Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πανελλήνια πρωτιά για δύο μαθητές Λυκείων Θέρμης-Τα συγχαρητήρια του δημάρχου

Οι δύο μαθητές πρώτευσαν στον διαγωνισμό παρουσιάζοντας έναν πρότυπο κβαντικό υπολογιστή, ιδιαίτερα χαμηλού κόστους - Τα συγχαρητήρια του δημάρχου.

Δύο μαθητές της Β' Λυκείου, από το 1ο και το 2ο ΓΕΛ του δήμου Θέρμης, μαζί και τους γονείς τους, δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος, Θεόδωρος Παπαδόπουλος.

Ο δήμαρχος συνεχάρη τους μαθητές Κωνσταντίνο Παυλάκη και Δημήτρη Τζουνάκη για τη σπουδαία διάκρισή τους στον πανελλήνιο διαγωνισμό STEM STARS GREECE στον οποίο κατέκτησαν την πρώτη θέση. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό στον οποίο συμμετέχουν μαθήτριες και μαθητές 14-18 χρ'ονων (Γ΄ Γυμνασίου έως Γ΄Λυκείου), με ιδιαίτερη κλίση και ταλέντο στους τομείς των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής, των μαθηματικών.

Οι δύο μαθητές πρώτευσαν στον διαγωνισμό παρουσιάζοντας έναν πρότυπο κβαντικό υπολογιστή, ιδιαίτερα χαμηλού κόστους, ο οποίος μπορεί να χρησιμεύσει για τις ανάγκες της διδασκαλίας και της κατανόησης της κβαντομηχανικής, ακόμη και μέσα στις σχολικές αίθουσες ή στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα.

Όπως εξήγησαν στον δήμαρχο Θέρμης οι μαθητές, μετά την πρωτιά τους στον πανελλήνιο διαγωνισμό πρόκειται να παρουσιάσουν την εργασία τους στον παγκόσμιο μαθητικό διαγωνισμό «International Science and Engineering Fair» ο οποίος θα γίνει στο διάστημα από 7 έως 13 Μαΐου στην Ατλάντα των ΗΠΑ. Η παρουσίαση στην Ελλάδα θα γίνει σε συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, στις 13 Μαΐου, στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός» της ΔΕΘ.

«Θέλω να συγχαρώ τους δύο μαθητές μας, αλλά και τους γονείς τους που είναι δίπλα τους και τους υποστηρίζουν, γι' αυτήν τη σπουδία διάκρισή τους. Το παράδειγμά τους μας δείχνει ότι τα νέα παιδιά έχουν τεράστιες δυνατότητες κι εμείς ως δήμος, αλλά και η Πολιτεία γενικότερα, θα πρέπει να τους παράσχουμε κάθε δυνατή υποστήριξη ώστε να μείνουν στον τόπο μας. Τους έχουμε ανάγκη, τους χρειαζόμαστε, αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον του τόπου μας», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος ο οποίος τους ευχήθηκε κάθε επιτυχία και στο παγκόσμιο μαθητικό διαγωνισμό στην Ατλάντα.

Στη συνάντηση έδωσαν το παρών ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης Πολιτισμού και Κοινωνικής Προστασίας, Στέλιος Αποστόλου, ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Β'θμιας εκπαίδευσης Αχιλλέας Μεταλούλης και οι γονείς των παιδιών.