Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Βαγγέλης: 25 (+1) Ιστορίες πριν το Αλτσχάιμερ»

«Αυτό το βιβλίο, έχει δυο συγγραφείς, έναν εν αγνοία του, τον πατέρα μου, που το Αλτσχάιμερ μας τον πήρε μακριά τον περασμένο Μάρτιο»

Ένα βιβλίο, δυο συγγραφείς, αποτύπωμα μιας ζωής και συγχρόνως έκφραση μιας εσωτερικής ανάγκης που δημιουργήθηκε με οδηγό τη νόσο Αλτσχάιμερ. Το βιβλίο «Βαγγέλης: 25 (+1) Ιστορίες πριν το Αλτσχάιμερ» που παρουσιάστηκε σήμερα στον «Ιανό», περικλείει το συγγραφικό έργο του δημοσιογράφου Βαγγέλη Χριστοφορίδη που έφυγε απο τη ζωή τον περασμένο Μάρτιο και παράλληλα στο δεύτερο μέρος, ξετυλίγει την εμπειρία που έζησε δίπλα στον πατέρα του, που νόσησε από Αλτσχάιμερ, ο γιος του Γιώργος Χριστοφορίδης.

«Αυτό το βιβλίο, έχει δυο συγγραφείς, έναν εν αγνοία του, τον πατέρα μου, που το Αλτσχάιμερ μας τον πήρε μακριά τον περασμένο Μάρτιο» τόνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Χριστοφορίδης και επισημαίνει πως, «το βιβλίο προέκυψε από μια εσωτερική, επιτακτική ανάγκη  για τον εαυτό μου, που με βοήθησε να χειριστώ μια αποδρομή, που σε παίρνει και σε χτυπάει κατακέφαλα, γιατί βλέπεις τον άνθρωπο σου,που τον έζησες και αγαπάς και δεν είναι ο ίδιος και είναι όλο και λιγότερο ο ίδιος.

Ένας φίλος μου με έσπρωξε να βοηθήσω τον πατέρα μου να εκδόσει ένα βιβλίο και απέτυχα παταγωδώς. Ο πατέρας μου έγραφε διηγήματα και όταν πια είδα ότι το πράγμα είχε πάρει έναν δρόμο που δεν είχε επιστροφή, άρχισα να τα συγκεντρώνω και αποφάσισα να γράψω το δικό μου κομμάτι για το πως έζησα εγώ τον πατέρα μου», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Ο Γιώργος Χριστοφορίδης σημειώνει, πως όσο έγραφε το συγκεκριμένο βιβλίο, δυο πράγματα ήρθαν στο μυαλό του. Το πρώτο ήταν ο άνθρωπος, πως το βιώνει και πως μπορείς να στηρίξεις τον άνθρωπο που τον χτυπάει η αρρώστια. Και δεύτερο όμως εξίσου σημαντικό, στο οποίο δεν έχουμε εστιάσει τόσο πολύ, ο άνθρωπος που είναι δίπλα στον ασθενή, αυτός ο ένας, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν η μητέρα του, η Σούλα που φρόντιζε τον Βαγγέλη.

«Η μάνα μου, είδε ενα σύμπαν γύρω της να καταρρέει και να αναδιατάσσεται και κλήθηκε να αντιμετωπίσει παρά πολλές αλλαγές για να στηρίξει τον άνθρωπ'ο της, που τον γνωρίζει σε όλη της ζωή και τώρα είναι ενας άλλος. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ήρωες. Το βιβλίο το αφιερώνω στη μητέρα μου αλλά και στα δυο μου παιδιά που δεν πρόλαβαν να ζήσουν τον παππού τους και μέσα από αυτό το βιβλίο θα τον κρατήσουν μέσα τους», ανέφερε.

Στην παρουσίαση του βιβλίου που παρακολούθησε πλήθος κόσμου, συμμετείχαν, ο δημοσιογράφος, πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), Νίκος Καρράς, ο συγγραφέας, ο διευθυντής του περιοδικού «Εντευκτήριο» Γιώργος Κορδομενίδης, ο δημοσιογράφος-πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Αντώνης Κούρτης και η δημοσιογράφος Τριάδα Μπράτσιου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας- Θράκης Νίκος Καρράς, επισήμανε πως, «ένας εμβληματικός άξιος συνάδελφος όπως ήταν ο Βαγγέλης Χριστοφορίδης φέτος μας αποχαιρέτησε και δεν θα είναι ανάμεσά μας τις προσεχείς ημέρες που ετοιμάζουμε τον μεγάλο εορτασμό των 100 χρόνων ίδρυσης της 'Ενωσης μας . Και ήταν από τους στυλοβάτες αυτού του σωματείου. Έχουμε όμως τον γιο του που μεγάλωσε μέσα σε μια οικογένεια δημοσιογραφική και όταν είδε αυτά τα συγκλονιστικά-  για μένα- κείμενα του πατέρα του, ανακάλυψε και ο ίδιος μέσα από αυτά, ότι είχε δίπλα του έναν άνθρωπο που ενώ γνώριζε πολλά για αυτόν, κάποιες πτυχές, αγωνίες και ανησυχίες που είχε κατά καιρούς στη ζωή του, τις είχε καταγράψει».

Ο ίδιος διευκρινίζει πως , «αυτά τα κείμενα δεν έπρεπε να μείνουν εντός των τεσσάρων τοίχων του σπιτιού του. Θέλησε ο Γιώργος να τα δημοσιεύσει και έτσι και εμείς μάθαμε κάποιες άλλες πτυχές του αείμνηστου Βαγγέλη που δεν θα τις ξέραμε. Ακόμα και ο τίτλος, «Βαγγέλης: 25 (+1) Ιστορίες πριν το Αλτσχάιμερ», είναι κάτι που σε τσιγκλίζει να πάρεις το βιβλίο και να το διαβάσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