηνο lockdown, σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις που τρέχουν, αλλά και τα παλαιότερα χρέη που είχαν συσσωρευτεί δεν επέτρεψαν στους ιδιοκτήτες τους να κάνουν μια καινούργια αρχή. Πρόκειται για επιχειρήσεις τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και σε περιοχές περιφερειακά, όπου το πρόβλημα μοιάζει εντονότερο.

Όπως τονίζει στη Voria.gr ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, τα πωλητήρια σε επιχειρήσεις εστίασης μέσα στο καλοκαίρι αυξήθηκαν σημαντικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν και περισσότερες από 600 επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη, κυρίως μικρά μπαράκια, οι οποίες δεν λειτούργησαν το καλοκαίρι, καθώς δεν διέθεταν εξωτερικό χώρο. Μάλιστα, όπως λέει, δεν βοηθήθηκαν από την πολιτεία.   

«Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν και αναμένεται να αποκλείουν τους μη εμβολιασμένους, δημιουργούν νέα προβλήματα στην εστίαση. Θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα στήριξης του κλάδου καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθούμε σε λουκέτα και σε απώλεια θέσεων εργασίας» αναφέρει ο κ. Επιτροπίδης, υπογραμμίζοντας πως όπως το καλοκαίρι η εστίαση λειτούργησε με τους ανεμιστήρες στους εξωτερικούς χώρους, καθώς ακόμη και οι εμβολιασμένοι δεν επέλεγαν το εσωτερικό των καταστημάτων, έτσι και τον χειμώνα θα κληθεί να λειτουργήσει με θερμαντικά και πάλι στο εξωτερικό του καταστήματος.

Όπως σημειώνει ο κ. Επιτροπίδης, η καλύτερη λύση θα ήταν η εστίαση να λειτουργούσε με μεικτούς χώρους καθώς «είναι πολύ δύσκολο να αποκλείεις πελάτες ετών».
Δεν λείπουν, μάλιστα, και οι περιπτώσεις που παρέες πηγαίνουν για φαγητό και κάποιοι εξ αυτών είναι εμβολιασμένοι και κάποιοι όχι, γεγονός που δημιουργεί ένα πρόσθετο πρόβλημα.