Skip to main content

Μόλις πέντε αγορές βιολογικών προϊόντων στη Βόρεια Ελλάδα - Νέα σημεία ζητούν οι παραγωγοί

Μόλις πέντε βιολογικές αγορές, όλες στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, λειτουργούν στη Βόρεια Ελλάδα, παρά τη νομοθετική κατοχύρωσή τους το 2019

Έμπρακτη στήριξη των παραγωγών βιολογικών προϊόντων με τη δημιουργία νέων αγορών στη Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια ζητά η Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βορείου Ελλάδος.

Παρά το γεγονός ότι τον Ιούλιο του 2019 με κοινή υπουργική απόφαση κατοχυρώθηκε η λειτουργία τους και μάλιστα αποκλειστικά και μόνο με παραγωγούς, οι βιολογικές αγορές παραμένουν λιγοστές, εξαιτίας της άρνησης πολλών δήμων να τις δεχτούν στα όριά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα λειτουργούν μόλις πέντε αγορές όλες στη Θεσσαλονίκη, δύο στην Καλαμαριά, μία στη Νεάπολη, μία στην Περαία και μία στον Εύοσμο, η οποία είναι η νεότερη που άνοιξε τα περασμένα Χριστούγεννα και η μοναδική μέσα σε αυτήν την τριετία.

Οι βιολογικές αγορές ξεκίνησαν πριν από 22 χρόνια από πέντε ονειροπόλους ανθρώπους, το ΚΕΠΚΑ και τον δήμο Καλαμαριάς. Έπειτα από πολύ αγώνα, γιατί λειτουργούσαν παράτυπα, οι βιοκαλλιεργητές πέτυχαν την τροποποίηση του νόμου, έτσι ώστε να διαθέτουν τα προϊόντα τους. Σήμερα λειτουργούν με πρότυπο τρόπο, με ομοιομορφία και αποστάσεις στους πάγκους και τους παραγωγούς να πουλούν τα προϊόντα τους χωρίς να τα διαφημίζουν με φωνές και να φροντίζουν μόνοι τους την καθαριότητα.

«Καταφέραμε κάτι σπουδαίο. Βιολογικές αγορές υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, αλλά καθαρά βιολογικές αγορές παραγωγών έχει μόνο η Ελλάδα. Έχουμε με τη βούλα του νόμου αυτοδιαχείριση, ενώ διαθέτουμε δικό μας γεωπόνο που κάνει επιπλέον ελέγχους από αυτούς των αρμόδιων φορέων. Τώρα διεκδικούμε νέες αγορές. Ζητούμε χρόνια την αγορά στο κέντρο, γιατί θα μας δώσει μία μεγάλη ανάσα και θα δώσει ώθηση και στη βιολογική γεωργία. Σε μας έρχονται άνθρωποι με προβλήματα υγείας και οικογένειες με μικρά παιδιά που το αναζητούν υγιεινά προϊόντα. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους διευκολύνουμε. Δεν μπορούν να έρχονται από το κέντρο στην Καλαμαριά. Άλλωστε, η αγορά είναι ένα στολίδι μέσα στον δήμο. Ταυτόχρονα, βοηθάς τον δημότη να βρει ένα καλό προϊόν, αλλά και θα δουλεύει και η υπόλοιπη αγορά», λέει στη Voria.gr η Χρυσούλα Σκορδίτη, πρόεδρος της Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βορείου Ελλάδος, η οποία αριθμεί σήμερα 120 μέλη.

«Η Πολιτεία πρέπει να δεχτεί την ΚΥΑ που ψηφίστηκε στις 7 Ιουλίου του 2019, στην οποία πλέον διαχωρίζει και επίσημα τις βιολογικές αγορές από τις λαϊκές, ενώ διευκρινίζει ότι οι βιολογικές θα είναι αγορές μόνο παραγωγών βιολογικών προϊόντων. Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε αυτήν την ΚΥΑ, όμως τα προβλήματα που συναντάμε από τους δήμους είναι μεγάλα», συμπληρώνει ο πρόεδρος του Αυτοδιαχειριζόμενου Φορέα Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Σερρών, Γιάννης Παπαδόπουλος. «Κάναμε την πρώτη βιολογική αγορά με την ΚΥΑ στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου από πέρσι τα Χριστούγεννα, μία απόφαση πέρασε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο. Ήταν μεγάλη νίκη. Πλέον λειτουργεί κάθε Δευτέρα και την αγκάλιασαν όλοι. Προσπαθούμε να κάνουμε καινούργιες αγορές στη Θεσσαλονίκη, αλλά υπάρχουν δήμαρχοι που δεν μας δέχονται επικαλούμενοι αστείες δικαιολογίες. Κάποιοι που υποσχέθηκαν να μας δουν δεν το έκαναν. Όμως, δεν είμαστε μια χούφτα ατόμων, ούτε επαιτούμε. Αυτό δείχνει μία νοοτροπία που έχουν στην Ελλάδα οι άνθρωποι που διαχειρίζονται τις καταστάσεις. Προσπαθώ εδώ και 16 χρόνια να κάνω βιολογική αγορά στις Σέρρες και δεν μπορώ. Και μιλάμε για μόλις 28 πάγκους. Άλλωστε, δεν μπορούμε να στηρίξουμε τη λειτουργία πολλών αγορών, αφού το 80% των παραγωγών σταματούν για κάποια διαστήματα λόγω της εποχικότητας των προϊόντων», τόνισε.

