Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μπαίνει στις ράγες ανάπλαση ύψους 25 εκατ. ευρώ στην περιοχή της Νεάπολης

Το έργο προβλέπει διαμόρφωση, ανάπλαση και εκσυγχρονισμό του αστικού περιβάλλοντος της Νεάπολης. 60% της έκτασης της περιοχής αλλάζει μορφή.

Έπεσαν οι υπογραφές για το μεγαλύτερο έργο που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στον δήμο Νεάπολης Συκεών όπως υποστηρίζει η διοίκηση του Σίμου Δανιηλίδη, αναφορικά με την ανάθεση εκπόνησης μελετών και έκδοσης αδειών για το σχέδιο Νέα-Πόλη με την Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης ΑΑΕ/ΟΤΑ.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση και κόστος έργο που θα πραγματοποιηθεί, καθώς –μεταξύ άλλων- προβλέπει : διαμόρφωση, ανάπλαση και εκσυγχρονισμό του αστικού περιβάλλοντος της Νεάπολης, συνολικού κόστους -κατ’ εκτίμηση- 25.000.000 ευρώ σε συνολική έκταση 460 στρεμμάτων. Συνολικά, ποσοστό 60% της έκτασης της Νεάπολης θα αλλάξει ριζικά μορφή και χρήση. Η σύμβαση εκπόνησης μελετών υπογράφτηκε μεταξύ του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη και της προέδρου της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ Μαρίας Καραγιάννη

«Έχουμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας την Μαρία Καραγιάννη, πρόεδρο της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής και τον γενικό διευθυντή της Λάζαρο Παναγιωτίδη, για μια ιστορική στιγμή : υπογραφή σύμβασης μεταξύ του δήμου και της Μητροπολιτικής, ανάθεση εκπόνησης όλων μελετών και έκδοσης όλων των αδειών που χρειάζονται για την μεγαλύτερη αστική ανάπλαση του δήμου μας. Η μελέτη θα κοστίσει 250.000 ευρώ και θα καλυφθεί σε ποσοστό 100% από το δημοτικό ταμείο. Εκτιμώ πως αυτό το έργο θα είναι το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ στον δήμο μας, καθώς η εκτίμηση αναφέρει συνολικό κόστος 25.000.000 ευρώ. Το μεγαλύτερο που έχει ως τώρα εγκριθεί, είναι η ανάπλαση της περιοχής γύρω από την οδό Επταπυργίου, κόστους 15.500.000 ευρώ. Εδώ μιλάμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο» είπε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

«Μεταξύ εμού και του δημάρχου, υπήρξε και υπάρχει στενή συνεργασία. Δεν ξεχνάω πως η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή, ήταν ζημιογόνα και δεν θα υπήρχε σήμερα αν δεν εμπλεκόταν ενεργά ο δήμαρχος. Ευτυχώς που τα καταφέραμε, πετύχαμε τη μετατροπή των αναπτυξιακών εταιρειών σε ΑΟΤΑ και άνοιξε ο δρόμος, με τη δυνατότητα υπογραφής προγραμματικών συμβάσεων. Τώρα, ωφελούνται όλοι οι δήμοι της πόλης.
Όσον αφορά στην περιοχή της Νεάπολης και το έργο, δεν θα είναι εύκολο. Πρόκειται για την πιο πυκνοδομημένη συνοικία, αποτέλεσμα της κακής εποχής των αντιπαροχών, με το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο. Στόχος της μελέτης είναι να γίνει λειτουργική η περιοχή, βιώσιμη, με προσβασιμότητα στα ΑΜΕΑ, αύξηση των πεζοδρομίων και σωστών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Όπως είπε και ο δήμαρχος, με τη φύτευση περίπου 5.000 δένδρων, θα αλλάξει ριζικά το ισοζύγιο πρασίνου της περιοχής. Θεωρώ εφικτό, η μελέτη και οι άδειες να έχουν ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι του 2023» είπε η πρόεδρος της εταιρείας Μαρία Καραγιάννη.

