Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πάνε για χειρόφρενο οι ιδιοκτήτες φορτηγών-Δυσβάστακτη η τιμή του πετρελαίου

Οι αυτοκινητιστές ξεκαθάρισαν ότι θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις πριν το Πάσχα εάν δεν υπάρξουν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση.

Στα κάγκελα βρίσκονται τα μέλη της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτικινητιστών Ελλάδος, καθώς τα κόστη του πετρελαίου τους έχουν φέρει σε αδιέξοδο.

Το μέγεθος του προβλήματος συζητήθηκε την περασμένη Κυριακή σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης όπου πραγματοποιήθηκε η Πανελλαδική Συνέλευση Αυτοκινητιστών.

Όλοι οι παρευρισμόμενοι στην Συνέλευση τόνισαν πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης του κλάδου, εντός των επόμενων εβδομάδων θα σημειωθεί «ντόμινο» οικονομικής κατάρρευσης του κλάδου, καθώς οι περισσότεροι επαγγελματίες θα αναγκαστούν να τραβήξουν χειρόφρενο στα οχήματά τους.

Σημειώθηκε ότι η πρωτοφανής αυτή αύξηση της τιμής του πετρελαίου δεν είναι δυνατόν να απορροφηθεί από τους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε δεινή κατάσταση έπειτα από την πολυετή οικονομική κρίση που έπληξε την χώρας μας και στην συνέχεια την πανδημία.

Στην Συνέλευση αναφέρθηκαν επίσης τα παραδείγματα άλλων Κ-Μ της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου έχουν ήδη ληφθεί έκτακτα μέτρα για την επιδότηση του κλάδου των μεταφορών καθώς επίσης και οι κατευθυντήριες που έχει δώσει η Κομισιόν για την στήριξη των επιχειρήσεων τόσο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, όσο και της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που έχει προκληθεί έπειτα από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα μέλη της ΟΦΑΕ τόνισαν ότι οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές αποτελούν έναν από τους πλέον νευραλγικούς κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας, ο οποίος επηρρεάζεται άμεσα από πάσης φύσεως γεωπολιτικές και οικονομικές ανακατατάξεις.

«Με την λήψη κατάλληλων και στοχευμένων μέτρων, μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση η κατάρρευσή του αποτελεί πλήγμα για την οικονομία της εκάστοτε χώρας και της κοινωνικής ευημερίας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Η Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα την υποβολή αιτήματος προς τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας για την άμεση έναρξη διαλόγου με τους εκπροσώπους του κλάδου, προκειμένου να ληφθούν κατεπειγόντως μέτρα στήριξης του κλάδου, ενώ αν αυτό δεν καταστεί εφικτό ο κλάδος θα ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις στις 13 Απριλίου 2022, λίγο πριν την περίοδο των εορτών του Πάσχα.

Οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών οργανώσεων Ομοσπονδία Δυτ.Ελλάδας & Πελοποννήσου και της ΟΦΑΕ υπέβαλλαν κοινή επιστολή προς την Κυβέρνησ , στην οποία περιγράφεται αναλυτικά η κατάσταση του κλάδου καθώς και οι προτάσεις και το αίτημα για διάλογο.