Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εντυπωσιακό συμβολικό mural για την πανδημία από 50 νέους (vid)

Πενήντα περίπου νέοι έπιασαν τα πινέλα τους και έδωσαν χρώμα σε μια γειτονιά στην καρδιά της πόλης, στο πλαίσιο του Mural Arts Project

Νέα πνοή στο 43ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης επί της οδού Προξένου Κορομηλά στο κέντρο της πόλης επιχειρούν να δώσουν νέοι και νέες θίγοντας ένα επίκαιρο ζήτημα που βασίζεται στο τρίπτυχο Covid-19 - νεολαία - ψυχική υγεία. Μαζί με τον διάσημο street artist Apset, πενήντα περίπου νέοι έπιασαν τα πινέλα τους και έδωσαν χρώμα σε μια γειτονιά στην καρδιά της πόλης.

Η δράση Mural Arts Project, που παρουσιάστηκε σήμερα, υλοποιείται από το κέντρο της ΑctionAid στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Mural Arts (Philadelphia) και με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα.




Πρόκειται για ένα mural τριών μέτρων ύψους και περίπου 20 μέτρων μήκους το οποίο αναπαριστά 11 καθημερινά πρόσωπα κάνοντας λόγο για τις ουλές που άφησε η πανδημία στην ψυχική υγεία όλων και δη των νέων.



Παράλληλα, στον τοίχο δίπλα από το έργο υπάρχει ένα άλλο εικαστικό το οποίο προκαλεί σε διάδραση ζητώντας από τους ίδιους τους περαστικούς να αφήσουν ένα δικό τους θετικό μήνυμα.

Ο καλλιτέχνης, ο Apset δήλωσε πως πρόκειται για ένα καινοτόμο συμμετοχικό έργο, το οποίο απεικονίζει έντεκα καθημερινά πρόσωπα που προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους τα δεινά που άφησε η πανδημία στην ψυχή. «Το σημαντικό με αυτό το έργο είναι πως φιλοτεχνήθηκε σε συνεργασία με ένα μεικτό κοινό, όπως παιδιά σχολείου, περαστικούς αλλά και άτομα που διαμένουν στη γειτονιά», τόνισε ο ίδιος.

H Στέλλα Τσιαρβούλα, υπεύθυνη προγράμματος Θεσσαλονίκης της ActionAid και project manager του έργου, σημείωσε πως το έργο αναπαριστά ένα κεντρικό θέμα 11 μορφών κάνοντας λόγο για ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που πρόσεξαν πολλοί αυτό το τριήμερο, την απουσία της μάσκας. «Οι νέοι επιθυμούν να αφήσουμε τις μάσκες πίσω, να δούμε την άλλη μέρα με αισιοδοξία και άλλο βλέμμα», πρόσθεσε η ίδια τονίζοντας πως η δράση είχε την έγκριση και την αμέριστη στήριξη της αντιδημαρχείας Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης.



Από την παρουσίαση πέρασε και η πρόξενος των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ελίζαμπεθ Λι η οποία θαύμασε το έργο και, παράλληλα, έγραψε το δικό της μήνυμα στον τοίχο. Συγκεκριμένα, με έναν πράσινο μαρκαδόρο σχημάτισε τη λέξη Ελπίδα στον τοίχο.

Λίγο αργότερα, η πρόξενος δήλωσε πως νιώθει περήφανη που η πρεσβεία των ΗΠΑ είναι μέρος ενός τόσο σημαντικού πρότζεκτ.

«Είμαι ιδιαίτερα περήφανη για τους νέους ανθρώπους που συνέδραμαν σε αυτό το ξεχωριστό έργο που εστιάζει σε ένα τόσο επίκαιρο ζήτημα χρησιμοποιώντας την τέχνη. Δεν είναι ένα έργο που θα επωφεληθεί μόνο τη συγκεκριμένη γειτονιά αλλά και ολόκληρη την πόλη», πρόσθεσε η κ. Λι.



Στόχος της δράσης είναι η ανταλλαγή εμπειριών και μεθοδολογίας για τη δημιουργία Murals μεταξύ των νέων σε Ελλάδα και ΗΠΑ. Απώτερος στόχος είναι οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες να δουλέψουν σε ομάδες, σε συνεργασία με επαγγελματίες του χώρου, και να δημιουργήσουν έργα στον δημόσιο χώρο που αντιπροσωπεύουν τη διαφορετικότητα και αναπτύσσουν την αίσθηση της κοινής ιδιοκτησίας.