«Να στηριχθεί η βιολογική γεωργία»

Τα μέλη της ένωσης τονίζουν ότι πρέπει να στηριχθεί η βιολογική γεωργία, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και να ενθαρρυνθούν οι νέοι άνθρωποι να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Κι αυτό, όπως τονίζουν, δεν μπορεί να γίνει με επιδοτήσεις, αλλά με οριζόντια μέτρα, όπως το άνοιγμα νέων αγορών, που δίνει τη δυνατότητα στους καλλιεργητές θα διαθέτουν τα προϊόντα τους.

«Δεν μπορείς να στηρίζεις τη βιολογική γεωργία μόνο στην επιδότηση. Άλλωστε, οι επιδοτήσεις ήταν ταφόπλακα της ελληνικής γεωργίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι καταργήσαμε το σιτάρι για να βάλουμε βαμβάκι. Πρέπει να γίνουν αγορές, να υπάρχει μία ανάπτυξη οριζόντια, που είναι πιο σταθερή. Ειδικά, όταν η Ελλάδα πρέπει μέχρι το 2028 να έχει 25% βιολογική γεωργία. Τώρα είμαστε μόλις στο 2,5%. Στο υπουργείο λένε για 6% και 8%, αλλά δεν διευκρινίζουν ότι κυρίως είναι η μηδική που προορίζεται για την κτηνοτροφία. Δεν κάνεις, όμως, βιολογική γεωργία με τη μηδική, την ξηρική. Βιολογική γεωργία σημαίνει προϊόντα. Πρέπει επίσης να έχουν διέξοδο τα νέα παιδιά, πολλά μορφωμένα και καταξιωμένα, που ασχολούνται με βιολογική γεωργία. Πού θα πουλήσουν τα προϊόντα τους, όταν οι δήμοι δεν μας δίνουν μέρος; Πρέπει να στηριχθούν οι Έλληνες παραγωγοί, που είναι θησαυρός γνώσεων. Δεν θέλουμε επιδότηση, δουλειά θέλουμε», τονίζει η κ. Σκορδίτη.

«Το κακό είναι ότι τον πρωτογενή τομέα και τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, που είμαστε εμείς οι αγρότες, δεν μας στηρίζουν. Προτιμούν να πάει ένα οπωροπωλείο, ένας μανάβης, ένα σούπερ μάρκετ να πάρει από τη λαχαναγορά την ντομάτα της Τουρκίας, την πατάτα των Σκοπίων, οτιδήποτε άλλο από δεύτερη και τρίτη χώρα, παρά τα προτιμήσει τα ελληνικά προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι το χρήμα φεύγει έξω. Εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε την οικονομία. Ό,τι ψωνίζουμε από τα υλικά, σκευάσματα για χωράφια τα παίρνουμε από εδώ, από Έλληνες γεωπόνους, από εργαστήρια ελληνικά. Δυστυχώς, μόνο εμείς το βλέπουμε αυτό», υπογραμμίζει ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος σημειώνει ότι οι βιολογικές λαϊκές αγορές έχουν και κοινωνική προσφορά, στηρίζοντας με προϊόντα κοινωνικές δομές, όπως παιδικά χωριά και κοινωνικά παντοπωλεία.

Τράπεζα σπόρων

Οι βιοκαλλιεργητές της Βόρειας Ελλάδας προτιμούν τους παραδοσιακούς ελληνικούς σπόρους, ενώ έχουν δημιουργήσει μία άτυπη ομάδα για τη διατήρηση και διάδοσή τους. «Οι βιοκαλλιεργητές ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα προσπαθούν να κρατήσουν τις δικές τους ποικιλίες. Προσπαθούμε να κάνουμε μία άτυπη ομάδα με την Τράπεζα Γενετικού Υλικού του ΕΛΓΟ Δήμητρα. Ήδη μας έχουν δώσει σπόρους και θέλουμε να κάνουμε μία ομάδα, για να βάλουμε τους δικούς μας σπόρους, τις παλιές παραδοσιακές ποικιλίες. Θα τους σπείρουμε, θα γράφουμε παρατηρήσεις και τα παιδιά θα κάνουν αναλύσεις», ανέφερε η πρόεδρος της ένωσης.

Οι συγκέντρωση και χρήση των παραδοσιακών σπόρων θα συμβάλει, σύμφωνα με την πρόεδρο, στην αντιμετώπιση ενδεχόμενης επισιτιστικής κρίσης. «Κανείς δεν τολμάει να πει τι θα γίνει άπαξ και αποφασίσουν κάποιες εταιρείες που κάνουν υβρίδια ότι δεν πουλούν. Όταν όμως έχω τους σπόρους μου, δεν θα πεινάσω. Οι σπόροι αυτοί είναι χρυσός. Η ντομάτα, για παράδειγμα, είναι πιο ακριβή από τον χρυσό. Είναι από τα δέκα ακριβότερα πράγματα του κόσμου. Πέντε γραμμάρια ντομάτας που έχουν περίπου 1.000 σπόρια κοστίζουν 220 με 250 ευρώ. Ο σπόρος αυτός δεν έχει μεγάλη παραγωγή, όπως το υβρίδιο, όμως είναι προσαρμοσμένος στον τόπο και άρα πιο ανθεκτικός και πιο νόστιμος. Άλλωστε, το υβρίδιο δεν κάνει δεύτερη χρονιά», επισημαίνει η κ. Σκορδίτη και προσθέτει: «Η Ελλάδα μπορεί να είναι ο κήπος της Ευρώπης. Έχουμε τα καλύτερα προϊόντα, έχουμε καλές κλιματολογικές συνθήκες και, όπως πολύ σωστά λένε οι σεφ, η Ελλάδα μπορεί να έχει γκουρμέ προϊόντα».