Skip to main content

«Σπάστε τη σιωπή»: Περίπατος Ευθύνης κατά της παιδικής κακοποίησης στη Θεσσαλονίκη (vid)

«Ας σπάσουμε την αλυσίδα της σιωπής στην παιδική κακοποίηση», το μήνυμα για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης

Έναν περίπατο διαφορετικό, με μηνύματα κατά της παιδικής κακοποίησης και με στόχο την αφύπνιση, πραγματοποίησαν σήμερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μέλη της Κοινωνικής Παιδιατρικής Βορείου Ελλάδος.

«Ας σπάσουμε την αλυσίδα της σιωπής στην παιδική κακοποίηση», το μήνυμα που έστειλαν με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης.

Ο «Περίπατος Κοινωνικής Ευθύνης» πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου κι ενώ η χώρα το τελευταίο διάστημα παρακολουθεί συγκλονισμένη τα δεκάδες περιστατικά κακοποίησης παιδιών που έρχονται απανωτά στη δημοσιότητα.

«Είμαστε ενάντια σε κάθε μορφής παιδικής κακοποίησης. Θέλουμε με αυτόν τον ειρηνικό τρόπο να πούμε ότι πρέπει να σπάσει η σιωπή. Να μπει το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία για να μάθουν τα παιδιά να προστατεύουν το σώμα τους», τόνισε η πρόεδρος της Κοινωνικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος και διδάκτωρ της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ Σοφία Καραγιαννοπούλου- Κόγιου.

«Ένα πολύ σοβαρό μέτρο πρόληψης της σεξουαλικής κακοποίησης είναι η έγκαιρη και η έγκυρη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Εμείς έχουμε πάει σε σχολεία και συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών, προλαμβάνοντας κάποιες παθογένειες που μπορεί να οδηγήσουν σε παθολογικές συμπεριφορές», επισήμανε από την πλευρά της η γυναικολόγος - μαιευτήρας και μέλος του Δ.Σ. της Κοινωνικής Παιδιατρικής Χρυσαυγή Κότσυφα.

Οι γιατροί της Κοινωνικής Παιδιατρικής συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα του Βενιζέλου και διέσχισαν τον άξονα της Αριστοτέλους διανέμοντας φυλλάδια κατά της παιδικής κακοποίησης. Ο «Κοινωνικός Περίπατος» κατέληξε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Στον «Περίπατο Κοινωνικής Ευθύνης» συμμετείχε μαζί με την κόρη της και η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μελίνα Δερμετζοπούλου. «Η πρόληψη πρέπει να έρθει μέσα από την οικογένεια, να εξελιχθεί στα σχολεία. Είμαστε όλοι αρμόδιοι και η Πολιτεία να προλάβουμε τέτοια περιστατικά. Στις δομές μας, ως Πολιτεία, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να φροντίσουμε για την πρόληψη», τόνισε.

Τις επόμενες ημέρες τα μέλη της Κοινωνικής Παιδιατρικής πρόκειται να επιδώσουν ψήφισμα στον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρο Καλαφάτη στο οποίο επισημαίνεται ότι η κακοποίηση του παιδιού αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας με άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες για αυτήν.

Η δράση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, της Κοσμητείας Επιστημών ΑΠΘ και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.