Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πενταπλασιάστηκαν σε μία τετραετία οι τιμές ενοικίασης των logistics centers

Ποιοι οι λόγοι που επιχειρηματίες αλλά και funds επενδύουν στην κατασκευή logistics - Ποια η επόμενη ημέρα για τους σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους

Ακόμη και τον πενταπλασιασμό άγγιξε, υπό προϋποθέσεις, την τελευταία τετραετία η αύξηση της τιμής ενοικίασης του τμ μεγάλων αποθηκευτικών χωρών, στη Θεσσαλονίκη, την ώρα μάλιστα που Έλληνες επιχειρηματίες, αλλά και ξένα funds προερχόμενα από τα Βαλκάνια αλλά και το Ισραήλ, θεωρούν ως επενδυτική ευκαιρία την είσοδο τους στον συγκεκριμένο κλάδο των ακινήτων.

Όπως χαρακτηριστικά λέει στη Voria.gr, ο μεσίτης, συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας, Κώστας Γεωργάκος, «πριν την πανδημία η τιμή του τμ για μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους κυμαινόταν από 1 έως 2 ευρώ το τμ Πλέον σε κάποιες περιπτώσεις έχει εκτοξευτεί στα 5 ευρώ, ποσό ιδιαίτερα υψηλό δεδομένου πως στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν σύγχρονα logistics centers, μεγάλης χωρητικότητας. Η πλειονότητα των υφιστάμενων χώρων στη Θεσσαλονίκη είναι από 1.000 έως 2.000 τμ, όταν οι ζητήσεις αφορούν σύγχρονους, πολύ μεγαλύτερους χώρους, που συχνά ξεπερνούν τα 10.000 τμ».

Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρηματιών που δυσκολεύονται να βρουν χώρους έστω και 2.000 τμ με συνέπεια η τιμή του τμ να ακολουθεί ανοδική πορεία, που υπό άλλες προϋποθέσεις δεν θα είχε συμβεί.

Η… ιλιγγιώδης αύξηση της τιμής του τμ, που καταγράφεται σε κάποιες περιπτώσεις αποθηκευτικών χωρών, αποτελεί τάση που εντοπίζεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη.

Η αυξημένη ζήτηση για logistics centers έρχεται ως απόρροια της έκρηξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και των έργων υποδομής που εκτελούνται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και δημιουργούν νέες προοπτικές για την ανάπτυξη της οικονομίας, με συνέπεια τα αντανακλαστικά ελληνικών, αλλά και πολυεθνικών επιχειρήσεων, να βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να τοποθετηθούν ή να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην πόλη.

Επενδυτική ευκαιρία   

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, το τελευταίο διάστημα επιχειρηματίες βλέπουν ως επενδυτική ευκαιρία την είσοδό τους στον χώρο των logistics centers, με αποτέλεσμα να αναζητούν μεγάλες εκτάσεις στα δυτικά της Θεσσαλονίκης με αιχμή του δόρατος τη Σίνδο, το Καλοχώρι, αλλά και τη Νέα Μαγνησία, καθώς και άλλες περιοχές που βρίσκονται μέχρι τη Νεοχωρούδα.

Στόχος είναι η ανάπτυξη σύγχρονων logistics άνω των 15.000 τμ έως και σημαντικά μεγαλύτερων που θα πληρούν υψηλές προδιαγραφές.

Όσο για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Γεωργάκος τονίζει πως στην «επόμενη πενταετία - δεκαετία θα έχουν δημιουργηθεί σύγχρονα logistics εκατοντάδων χιλιάδων τμ με αποτέλεσμα κάποιοι χώροι που σήμερα νοικιάζονται και μάλιστα σε υψηλές τιμές να μείνουν ξενοίκιαστοι καθώς το προσφερόμενο προϊόν θα έχει ενισχυθεί ποιοτικά, αλλά και ποσοτικά».