Skip to main content

Πρώτη στους εμβολιασμούς η Θεσσαλονίκη – Τι γίνεται με AstraZeneca και Johnson

Διπλασιάστηκε ο αριθμός των πολιτών που εμβολιάζονται καθημερινά στα εμβολιαστικά κέντρα της περιφερειακής ενότητας σε σχέση με τις αρχές του μήνα

Με πολύ γρήγορους ρυθμούς και χωρίς προβλήματα εξελίσσεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» σε όλη τη Θεσσαλονίκη.

Τις τελευταίες ημέρες εμβολιάζονται κατά μέσο όρο 12.000 πολίτες καθημερινά, αριθμός έχει διπλάσιος σε σχέση με τις αρχές του μήνα. Μάλιστα, η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης κατέχει σταθερά το διάστημα αυτό την πρωτιά σε απόλυτο αριθμό εμβολιασμών, ξεπερνώντας ακόμα και τον κεντρικό τομέα Αθηνών (11.764 έναντι 9.992 προχθές), ενώ είναι πάνω από τον μέσο όρο της χώρας.

Διαβάστε εδώ: ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΕΧΕΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ- ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ Μ.Ο. ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Κομβικό σημείο στην εκτίναξη των αριθμών ήταν η πλήρης λειτουργία του MEGA εμβολιαστικού κέντρου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. Συγκεκριμένα, στις 5 Μαΐου άνοιξε τις πύλες του και το περίπτερο 15, αυξάνοντας τη συνολική δυναμική του κέντρου σε περίπου 6.500 εμβολιασμούς ημερησίως. Την ίδια ημερομηνία, εξάλλου, ξεκίνησαν και οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο Johnson & Johnson, ενώ σημαντικές παράμετροι που συνέβαλαν στην αύξηση είναι η διενέργεια εμβολιασμών και το Σάββατο και η αποτελεσματικότερη λειτουργία των εμβολιαστικών γραμμών.

«Αναλογικά με τον πληθυσμό πάμε καλύτερα από άλλες περιφέρειες. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι έχουν αυξηθεί τα εμβολιαστικά κέντρα σε αριθμό, αλλά και στο ότι ενισχύθηκαν πάρα πολύ και οι γραμμές. Ξεκινήσαμε με 50 εμβόλια ανά γραμμή καθημερινά και πλέον έχουμε φτάσει τα 86 με 87 ραντεβού ανά γραμμή. Το επίσης ευχάριστο είναι ότι βλέπουμε πως σχεδόν πέντε μήνες μετά το προσωπικό συνεχίζει με τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια θέληση να ενισχύσει αυτήν την προσπάθεια», είπε στη Voria.gr η υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ, Ειρήνη Χατζοπούλου.

Περιορισμένες οι ακυρώσεις ραντεβού

Η διαδικασία των εμβολιασμών κυλάει κανονικά και στα κέντρα που χορηγούν τα παραδοσιακού τύπου εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, παρά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε με τα περιστατικά θρομβώσεων που είχαν οδηγήσει σε μπαράζ ακυρώσεων προγραμματισμένων ραντεβού.

«Για το εμβόλιο Johnson & Johnson έχουν ήδη αναπτυχθεί σε όλα τα νοσοκομεία γραμμές και μέχρι στιγμής δεν παρατηρούνται ακυρώσεις. Άλλωστε, έχει τον μεγαλύτερο βαθμό ευκολίας για τον πολίτη, γιατί είναι μία δόση, ενώ οι όροι ασφάλειας είναι όπως και στα άλλα εμβόλια. Για το εμβόλιο της AstraZeneca αρχικά δεν είχαμε πολλές ακυρώσεις. Στη συνέχεια είχαμε πολλές, όμως τώρα πλέον δεν έχουμε. Πιστεύω ότι βοήθησε επικοινωνιακά το ότι εμβολιάστηκαν αναγνωρίσιμοι άνθρωποι αλλά και άνθρωποι από το περιβάλλον του καθενός μας. Αυτό ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας ή τουλάχιστον περιορίζει το αίσθημα ανασφάλειας. Επίσης μίκρυνε ο χρόνος ανάμεσα στις δύο δόσεις από τις 12 στις 8, κάτι που επίσης έπαιξε ρόλο. Σίγουρα ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό είναι κάτι καινούργιο. Όμως το περιβάλλον φόβου σταδιακά φθίνει, γιατί είναι πλέον εκατομμύρια οι εμβολιασμοί για όλους τους τύπους των εμβολίων και αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των ανθρώπων που εμβολιάζονται και δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Οι κακόπιστοι πάντα θα υπάρχουν, ωστόσο έχουμε βγει λίγο από την προσπάθεια να πείσουμε τον κόσμο», ανέφερε η κ. Χατζοπούλου.

Δεν προβλέπεται αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων

Οι αριθμοί των εμβολιασμών αναμένεται να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα και το επόμενο διάστημα, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει σχεδιασμός για άνοιγμα νέων εμβολιαστικών κέντρων, ενώ υπάρχει επιφύλαξη και για το άνοιγμά τους την Κυριακή. Κι αυτό γιατί το προσωπικό είναι και κουρασμένο και συγκεκριμένο και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δυνατότητα να ενισχυθεί. Επιπλέον, εξακολουθεί να υπάρχει πίεση στα δημόσια νοσοκομεία που δεν επιτρέπει μετακινήσεις προσωπικού, ενώ οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι μετά τη μείωση των κρουσμάτων και την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων από τα περιστατικά COVID, προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ενίσχυση των άλλων υπηρεσιών υγείας που έχουν μείνει πίσω λόγω της πανδημίας.