Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Νέα σειρά παιδικών ραδιοφωνικών εκπομπών εγκαινιάζει το ΚΘΒΕ

Ένα ραδιοφωνικό παραμύθι 24 επεισοδίων, με όχημα ένα βιβλιοπωλείο με όνομα ένα γράμμα της Αλφαβήτου διοργανώνει το ΚΘΒΕ.

Μια νέα σειρά παιδικών ραδιοφωνικών εκπομπών ξεκινάει το ταξίδι της στην ιστοσελίδα του ΚΘΒΕ, με τίτλο «Ένα Αλλιώτικο Βιβλιοπωλείο», σε κείμενα Μάρας Τσικάρα και μουσική Ευγένιου Δερμιτάσογλου.

Ένα ραδιοφωνικό παραμύθι 24 επεισοδίων, με όχημα ένα βιβλιοπωλείο με όνομα ένα γράμμα της Αλφαβήτου, που αλλάζει κάθε μέρα. Στο τιμόνι του ο Μαστρο- Μέρας (Δημήτρης Κολοβός). Συνοδηγοί: η Περσεφόνη (Ελένη Γιαννούση) και ο γάτος Πασπαρτού. Καλά κρυμμένοι πίσω από τα βιβλία, ο Πον Τίκι (Γιάννης Τσεμπερλίδης) και η Ρέα- η Ωραία Αρουραία (Ευανθία Σωφρονίδου), που αγαπάνε την ποίηση και να μασουλάνε σελίδες. Φόβος και τρόμος όλων, η Μέλπω Στρίντζω (Φωτεινή Τιμοθέου) και αγαπημένο ποδαρικό ο εγγονός της, ο Προκόπης (Γιώργος Κολοβός). Τις περιπέτειές τους αφηγείται η αράχνη της γωνίας, η Τούλα Ταραντούλα (Μάρα Τσικάρα). Σε κάθε επεισόδιο, ένα νέο τραγούδι κι ένας καλεσμένος, εκπρόσωπος της πραγματικής ζωής, ταράζουν ή ησυχάζουν τα νερά της καθημερινότητας.

Ένα ραδιοφωνικό ταξίδι «αφιερωμένο στα παιδικά μας χρόνια, στην αλάνα της Ολυμπιάδος, στη βιβλιοθήκη της Άνω Πόλης, στις ιδέες που γεννήθηκαν πριν χρόνια και ξάφνου βγαίνουν από το συρτάρι, βρίσκουν ωραίους ανθρώπους, εύφορο έδαφος κι ανθίζουν. Σε όλους τους μάστορες της καθημερινότητάς μας, που αντιστέκονται και το μεταδίδουν. Τέλος, σε όλα τα πιτσιρίκια, γύρω, έξω και μέσα μας, που αν έφτιαχναν τον κόσμο από την αρχή, θα χρησιμοποιούσαν μόνο ξυλομπογιές», σημειώνει η Μάρα Τσικάρα.

Ο Ευγένιος Δερμιτάσογλου αφιερώνει το ταξίδι «στα παιδιά μου και τα παιδιά του σύμπαντος κόσμου, που ξέρουν να αγαπούν τις μυρωδιές και τα ηχοτοπία της Γης, της Αγάπης, της Ελπίδας, του Ονείρου, της Χαράς και της Γνώσης. Μακάρι ποιοτικές παραγωγές, να γίνονται για να τροφοδοτούν τη σκέψη και την φαντασία τους, που περιορίστηκε -δυστυχώς- σε ένα ή πολλά άψυχα κουτιά... Χθες ήταν η τηλεόραση, σήμερα οι υπολογιστές, το κινητό, το διαδίκτυο... Καταιγισμός! Όμως οι βενιαμίν, πάντα ξεχωρίζουν το αξιακό. Η δική μας πρόταση λέει όχι στο εύπεπτο, το γρήγορο, το εύκολο, το χαζό! Είναι η εναλλακτική φυγή, αποφυγή, διαφυγή, με άποψη... το άλλο εμβόλιο των καιρών μας για τη φαντασία τους».

Την ηχοληψία έκαναν ο Διονύσης Κωνσταντινίδης και Αργύρης Παπαγεωργίου, την τεχνική επεξεργασία ο Διονύσης Κωνσταντινίδης, τη μουσική παραγωγή ο Θανάσης Καρυπίδης και την αφίσα επιμελήθηκε η Σιμώνη Γρηγορούδη. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Θανάσης Καρυπίδης, Μάριος Τσομπανίδης, Ευγένιος Δερμιτάσογλου και στο τραγούδι των τίτλων οι μικροί Κωνσταντίνος Δερμιτάσογλου και Ρέα Καρυπίδου.

Το ραδιοφωνικό ταξίδι ξεκινά το Σάββατο 24 Απριλίου στην επίσημη ιστοσελίδα του ΚΘΒΕ www.ntng.gr, στα podcast, στο SoundCloud και στο Spotify.