Skip to main content

Πάνω από 5.000 λουκάνικα και 3.000 λίτρα μπίρας στο Oktoberfest

Στη φετινή γιορτή οι επισκέπτες, οι οποίοι αναμένονται να είναι πάνω από 12.000, θα μπορέσουν να απολαύσουν διάφορα είδη μπίρας και άλλα.

Πάνω από 3.000 λίτρα μπίρας και περισσότερα από 5.000 τεμάχια λουκάνικα ευελπιστούν οι διοργανωτές του Oktoberfest ότι θα καταναλώσουν οι επισκέπτες της φετινής διοργάνωσης, χορηγός της οποίος είναι η Voria.gr και η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, στις εγκαταστάσεις της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Στη φετινή γιορτή οι επισκέπτες, οι οποίοι αναμένονται να είναι πάνω από 12.000, θα μπορέσουν να απολαύσουν διάφορα είδη μπίρας και γνωστές γερμανικές σπεσιαλιτέ βασισμένες σε αυθεντικές συνταγές, όπως το περίφημο κότσι με ξινό λάχανο, το Leberkaese, πρέτσελς και το λουκάνικο με πατατοσαλάτα.

Παράλληλα, η εκδήλωση θα πλαισιώνεται από ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με έντονο ελληνικό χρώμα.

Το μουσικό πρόγραμμα

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα εκδηλώσεων ξεκινά από το πρωί του Σαββάτου, όπου από τις 12 και μετά η μπάντα «Kiklixsax» θα διασκεδάσει το κοινό με τη μουσική της, στη 1 το μεσημέρι θα γίνει η επίσημη έναρξη της γιορτής με το παραδοσιακό «άνοιγμα του βαρελιού», ενώ στις 5 το απόγευμα τη σκυτάλη θα πάρει η Ομάδα Εγχόρδων.

Στη συνέχεια, τη διασκέδαση του κόσμου θα αναλάβει η Ομάδα Χορού Νέων Επιβατών, ενώ στις 7 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η έναρξη του επίσημου προγράμματος του Oktoberfest με χαιρετισμούς των επισήμων. Παράλληλα, στην εξέδρα θα ανέβει η Ομάδα Χορού της Ένωσης Ποντίων Πανοράματος, ενώ μετά τις 9.30 το βράδυ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει ζωντανά την ορχήστρα «Los Segundos», η οποία θα παίζει έντεχνα, ρόκ και ελληνικά κομμάτια.

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, από τη 1 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη ΓΣΘ και το πρόγραμμα σπουδών της στο περίπτερο πληροφοριών που θα έχει στηθεί στο χώρο, ενώ από τις 2 έως τις 3 το μεσημέρι και από τις 4 έως τις 5 το απόγευμα θα γίνουν ξεναγήσεις στους χώρους του σχολείου.



«Σημείο συνάντησης των δύο λαών» χαρακτήρισε το Oktoberfest ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Βάλτερ Στέχελ, κατά τη διάρκεια της επίσημης συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε για τη διοργάνωση σε καφετέρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι «από όλους τους γερμανικούς θεσμούς στη Θεσσαλονίκη, η ΓΣΘ είναι ο πιο χαρακτηριστικός και γι' αυτό διοργανώνουμε το Oktoberfest κάθε χρόνο εκεί».

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ο δήμος έχει αναλάβει την αιγίδα της διοργάνωσης μαζί με εμάς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο οικονομικός και διοικητικος διευθυντής της ΓΣΘ, Ιάκωβος Φωστηρόπουλος τόνισε ότι η ΓΣΘ είναι από τους πιο σημαντικούς και παλιούς γερμανικούς οργανισμούς στη Θεσσαλονίκη.

«Φέτος θα είναι ιδιαίτερη γιορτή, καθώς η ΓΣΘ γιορτάζει τα 130 χρόνια λειτουργίας, ενώ θα είναι η πρώτη φορά που το σχολείο θα λειτουργήσει ως σημείο συνάντησης», σημείωσε.

Ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης του δήμου Θεσσαλονίκης και απόφοιτος του σχολείου, Σπύρος Πέγκας, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία του Oktoberfest στη Θεσσαλονίκη, το οποίο όπως υποστήριξε αποτελεί ένα από τα πρώτα γαστρονομικά event της πόλης, το οποίο πρωτοστάτησε πολύ πριν εμφανιστούν οι παρόμοιες τύπου εκδηλώσεις του street food.

«Η ΓΣΘ είναι ένα ιδιαίτερο στοιχείο της Θεσσαλονίκης, την οποία ως δήμος θέλουμε να την εξελίξουμε σε έναν ισχυρό πυλώνα του εκπαιδευτικού τομέα», δήλωσε ο αντιδήμαρχος, προσθέτοντας ότι ο δήμος επιχειρεί να παρουσιάσει την πόλη ως έναν κόμβο σπουδών.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων και επί 40 χρόνια γυμνασιάρχης του σχολείου, Αστέριος Κρεμέτης, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι μία εκδήλωση πολιτισμού, τονίζοντας ότι υπάρχουν αρκετοί απόφοιτοι οι οποίοι έχουν φύγει στο εξωτερικό και έρχονται πίσω για το Oktoberfest για να συναντήσουν παλιούς φίλους.

Μάλιστα, ο κ. Κρεμέτης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το πρώτο Oktoberfest πραγματοποιήθηκε πάλι από τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης του 1916, αναδικνύοντας έτσι τους ιστορικούς δεσμούς της διοργάνωσης, με τη ΓΣΘ και τη Θεσσαλονίκη.

«Στη φετινή διοργάνωση έρχεται η ελληνική μουσική», τόνισε η Επίτιμη Πρόξενος της Αυστρίας, Έβελυν Παπαδοπούλου, αναλύοντας το μουσικό πρόγραμμα της διοργάνωσης, το οποίο, όπως υποστήριξε θα συνδυάζει βαυαρικούς ρυθμούς με το ελληνικό στοιχείο.



Η είσοδος στο Oktoberfest είναι δωρεάν, ενώ οι επισκέπτες θα πληρώσουν ό,τι καταναλώσουν.

Όλα τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν, θα διατεθούν για τις εκπαιδευτικές ανάγκες (υποτροφίες κλπ) του Σχολείου.

Το Oktoberfest διοργανώνεται από τον Σύλλογο Φίλων της Γερμανικής Σχολής και υποστηρίζεται από τον Σύλλογο Αποφοίτων της Γερμανικής Σχολής και το Αυστριακό Προξενείο. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.