Παρούσα στη διαδικασία ήταν και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνα Τσουκαλά. «Για εμάς είναι έργο πνοής, εύχομαι να τελειώσει γρήγορα η μελέτη για να εξελιχθεί το έργο, διότι κι εμείς εισπράττουμε παράπονα για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν, αν και κατά βάση η ευθύνη δεν είναι δική μας. Γνωρίζω πάντως, πως όλη αυτή η πίεση προέρχεται από ένα πράγμα : ο πολίτης έχει κουραστεί από το τσιμέντο γύρω του, δεν το αντέχει άλλο».

Αναζήτηση πόρων

Σε ένα έργο τέτοιου μεγέθους, το σημαντικότερο είναι η χρηματοδότηση του κι όπως υποστήριξε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, η αναζήτηση πρέπει να αρχίσει από τώρα. «Είναι πολλά τα έργα που δρομολογούμε αυτή την εποχή, αλλά αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό : μιλάμε για πάνω από 2 χιλιόμετρα κεντρικού οδικού άξονα, μια έκταση συνολικά 460 στρεμμάτων για ανάπλαση, τέσσερις χώρους πρασίνου, 58 δρόμους και πολλά άλλα. Η περιοχή την έχει μεγάλη ανάγκη, οι τεχνικές δυσκολίες και τα προβλήματα που πάντα δημιουργούνται μπορούν να επιλυθούν. Αλλά όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο αγώνας για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, μια και το ποσό είναι τεράστιο, αρχίζει από τώρα. Υπάρχει το ταμείο Ανάκαμψης, υπάρχει το νέο ΕΣΠΑ, υπάρχει όμως και χρόνος» τόνισε ο Στέλιος Γκατζές.

«Νιώθω ιδιαίτερη χαρά διότι τα τελευταία 30 χρόνια που είμαστε μαζί με τον δήμαρχο, μπορούμε να μιλάμε για το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει ποτέ. Είμαι βέβαιος πως η μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί σε 12 μήνες και το ίδιο το έργο σε 18 μήνες. Όσο για την χρηματοδότηση, είμαι βέβαιος ότι ο δήμαρχος, ο δήμος και οι υπηρεσίες του θα βρούνε λύση» είπε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής προστασίας Τάσος Τσακιρίδης.

«Γνωρίζουμε όλοι πως η Νεάπολη είναι η πιο πυκνοκατοικημένη και η πιο υποβαθμισμένη περιοχή του δήμου. Πρέπει να προσπαθήσουμε και να αγωνιστούμε για να αυξηθεί το πράσινο στη Νεάπολη. Από όσα γνωρίζω η απορρόφηση των κονδυλίων έχει αυξηθεί, οπότε θεωρώ πως η χρηματοδότηση του έργου θα προχωρήσει. Αυτό όμως που χρειάζεται είναι ταχύτητα, όσο μπορεί κάτι τόσο μεγάλο να εξελιχθεί γρήγορα» συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Θόδωρος Κυζιρίδης.

«Νιώθω υπερήφανη και χαρούμενη, εύχομαι όλο αυτό το πραγματικά πολύ μεγάλο έργο να προχωρήσει γρήγορα και να τελειώσει. Όχι μόνο για εμάς και όλους τους πολίτες, αλλά για να το ζήσουν και να το χαρούν τα παιδιά μας» τόνισε η Χριστίνα Τερζή, πρόεδρος της δημοτικής ενότητας Νεάπολης.

«Έχετε ένα προσόν, λειτουργείτε όχι μόνο για το καλό των δήμων σας, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους δήμους. Αυτό εμένα μου λέει πως ακόμη και για το δύσκολο κομμάτι, που είναι η χρηματοδότηση ενός τεράστιου έργου, η λύση θα βρεθεί και μάλιστα γρήγορα» είπε η Ευαγγελία Γεωργαλά-Κουσουλάκη, τοπική σύμβουλος Νεάπολης.

Παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης ήταν οι τοπική σύμβουλος Νεάπολης Τζένη Ευθυμιάδου, ο διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Γιάννης Πολυχρονιάδης και εκ μέρους της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής ο Γιάννης Πασσιαλής.