Skip to main content

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Από ανησυχία έως απόγνωση η εικόνα στην αγορά

Ανησυχούν για το μέλλον - Οι πελάτες περιορίζονται και τα έξοδα τρέχουν - Η εικόνα των εμπορικών καταστημάτων και της εστίασης εν μέσω κορωνοϊού.

Η αναζωπύρωση της υγειονομικής κρίσης οδηγεί ολοένα και σε πιο δύσκολες ατραπούς την ελληνική οικονομία, μακριά από την επαναφορά στην κανονικότητα.

Κάνοντας μια βόλτα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, αντικρύζεις μια εικόνα συγκεχυμένη τις τελευταίες ημέρες. Γεμάτη η οδός Τσιμισκή κατά τις πρωινές ώρες, καθώς όσοι πήγαν διακοπές έχουν επιστρέψει στην πλειονότητα τους,  με εν δυνάμει καταναλωτές που κοιτούν τις βιτρίνες, ή απλά κάνουν βόλτα για να περάσει η ώρα, ή για να κατευθυνθούν σε κάποια εργασία, άδεια καταστήματα, ακόμη και των μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων, ενώ το βράδυ συναντάς σχεδόν συνωστισμό, μεταξύ άλλων στην πλατεία Αριστοτέλους, αλλά και στην παραλία, από κόσμο που έχει ανάγκη να αδειάσει το μυαλό του και να αλλάξει παραστάσεις.

Τα περισσότερα καφέ - μπαρ στο κέντρο της πόλης μισογεμάτα με τις απαραίτητες αποστάσεις που έχουν τεθεί ως μέρος των μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και τα πιο κεντρικά εστιατόρια σχεδόν άδεια από πελάτες, με τους σερβιτόρους να περιμένουν με περισσή υπομονή μήπως κάποιος... φιλοτιμηθεί  και περάσει το κατώφλι των καταστημάτων που εργάζονται.

Εικόνες που για όσους κινούνται στο κέντρο της πόλης χρόνια, γεννούν προβληματισμό για το επόμενο διάστημα, για τους επαγγελματίες όμως και τους εργαζόμενους, αποτελούν γροθιά στο στομάχι και αιτία για ενίσχυση της υπάρχουσας  ανασφάλειας τους για το άμεσο μέλλον.

Για πολλούς από αυτούς, που μέχρι πρότινος αποτελούσαν υγιείς επιχειρήσεις τώρα αρχίζει να ενσκήπτει το άγχος για την έναρξη των χρεών. Παράλληλα ανησυχούν πως το φθινόπωρο και μόλις πιάσουν τα πρώτα κρύα ακόμη και οι σημερινοί τους καλοί πελάτες δεν αποκλείεται να κλειστούν στα σπίτια τους - αν και εφόσον, κάτι που όλοι απευχόμαστε, τα κρούσματα του φονικού ιού συνεχίσουν να αυξάνονται - φοβούμενοι να βρεθούν σε κλειστούς χώρους, ακόμη και αν αυτοί τηρούν, πλήρως,  όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής.

Για το κέντρο της Θεσσαλονίκης οι τουρίστες, που φέτος ήταν σχεδόν ανύπαρκτοι, αποτελούν, υπό κανονικές συνθήκες, βασικό οικονομικό αιμοδότη. Το αποτέλεσμα είναι, φέτος, όπως λένε καλά γνωρίζοντες την αγορά να καταγράφεται μείωση του τζίρου του χώρου της εστίασης έναντι της περσινής χρονιάς, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και κατά 80%. Για κάποια δημοφιλή εστιατόρια του κέντρου, τα μεγάλα εταιρικά γεύματα, που πλέον λόγω των συνθηκών που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός είναι πια παρελθόν, αποτελούσαν σημαντικό μέρος των ετήσιων εσόδων τους.

Την ίδια ώρα ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για τους επαγγελματίες του κέντρου αποτελεί η ακύρωση της 85ης ΔΕΘ. Παρόλο που κατανοούν τους λόγους που ώθησαν την κυβέρνηση στη λήψη αυτής της απόφασης και κάποιοι εξ αυτών την προσυπογράφουν καθώς βλέπουν πως η κατάσταση της πανδημίας, μοιάζει να ξεφεύγει, εντούτοις αναρωτιούνται πως θα μπορέσουν να αναπληρώσουν το χαμένο τους τζίρο, δεδομένου πως η διοργάνωση της ΔΕΘ αποτελούσε άσο στο μανίκι τους καθώς είχαν κλεισμένα μεγάλα εταιρικά τραπέζια εδώ και μήνες.

Η ακύρωση της άλλωστε οδήγησε και στην κατάργηση του δεκαημέρου εκπτωτικής περιόδου στα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης, που ίσχυε την περίοδο της ΔΕΘ. Οι έμποροι περίμεναν σαν σανίδα σωτηρίας τη φετινή διοργάνωση ευελπιστώντας να τονώσουν έστω και πρόσκαιρα τον καθημαγμένο τζίρο τους.

Αν και κατανοούν πως με τον κορωνοϊό και την πορεία του όλα ανατρέπονται και όλα αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη, εντούτοις υπογραμμίζουν πως είχε καλλιεργηθεί η ιδέα, ότι η διοργάνωση θα γίνει γεγονός που τους γέμισε με απατηλές ελπίδες, πως θα κινηθούν κάπως οι επιχειρήσεις τους, που τόσο πολύ χρειάζονται οξυγόνο.

Παράλληλα, φοβούμενοι πως τα δύσκολα είναι μπροστά τους και ανησυχώντας πως τα λουκέτα θα αρχίσουν να πέφτουν σα βροχή, δεν σταματούν να ζητούν γενναία μέτρα που θα τους βοηθήσουν για να περάσουν το σκόπελο και να επιβιώσουν για τη μετά κορωνοϊό εποχή.