Skip to main content

Πόλη Ανάποδα: Να πάρει θέση ο Ζέρβας και το δημοτικό συμβούλιο για Κουφοντίνα

Το δημοτικό σχήμα Πόλη Ανάποδα ζητά από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης «μην αποδειχθεί φερέφωνο μιας εκδικητικής κυβέρνησης και μιας ακροδεξιάς πολιτικής»

Κάλεσμα στο δημοτικό Συμβούλιο και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα να πάρουν θέση υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα και της απεργίας πείνας που πραγματοποιεί απευθύνει το δημοτικό σχήμα Πόλη Ανάποδα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση συγκεκριμένα, «καλούμε το δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση υπέρ του νόμου και της δημοκρατίας. Καλούμε τον Δήμαρχο, κ. Ζέρβα, να μην αποδειχθεί κι εδώ ένα φερέφωνο μιας εκδικητικής κυβέρνησης και μιας ακροδεξιάς πολιτικής».

Παράλληλα ζητά από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να μην «υποταχθεί για μια φορά στα μικροπολιτικά του συμφέροντα, να τιμήσει τη δημοκρατική παράδοση αυτής της πόλης, να βγει και να πει το αυτονόητο. Με τα δικά του λόγια, αλλά ας πει κάτι προτού να είναι οριστικά αργά. Όποιος δεν μιλήσει τώρα, σήμερα, μοιράζεται την ευθύνη μιας αργής και αποτρόπαιας δολοφονίας».   

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

Η αλήθεια γύρω από την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι πια γνωστή σε όσους και όσες δεν φοράνε ιδεολογικές παρωπίδες. Επειδή όμως συσκοτίζεται συνέχεια από τόνους καθεστωτικής προπαγάνδας και λάσπης, είμαστε υποχρεωμένοι/ες να την φωνάξουμε κι εμείς, έστω τώρα, την τελευταία στιγμή, ένα βήμα πριν από το αποτρόπαιο.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας εκτίει εδώ και 19 χρόνια την ποινή που του έχει επιβληθεί από την οριστική του καταδίκη. Το 2018 μετήχθη στις αγροτικές φυλακές του Βόλου, όπως δικαιούνταν, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, πολλοί βαρυποινίτες.

Τον Δεκέμβρη του 2020, η σημερινή κυβέρνηση ψηφίζει τον Νόμο 4760/2020, ο οποίος, μεταξύ άλλων, εξαιρεί όσους έχουν εκκρεμή ποινική δίωξη εις βάρος τους σε βαθμό πλημμελήματος από το δικαίωμα να εκτίουν την ποινή τους στις αγροτικές φυλακές και επιβάλλει ρητά την επιστροφή τους στο προηγούμενο κατάστημα κράτησης.

Έτσι, ο Κουφοντίνας έχασε το δικαίωμα να εκτίει την ποινή του στις αγροτικές φυλακές όχι λόγω τρομοκρατίας όπως ευρέως ακούγεται (όταν δικάστηκε δεν υπήρχε σχετική διάταξη στον ΠΚ και έτσι τυπικά δεν καταδικάστηκε για «εγκλήματα τρομοκρατίας»), αλλά λόγω μιας ποινικής δίωξης σε βάρος του ενόσω ήταν στην φυλακή, και συγκεκριμένα για ένα κείμενο συμπαράστασης προς τον κρατούμενο ΚΓ το 2018.

Η εξαίρεση αυτή ήταν μια εκδικητική, φωτογραφική ρύθμιση, αντίθετη με τον νομικό πολιτισμό μιας χώρας που αναγνωρίζει δικαιώματα στους κρατούμενους ανεξάρτητα από τη φύση των εγκλημάτων για τα οποία καταδικάστηκαν.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έμεινε σε αυτό τον άδικο, αλλά ψηφισμένο έστω, νόμο. Αντί να επιστρέψει τον κρατούμενο στον Κορυδαλλό όπου βρισκόταν -και όπου συνεχίζουν να βρίσκονται οι υπόλοιποι καταδικασμένοι για την υπόθεση της 17Ν- τον μεταφέρει παράνομα στη φυλακή του Δομοκού. Ο κρατούμενος, που έχει χάσει -επίσης λόγω διάκρισης- το δικαίωμα στις άδειες, θα στερηθεί έτσι και το ελάχιστο δικαίωμα να βλέπει την οικογένειά του. Η μεταγωγή αυτή γίνεται παράνομα, χωρίς να τηρηθούν οι τυπικές διαδικασίες, χωρίς να αποφασίσουν τα αρμόδια όργανα, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να επιδώσει στον κρατούμενο τα νόμιμα έγγραφα για να μπορέσει αυτός έστω να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Μπροστά σε αυτή την ακύρωση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος, ο Δημήτρης Κουφοντίνας ωθείται στο τελευταίο μέσο που διαθέτει ένας κρατούμενος, την απεργία πείνας. Βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του, για να διεκδικήσει το αυτονόητο και το ελάχιστο: την τήρηση ενός εκδικητικού, φωτογραφικού νόμου που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε εναντίον του.

Όσο περνούν οι μέρες, όλες οι λογικές πλευρές αυτής της χώρας (και όχι μόνο), όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην του ακροδεξιού εταίρου της κυβέρνησης Βελόπουλου), χιλιάδες νομικοί, η Διεθνής Αμνηστία, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ακόμα και φιλελεύθεροι και δεξιοί πολίτες, παίρνουν θέση και ζητούν την εφαρμογή του νόμου, χωρίς διακρίσεις. Ζητάνε να μην φτάσουμε στο σημείο μια κυβέρνηση να διοικεί ανεξέλεγκτη, χωρίς νόμους, μόνο με αποφάσεις και διατάγματα, μόνο με καταστολή, λογοκρισία και ψέματα.

Ενώνουμε και εμείς τη φωνή μας με κάθε λογικό άνθρωπο. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να κάνει επιτέλους το αυτονόητο και να μην στιγματιστεί η ελληνική δημοκρατία με τον πρώτο θάνατο απεργού πείνας, ενός απεργού που -θα το ξαναπούμε- ζητά μόνο την εφαρμογή του νόμου.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση υπέρ του νόμου και της δημοκρατίας. Καλούμε τον Δήμαρχο, κ. Ζέρβα, να μην αποδειχθεί κι εδώ ένα φερέφωνο μιας εκδικητικής κυβέρνησης και μιας ακροδεξιάς πολιτικής, να μην υποταχθεί για μια φορά στα μικροπολιτικά του συμφέροντα, να τιμήσει τη δημοκρατική παράδοση αυτής της πόλης, να βγει και να πει το αυτονόητο. Με τα δικά του λόγια, αλλά ας πει κάτι προτού να είναι οριστικά αργά. Όποιος δεν μιλήσει τώρα, σήμερα, μοιράζεται την ευθύνη μιας αργής και αποτρόπαιας δολοφονίας.   

Καλούμε τα μέλη μας να συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις των τελευταίων, κρίσιμων ημερών, όπως σήμερα Τρίτη, 2 Μαρτίου, στις 18:00 στον Λευκό Πύργο.