Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μπλόκο για συμβολαιογράφους η ασφαλιστική ενημερότητα

Προβλήματα με τις διαδικασίες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ αντιμετωπίζουν οι συμβολαιογράφοι. Σε τι ζητούν αναστολή.

Την ανάγκη «να ανασταλεί η υποχρέωση έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας για τις κατηγορίες ασφαλισμένων και τις διαδικασίες που δεν μπορεί ακόμα να εξυπηρετήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ», επισήμανε η Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης κ. Αικατερίνη Καρακάση.

Η κ. Καρακάση, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό North, εξήγησε ότι πρόκειται για κλασσική περίπτωση νομοθέτησης μιας διαδικασίας, την οποία δεν είναι έτοιμος να την εφαρμόσει ο μηχανισμός της δημόσιας διοίκησης με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στην αγορά: «Η πλατφόρμα του ΕΦΚΑ ήταν έτοιμη να εξυπηρετήσει συνταξιούχους και κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, όχι όμως τους αυτοαπασχολούμενος, διότι τα ταμεία τους, σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν αποστείλει τα αναγκαία στοιχεία στον ΈΦΚΑ. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν παγώσει πολλές μεταβιβάσεις ακινήτων και να έχουν δημιουργηθεί κι άλλα προβλήματα στην αγορά, από συμβόλαια που δεν μπορούν να εκτελεστούν, διότι ο νόμος που ψηφίστηκε εν μέσω της πανδημίας επιβάλλει την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας που… δεν μπορεί να εκδοθεί!».

Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση ότι εντός των ημερών θα λυθεί το πρόβλημα: «Έδειξε ενδιαφέρον ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης και Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ κ. Σταύρος Καλαφάτης, που μεσολάβησε για να έχουμε την ερχόμενη Δευτέρα, μια τηλεδιάσκεψη με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, προκειμένου να συζητήσουμε το πρόβλημα και να δοθεί λύση. Εκτιμώ ότι η λογική, θα οδηγήσει σε αναστολή της εφαρμογής του νόμου για κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων μέχρι να ενημερωθεί το σύστημα, ώστε να “ξεπαγώσουν” οι διαδικασίες που καθυστερούν.»