Skip to main content

Θεσσαλονίκη-Ζωοθεραπεία: Όταν ένας σκύλος βοηθά παιδιά με αναπηρίες να θεραπευτούν (φωτο)

Η ζωοθεραπεία προορίζεται για ανθρώπους με δυσκολία και πραγματοποιείται με τη διαμεσολάβηση ενός ειδικά εκπαιδευμένου και πιστοποιημένου ζώου

Όσοι έχουν κατοικίδια στο σπίτι τους μπορούν με βεβαιότητα να πουν ότι μία ζεστή αγκαλιά ή ένα παιχνίδι μαζί τους μπορεί να διώξει το στρες μετά από μια δύσκολη ημέρα. Άλλωστε, πολλές είναι οι φορές που ένα σκυλάκι ή ένα γατάκι αποτελεί τον καλύτερο φίλο ενός παιδιού από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ζωής τους.

Τη λογική αυτή ακολούθησε και μία σχετικά νέα θεραπευτική μέθοδος, η ζωοθεραπεία, για να δώσει απαντήσεις που άλλες θεραπευτικές μέθοδοι δεν μπόρεσαν.

Η ζωοθεραπεία είναι μια μορφή θεραπευτικής παρέμβασης που προορίζεται για κάποιον άνθρωπο με δυσκολία, η οποία πραγματοποιείται με τη διαμεσολάβηση ενός ειδικά εκπαιδευμένου και πιστοποιημένου ζώου.

«Ουσιαστικά πρόκειται για μία συμπληρωματική μέθοδο θεραπείας η οποία εφαρμόζεται ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε περίπτωσης», εξηγεί στη Voria.gr η Ευγενία Καραζιώτη, η ειδική παιδαγωγός και ζωοθεραπεύτρια που εργάζεται μαζί με τον σκύλο της, τον Κοi.

«Η ζωοθεραπεία προορίζεται για όλες τις ηλικίες, από παιδιά, έως και ηλικιωμένους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παιδιά και ενήλικες με κινητικές αναπηρίες, νοητική αναπηρία, αυτισμό, μαθησιακές δυσκολίες, σύνδρομο Down, ψυχιατρικά προβλήματα, ψυχικές και συναισθηματικές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς, προβλήματα με εξαρτήσεις, παραβατικές συμπεριφορές και γενικά για κάθε σοβαρή δυσκολία».

Το πιο σύνηθες ζωάκι που αποτελεί συνεργάτη επί της ουσίας ενός θεραπευτή είναι ο σκύλος. Όμως, όπως επισημαίνει η ειδική παιδαγωγός - ζωοθεραπεύτρια, εκτός από τς σκυλάκια, τα άλογα, το γαϊδούρι, το πόνι, η κατσίκα, τα ινδικά χοιρίδια και τα κουνέλια. Ειδικά η κατσίκα προσομοιάζει πολύ στον τρόπο που εκπαιδεύεται με τον σκύλο, κατά 95%, οπότε και αποτελεί μία πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση.

Όλα αυτά, μέσω της φροντίδας τους και της σχέσης που αναπτύσσουν, δίνουν στον θεραπευτή τη δυνατότητα να τα εμπλέκει κατάλληλα με βάση τους στόχους που θέτει για τον κάθε θεραπευόμενο.

«Όταν κάποια άλλα κοινωνικά ερεθίσματα δεν προκαλούν το ενδιαφέρον του παιδιού, έρχεται η μέθοδος αυτή να δώσει απάντηση», τονίζει.

Όμως, η κ. Καραζιώτη σημειώνει ότι ο ζωοθεραπευτής έχει τον σκύλο του ως συνεργάτη στις συνεδρίες και κατοικίδιο όλη την υπόλοιπη μέρα. «Δεν γίνεται ο σκύλος συνεργάτης να μη διαμένει με τον ζωοθεραπευτή, είναι βασική προϋπόθεσή του». Η ίδια υπογραμμίζει ότι το ζώο δεν είναι ο θεραπευτής, αλλά το μέσο επί της ουσίας. «Η θεραπευτική αυτή διαδικασία δεν γίνεται καθημερινά. Εγώ παίρνω τον Koi στον σταθμό μία φορά την εβδομάδα. Ο σκύλος υπάρχει επί της ουσίας στον χώρο και βοηθάει παιδιά που ίσως έχουν μαθησιακές δυσκολίες, αυτισμό, ακόμα και κοινωνικοποίησης».

Όπως τονίζει η ίδια, πρόκειται για μία πρωτοποριακή μέθοδο που πολλές φορές έχει θεαματικά αποτελέσματα. «Είναι πιο εύκολο για ένα παιδί να εμπιστευτεί ένα ζωάκι καθώς η ματιά του σκύλου είναι επίπεδη και δεν επηρεάζεται όπως σε έναν άνθρωπο. Τα παιδιά όμως βοηθούνται αρκετά συγκριτικά με τις κλασικές μεθόδους», λέει.

Η κ. Καραζιώτη εργάζεται ως ειδική παιδαγωγός στη «Ζεστή αγκαλιά» ένα τμήμα πρώιμης παρέμβασης, το οποίο υλοποιείται στον βρεφονηπιακό σταθμό «Μέριμνα Παιδιού» με την επιστημονική εποπτεία του κ. Γρηγόρη Αμπατζόγλου, Ομότιμου Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής Α.λΠΘ. Η «Ζεστή αγκαλιά» αποτελεί στην ουσία ένα τμήμα πρώιμης παρέμβασης και ένταξης το οποίο λειτουργεί στον βρεφονηπιακό σταθμό παράλληλα με τα τμήματα τυπικής ανάπτυξης.

Απευθύνεται σε παιδιά στο φάσμα του αυτισμού αλλά και σε παιδιά με άλλες αναπτυξιακές δυσκολίες 2,5-4,5 χρονών.

Η ζωοθεραπεία ξεκίνησε να εφαρμόζεται αρχικά πιλοτικά το 2019 στη «Ζεστή αγκαλιά» και έκτοτε συνεχίζει κανονικά. Εφαρμόζεται τόσο με τη μορφή ατομικών παρεμβάσεων όσο και με την παρουσία τού Koi στην καθημερινότητα της τάξης ο οποίος γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών του τμήματος με στόχο την ανάπτυξη των επικοινωνιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων τους.

Η κ. Καραζιώτη παρουσίασε τη ζωοθεραπεία στην πρώιμη παρέμβαση στην έκθεση Discover Dogs 2022, που έγινε στο περίπτερο 16 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το περασμένο Σαββατοκύριακο.