Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πέταξαν αμίαντο στο πρώην Χίτζου που είχε καθαριστεί από το επικίνδυνο υλικό

Τις προηγούμενες ημέρες άγνωστοι πέταξαν και πάλι μέσα στο πρώην εργοστασίου επικίνδυνα υλικά αμιάντου, όπως κατήγγειλε ο αντιδήμαρχος Σ. Λαζαρίδης

Μετά από πολυετείς αγώνες το 2018 είχαν απομακρυνθεί και οι τελευταίοι τόνοι αμιάντου από το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο σωληνουργίας Χίτζου, δίπλα σε σχολικό συγκρότημα (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) 700 και πλέον μαθητών, στην περιοχή Καρατάσιου, στον δήμο Παύλου Μελά.

Συνολικά είχαν απομακρυνθεί 121 τόνοι με αμιαντούχα υλικά με πρωτοβουλία του δήμου Παύλου Μελά και σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, το Πράσινο Ταμείο, τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τον καθαρισμό του χώρου.

Ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες άγνωστοι πέταξαν και πάλι μέσα στο πρώην εργοστασίου επικίνδυνα υλικά αμιάντου, παρά το γεγονός ότι ο χώρος είναι οριοθετημένος και με περίφραξη.

Την καταγγελία έκανε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Παύλου Μελά Σάκης Λαζαρίδης, ο οποίος καταδίκασε το περιστατικό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες ασυνήδειτοι ξεφόρτωσαν υλικά αμιάντου μέσα στο πρώην στρατόπεδο τις προηγούμενες ημέρες, παρά τον μεγάλο αγώνα που έκανε η τοπική κοινωνία και ο δήμος με τη γραφειοκρατία για να καθαριστεί το πρώην εργοστάσιο».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, έχει προγραμματιστεί η απομάκρυνση των επικίνδυνων αυτών υλικών σε συνεργασία με ιδιωτική πιστοποιημένη εταιρεία.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε το 2008, όταν λεηλατήθηκαν τα σίδερα από τη στέγη του εργοστασίου και ο αμίαντος θρυμματίστηκε στο δάπεδο, με αποτέλεσμα για δέκα χρόνια να παραμένει συσσωρευμένος μαζί με μπάζα και σκουπίδια δίπλα στο σχολικό συγκρότημα Καρατάσιου.

Η δικαστική διαμάχη για το ιδιοκτησιακό και τις ποινικές ευθύνες της ρύπανσης του χώρου καθυστερούσε τη λύση του προβλήματος. Έτσι με πρωτοβουλία του δήμου Παύλου Μελά και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου προχώρησε μια συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, το Πράσινο Ταμείο, τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τον καθαρισμό του χώρου και την απομάκρυνση του επικίνδυνου αμιάντου.