Skip to main content

Εξελίξεις μέσα στον Δεκέμβριο για δύο σημαντικά έργα της Θεσσαλονίκης

Μέσα στον μήνα ο διαγωνισμός για το Fly Over της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης και η απόφαση του ΣτΕ για το Σταθμό Βενιζέλου.

Εξελίξεις και μάλιστα πολύ σημαντικές για δυο από τα μεγαλύτερα έργα της Θεσσαλονίκης αναμένονται μέσα στο Δεκέμβριο.

Το Fly Over της περιφερειακής οδού και ο Σταθμός Βενιζέλου του μετρό κρίνονται σε διαφορετικά επίπεδα μέσα στο μήνα.

Σε μια εβδομάδα, την επόμενη Τρίτη αναμένεται να αρχίσει ο διαγωνισμός για την υπερυψωμένη γέφυρα, το Fly Over στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης. Είναι το μεγαλύτερο οδικό έργο ΣΔΙΤ στην Ελλάδα και η έναρξη του διαγωνισμού είναι στην ουσία η αφετηρία για την υλοποίηση του έργου. Προφανώς μέχρι να εγκατασταθούν εργοτάξια θα περάσει πολύς καιρός, όμως για το διαγωνισμό ήδη εκφράζεται μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής από επίδοξους αναδόχους.

Στα μέσα του μήνα αναμένεται επίσης η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των προσφυγών για το σταθμό Βενιζέλου του μετρό. Ενάμιση μήνα μετά τη συνεδρίαση, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του και να ανοίξει ή να κλείσει ο δρόμος για την κατασκευή του σταθμού με τη μέθοδο της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι η πλέον κρίσιμη, διότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει, όχι ως προς την εξαγγελία περί παράδοσης του μετρό το 2023, αλλά κυρίως ως προς τη συνέχιση και ολοκλήρωση συνολικά του έργου και τις επιπτώσεις που θα έχει μια νέα μεγάλη καθυστέρηση, που πρωτίστως θα συνεπάγεται επιστροφή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, με ένα λογαριασμό που θα... πονέσει πολύ τη χώρα.

Εκτός από αυτά τα δυο έργα, εντός του μήνα θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Η ημερομηνία είναι η 11η Δεκεμβρίου. Το ΤΑΙΠΕΔ παραχωρεί τον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας και τρεις κάθετους άξονες και ήδη το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Το ενδεχόμενο νέας παράτασης πάντα υπάρχει, παρότι το ΤΑΙΠΕΔ επισήμανε πως δεν θα υπάρξει νέα αναβολή.