Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ομόφωνη στήριξη των αυτοδιοικητικών στον εμπορικό κόσμο της πόλης

Επανεξέταση της κυβερνητικής απόφασης για το λιανεμπόριο και ουσιαστική στήριξη τους επιχειρηματίες ζήτησαν οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης

Τη στήριξή τους στον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης που δέχτηκε ένα ακόμα πλήγμα από την απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξουν σήμερα τα καταστήματα της πόλης εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης κατά την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα της πορεία του λιανεμπορίου.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ανέφερε ότι η απόφαση προκάλεσε τεράστια αγανάκτηση και προβλήματα στους επαγγελματίες του λιανεμπορίου, τονίζοντας πάντως ότι στις αποφάσεις προτάσσεται η υγεία. Ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι δεν είναι σε κίνδυνο μόνο η υγεία αναφέροντας ότι η Κεντρική Μακεδονία είναι μία τουριστική περιοχή και «σε κάθε περίπτωση δεν θα θέλαμε να διακινδυνεύσουμε την τουριστική περίοδο του 2021». Ο ίδιος δήλωσε ότι αυτά τα μπρος – πίσω δεν βοηθούν και, αν γίνονται, πρέπει να αποζημιώνονται οι θιγόμενοι.

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την οικονομική ενίσχυση που ανακοίνωσε σήμερα το πρωί η κυβέρνηση, κατόπιν κοινού αιτήματος με τους περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας, ωστόσο, όπως είπε, δεν είναι η λύση. Παράλληλα, επισήμανε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν πιέσεις για την ενίσχυση του ρόλου της αυτοδιοίκησης, που αποδείχτηκε κομβική στη διαχείρισης της πανδημίας και θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη και στον τομέα της υγείας και στον τομέα της πανδημίας με τα λίγα μέσα που διαθέτει.

«Ο εμπορικός κόσμος αξίζει καλύτερης και δικαιότερης μεταχείρισης», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Για την αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος ο κ. Καϊτεζίδης ανέφερε ότι απαιτούνται τρία πράγματα: πρώτον να ξαναβρούμε την ατομική υπευθυνότητα, δεύτερον η κυβέρνηση να μηδενίσει αστοχίες και αντιφατικές πολιτικές και τρίτον οι αντιπολιτεύσεις να αντιληφθούν ότι η κατάσταση δεν προσφέρεται για πλειοδοσία και λαϊκισμό.

Άδικη χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, τονίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη δεν πλήττεται μόνο τώρα. «Ζητάμε από την κυβέρνηση να επανεξεστάσει απόφαση που είναι άδικη και πρέπει να ανακληθεί», είπε και κάλεσε την πολιτεία να πάρει άμεσα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

Την εκτίμηση ότι το click away και το click in shop δεν επιβαρύνει επιδημιολογικά εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Θετικά», Βασίλης Γάκης, ο οποίος ανέφερε ότι έπρεπε να είχε ενημερωθεί η αυτοδιοίκηση για την απόφαση της κυβέρνησης που πρέπει να επαναξεταστεί.

«Δεν υπήρχε λόγος να παρθεί αυτή η απόφαση για τη Θεσσαλονίκη», ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον», Γιώργος Ορφανός, ο οποίος πρότεινε να καταστρωθεί σχέδιο που θα επαναφέρει μια μορφή κανονικότητας και να Ασφυκτικός έλεγχος για τήρηση των μέτρων. Να ταχθούμε στο πλευρό των επιχειρηματιών και των πολιτών.

Για απαξίωση της Θεσσαλονίκης έκανε λόγο η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει καμία στήριξη για την πόλη κατά την επίσκεψή του σε υπουργεία στην Αθήνα. «Είχαμε τον θάνατο του εμποράκου σε απευθείας μετάδοση», είπε αναφερόμενο στην αιφνιδιαστική απόφαση και πρόσθεσε πως «δεν έχουμε καταντήσει φτωχοί συγγενείς, αλλά αόρατοι για το Μαξίμου».

Τη συγκρότηση συντονιστικού παρακολούθησης της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη «ώστε να μην αιφνιδιαστούμε ξανά» ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη, Σπύρος Βούγιας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να δοθεί περισσότερη έμφαση στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των νοσηλευομένων.

Την ανάγκη να στηριχθούν οι μικροί του εμπορίου και της εστίασης, κάτι που όπως είπε δεν κάνει η κυβέρνηση, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ο οποίος επανέλαβε την πρότασή του για 1.000 ευρώ σε κάθε αυτοαπασχολούμενο και μικρό επιχειρηματία με εισόδημα έως 12.000 ευρώ για κάθε μήνα που πέρασε από τον Οκτώβρη του 2020 και όσο διαρκεί η κρίση.

«Αυτή η πολιτική του ακορντεόν έχει αποδειχθεί ότι χρεοκόπησε», είπε ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία – Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος, που τόνισε ότι ο δήμος πρέπει να αυξήσει τις δαπάνες για το περιβάλλον.

Περισσότερα τεστ και σοβαρή ιχνηλάτηση ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης «Η πόλη ανάποδα», Κώστας Ξενόπουλος, ενώ ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μένουμε Θεσαλονίκη», Γιώργος Ρακκάς, επισήμανε ότι η κατάσταση δείχνει ότι «έχει πετάξει λευκή πετσέτα η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες».

Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση κλήθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, οι οποίοι όμως τελικά δεν ανταποκρίθηκαν.