Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Παραλία 1 χλμ σκουπιδότοπος στον δήμο Θερμαϊκού (φωτο)

Δεκάδες σκουπίδια, κάθε λογής, σκεπάζουν και παραλία κοντά στο Αγγελοχώρι μετατρέποντάς τη σε μία άτυπη χωματερή - Δείτε φωτογραφίες

Σε χωματερή έχει μετατραπεί μία μικρή παραλία κοντά στο Αγγελοχώρι του δήμου Θερμαϊκού, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, περιοχή που μαζί με το Δέλτα του Αξιού ακριβώς απέναντι αποτελούν το στόμιο του κόλπου της πόλης. Η συγκεκριμένη ακτή απέχει ελάχιστα από την ενταγμένη στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 λιμνοθάλασσα Αγγελοχωρίου, ενός πλούσιου υδροβιότοπου.

Πρόκειται για μία παραλία μήκους περίπου 1 χιλιομέτρου, άγνωστη στο ευρύ κοινό και μη εκμεταλλεύσιμη τουριστικά. Ωστόσο, η ακτή έφτασε να θυμίζει... χωματερή καθώς, από ασυνείδητους και κυρίως από τα θαλάσσια ρεύματα, έχει γεμίσει με εκατοντάδες, κάθε λογής, σκουπίδια: πλαστικά μπουκάλια και άλλες πλαστικές συσκευασίες, ελαστικά βυθισμένα στην άμμο, καπάκια, νάιλον, γυάλινα δοχεία και δεκάδες βαρέλια μυδοκαλλιεργειών (άλλα αναλλοίωτα και άλλα σε αποσύνθεση) που έχουν ξεβραστεί εκεί ερχόμενα από την απέναντι πλευρά, από τις μυδοκαλλιέργειες της Χαλάστρας, στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού. Όπως καταγγέλλει κάτοικος της περιοχής και αναγνώστης της Voria.gr, στην παραλία αυτή τα πλαστικά έχουν ενσωματωθεί στο φυσικό περιβάλλον και έχουν «σκεπάσει» βότσαλα και κοχύλια. 

Τα βαρέλια των μυδοκαλλιεργειών μοιάζει αδύνατον να απομακρυνθούν από ιδιωτική πρωτοβουλία, λόγω του μεγάλου όγκου και βάρους τους, ενώ, όπως καταγγέλλεται, ο μόνος δρόμος που επέτρεπε την προσέγγιση της παραλίας με όχημα υποχώρησε πριν από δύο χρόνια από τις έντονες βροχοπτώσεις. Ως αποτέλεσμα, ενδεχόμενη απόπειρα καθαρισμού της παραλίας υπό αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε να γίνει μόνον δια θαλάσσης, εγχείρημα δύσκολο και δαπανηρό, ιδίως για παραλία που δεν αξιοποιείται τουριστικά.

 

«Η τοπική αυτοδιοίκηση για δυο χρόνια έχει αφήσει στο έλεος της αυτήν την παραλία να μετατραπεί σε ξεχασμένη χωματερή, αδιαφορώντας για την ακτογραμμή, για τον θαλάσσιο ορίζοντα, για την επικινδυνότητα του ξεβρασμένου πλαστικού για τη θαλάσσια πανίδα, για την υποβάθμιση του περιβαλλοντικού αποθέματός της. Όχι μόνο περιοχής του Αγγελοχωρίου, αλλά της συνολικής μητροπολιτικής επικράτειας της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβάνοντας το σύνολο των παράκτιων Δήμων (Θερμαϊκού, Μίκρας, Καλαμαριάς, Θεσσαλονίκης, Δέλτα) του Νομού», σημειώνει κάτοικος της περιοχής, που απευθύνει έκκληση προς τους αρμοδίους να υποστηρίξουν και να οργανώσουν πρωτοβουλία καθαρισμού της συγκεκριμένης ακτής.

Δείτε φωτογραφίες από τα δεκάδες θαλάσσια απορρίμματα στην παραλία: