Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ο Γερμανός τραπεζίτης της κρίσης και μία πλατφόρμα για διαφάνεια στα ακίνητα

Στην Ελλάδα κράτος, επιχειρήσεις και νοικοκυριά γνωρίζουν καλά από… κρίσεις, ενώ η εξ Αμερικής προερχόμενη eXp Realty θέλει τους μεσίτες συνεταίρους.

Καλημέρα σας!

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και οι συνέπειες τους, εξακολουθούν να μονοπωλούν –και δικαίως- την επικαιρότητα. Με βάση αυτές τις δύο νέες συνθήκες ο κόσμος άλλαξε τα τελευταία δύο χρόνια και η παγκόσμια οικονομία ταρακουνήθηκε όσο λίγες φορές στο παρελθόν. Όπως είναι απολύτως φυσικό το τσουνάμι των επιπτώσεων, από την άνοδο των τιμών σε ενέργεια, καύσιμα και τρόφιμα και την γενικότερη επανεμφάνιση του πληθωρισμού, μέχρι την ανάγκη ενδυνάμωσης της άμυνας και την δημιουργία νέων εστιών προσφυγικών ροών, κτύπησε και την Ελλάδα, η οποία εκ παραλλήλου προσπαθεί να θεραπεύσει τις πληγές της δικής της χρεοκοπίας στη δεκαετία του 2010. Δύσκολη εξίσωση. Μόνο συγκριτικό πλεονέκτημα είναι ότι, πλέον, είμαστε… μπαρουτοκαπνισμένοι. Διότι όταν τόσα χρόνια το ελληνικό κράτος, οι Έλληνες επιχειρηματίες, οι ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά νοικοκυριά διαχειρίζονται την κρίση παλεύοντας συχνά για την επιβίωσή τους αποκτούν εμπειρία εάν όχι… τεχνογνωσία. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα είναι εύκολα. Ούτε ότι το θετικό αποτέλεσμα είναι δεδομένο. Σημαίνει, όμως, ότι η πιθανότητες να μη χαθεί το παιχνίδι όχι μόνο υπάρχουν, αλλά είναι –τουλάχιστον- καλές.

Ο Γερμανός τραπεζίτης

Πριν από μερικά χρόνια –στην καρδιά της ελληνικής οικονομικής κρίσης- βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη Γερμανός τραπεζίτης, υψηλόβαθμο στέλεχος της ProCredit Bank, που επιχείρησε τότε, μέσω της θυγατρικής της στη Βουλγαρία, να προσεγγίσει την αγορά της χώρας μας και ειδικότερα της Βορείου Ελλάδος. Αναζητούσε να χρηματοδοτήσει χωρίς πολλές πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες υγιείς, παραγωγικές και εξωστρεφείς ελληνικές εταιρείες. Στην ερώτηση που του είχε γίνει τότε «μα πως αποφασίσατε να πραγματοποιήσετε άνοιγμα στην Ελλάδα σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή της ύφεσης;» η απάντηση του ήταν αφοπλιστική και σαφώς out of the box για έναν άνθρωπο του χρηματοπιστωτικού τομέα. «Σε μια περίοδο που η Ελλάδα έχει χάσει πάνω από το 20% του ΑΕΠ, υπάρχουν εκατοντάδες εταιρείες –έχουμε καταγράψει 500 με 1000 στη Β. Ελλάδα- που κόντρα στη γενική εικόνα αναπτύσσονται δυναμικά μέσω των εξαγωγών, κάτι που σημαίνει ότι όσοι τις «τρέχουν» είναι εξαιρετικά ικανοί. Εάν είχαμε τόσο μεγάλη ύφεση στη Γερμανία δεν θα παρέμενε τίποτα όρθιο». Τι ήθελε να πει ο… ποιητής; Πρώτον, ότι οι αριθμοί και τα μεγέθη λένε πολλά για μια οικονομία, αλλά δεν τα λένε όλα. Δεύτερον, ότι εξαιτίας του… ασυγχρόνιστου οικονομικού συστήματος της χώρας –δημόσιος και υγιής ιδιωτικός τομέας σε πολλές περιπτώσεις αποκλίνουν συγκλονιστικά- τα περιθώρια επιχειρηματικής δράσης και επιτυχίας είναι σημαντικά, ακόμη και σε ένα προβληματικό περιβάλλον, πράγμα που διασώζει ένα κομμάτι της οικονομίας ακόμη και στα πιο δύσκολα. Για να δούμε τι θα δούμε! Το μόνο βέβαιο είναι ότι το επόμενο διάστημα –μάλλον τα επόμενα χρόνια- στο οικονομικό πεδίο δεν πρόκειται να πλήξουμε, ούτε στην Ευρώπη, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στη Θεσσαλονίκη.

Νέα πλατφόρμα ακινήτων

Ο δημιουργικός αναβρασμός στην ελληνική αγορά ακινήτων συνεχίζεται. Μόλις πριν από λίγες ημέρες άρχισε να λειτουργεί και στην Ελλάδα η πλατφόρμα της eXp Realty, με επικεφαλής τον γνωστό Θεσσαλονικό μεσίτη και εκτιμητή ακινήτων Νίκο Μανομενίδη. Πρόκειται για μία μεσιτική εταιρεία που ξεκίνησε από start up μεσιτών, πριν από εννέα χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, και σήμερα είναι εισηγμένη στο Nasdaq, με τη χρηματιστηριακή της αξία να αγγίζει τα 4 δισ. δολάρια. Η βασική διαφορά από άλλες εταιρείες είναι ότι οι συνεργαζόμενοι μεσίτες γίνονται μέτοχοι και με τη δουλειά τους εκτός από τα έσοδα μεσιτείας δημιουργούν μια αυξανόμενη σταθερή αξία, η οποία τους συνοδεύει για πάντα. Τα ακίνητα απ’ όλο τον κόσμο ανεβαίνουν στο ίντερνετ μέσω ενός cloud, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαφάνεια στην αγορά και τις συναλλαγές. Το δυνατό της σημείο είναι ότι αναμένεται να συμβάλλει στον περιορισμό της παραμεσιτίας, αλλά και της πρακτικής πολλών μεσιτών να «κρύβουν» ακίνητα, φοβούμενοι μην τυχόν οι αγοραστές τους παρακάμψουν και έρθουν σε απευθείας επαφή με τους ιδιοκτήτες ακινήτων για να γλιτώσουν τα μεσιτικά, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις ένα διαθέσιμο ακίνητο να το «τρέχουν» όχι ένας, αλλά περισσότεροι μεσίτες, χωρίς όμως να γίνονται πράξεις. Σύμφωνα με τον Ν. Μανομενίδη η πρακτική της eXp Realty είναι πρωτοποριακή για τους επαγγελματίες μεσίτες, οι οποίοι την αξιοποιούν και συγχρόνως γίνονται μέτοχοι. Ο ίδιος έχει ως στόχο οι συνεργάτες – μέτοχοι της πλατφόρμας στην Ελλάδα να φτάσουν τα επόμενα τρία χρόνια τους 1000, αριθμός που οι παροδοσιακές αλυσίδες του κλάδου τον φτάνουν σε 20 χρόνια. Ανάμεσα τους ήδη συμπεριλαμβάνονται συνεργάτες μεσιτών από άλλες χώρες -κυρίως ελληνικής καταγωγής-, οι οποίοι δραστηριοποιούνται με ιδιοκτησίες της ομογένειας, όπως και σε τοπικές αγορές με ειδικό ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, τα νησιά του Αιγαίου, όπου στις μέρες μας καταγράφεται μεγάλη ζήτηση από την αγορά των ΗΠΑ.