Skip to main content

Πορεία αλληλεγγύης για τον Κουφοντίνα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτο+vid)

Με πανό, συνθήματα και τρικάκια άτομα του αντιεξουσιαστικού και αναρχικού χώρου και μέλη πολιτικών οργανώσεων ζήτησαν δικαίωση για τον απεργό πείνας

Πορεία αλληλεγγύης στον Δημήτρη Κουφοντίνα, που βρίσκεται στην 48η ημέρα απεργίας πείνας στην εντατική του νοσοκομείου Λαμίας, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού και αναρχικού χώρου, καθώς και μέλη πολιτικών οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, στη Θεσσαλονίκη.

Με πανό, συνθήματα και τρικάκια, οι διαδηλωτές κινήθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, στο πλαίσιο της 6ης πανελλαδικής ημέρας δράσης για τον καταδικασθέντα της 17Ν, ζητώντας να δικαιωθεί "ο αγώνας του απεργού πείνας" και "να μην επιτραπεί η εξόντωσή του". Η πορεία κατέληξε στο άγαλμα Βενιζέλου, όπου υπήρξε και προσυγκέντρωση.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας ακολουθούσαν τους διαδηλωτές από το πεζοδρόμιο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως ο Δημήτρης Κουφοντίνας πραγματοποιεί από τις 8 Ιανουαρίου απεργία πείνας με αίτημα τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού αντί των φυλακών Δομοκού.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η εν λόγω εξέλιξη έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση σε πολιτικό επίπεδο, με τους εκπροσώπους του κυβερνώντος κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανεβάζουν τους τόνους εχθές στη Βουλή.

Χθες, Τρίτη, ο εισαγγελέας Λαμίας παρήγγειλε την παροχή κάθε ιατρικής βοήθειας στον απεργό πείνας ώστε να μην αντιμετωπίσει κίνδυνο η ζωή του, με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος να χαρακτηρίζει "βασανιστήριο την αναγκαστική σίτιση", τονίζοντας πως "δεν νοείται ιατρική πράξη χωρίς την εκούσια συναίνεση του ασθενή".

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζήτησε με ανακοίνωσή της από την Πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της ως προς το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα, επισημαίνοντας τον κίνδυνο που διατρέχει η ζωή του.

Νωρίτερα, δικηγόροι και νομικοί κατέθεσαν κείμενο με εκατοντάδες υπογραφές στο υπουργείο Δικαιοσύνης κάνοντας έκκληση για τη ζωή του κρατουμένου. Ανάλογο κείμενο έχουν προσυπογράψει επίσης πλήθος καλλιτεχνών, δημοσιογράφων και άνθρωποι των γραμμάτων.