Skip to main content

Δήμοι Θεσσαλονίκης: Κλιματιζόμενοι χώροι, πισίνες, νερά τα μέτρα για τον καύσωνα

Αναλυτικά όλα τα μέτρα που πήραν οι δήμοι της Θεσσαλονίκης για την προστασία των δημοτών, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν

της Καλλιόπη Καλύμνιου

Στον αγώνα για την προστασία των πολιτών και κυρίως των ευπαθών ομάδων λόγω του ακραίου καύσωνα και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν, έχουν μπει ενεργά οι δήμοι της Θεσσαλονίκης.

Από την περασμένη εβδομάδα έχουν ανακοινώσει τη λήψη μέτρων προστασίας, που θα ισχύουν τουλάχιστον έως τα τέλη της εβδομάδας όπου οι θερμοκρασίες ενδέχεται να φτάσουν μέχρι και 47 βαθμούς Κελσίου.

Κλιματιζόμενες αίθουσες, διανομή νερών και χυμών, πισίνες ανοιχτές για το κοινό είναι κάποια από τα μέτρα που έχει λάβει η πλειοψηφία των δήμων.

Διαβάστε: Κορυφώνεται ο καύσωνας τις επόμενες ημέρες - Ακραίες θερμοκρασίες έως 47 βαθμούς

Δήμος Θεσσαλονίκης

Ο δήμος Θεσσαλονίκης από σήμερα και για όσο διαρκέσουν οι υψηλές θερμοκρασίες έχει διευρύνει τις ώρες που μένουν ανοικτές οι κλιματιζόμενες αίθουσες που διατίθενται στο κοινό για την προστασία του, από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 20.00 το βράδυ.

Ο Βασίλης Μωυσίδης, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης για δράσεις που αφορούν την πολιτική προστασία, μίλησε αναλυτικότερα στη voria.gr για τα μέτρα που έχει λάβει ο δήμος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μωυσίδης ανέφερε ότι οι κλιματιζόμενοι χώροι λειτουργούν τις ώρες που η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή. Μέσα στους χώρους υπάρχουν νερά και χυμοί, ώστε να μπορούν όλοι οι πολίτες που νιώσουν οποιαδήποτε στιγμή αφυδατωμένοι να επισκεφθούν το χώρο, κι ιδίως οι άστεγοι συμπολίτες μας, οι οποίοι μπορούν να αναπαυθούν για λίγη ώρα στους κιματιζόμενους χώρους μακριά από τη ζέστη.

Επισήμανε πως η δημοτική αστυνομία βρίσκεται κάθε μέρα στους δρόμους και κατευθύνει τους πολίτες σχετικά με το που βρίσκονται οι κλιματιζόμενοι χώροι, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών.

Σημειώνεται ότι με πληρώματα περιπολικά και μηχανές η αστυνομία θα ενημερώνει τους πολίτες για όλη τη διάρκεια του επερχόμενου καύσωνα και όπου απαιτείται θα δίνει χυμούς, νερά και μπισκότα.

Οι κλιματιζόμενοι χώροι του δήμου Θεσσαλονίκης βρίσκονται:

- Δεύτερο παράρτημα ΚΑΠΗ, Λαγκαδά 35.

- Τρίτο παράρτημα ΚΑΠΗ, Χαράλαμπου Μούσχου 9, Ανω Πόλη.

- Τέταρτο παράρτημα ΚΑΠΗ, Γρηγορίου Λαμπράκη 42.

- Πέμπτο παράρτημα ΚΑΠΗ, Αλεξανδρείας 27.

- Φουαγιέ Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

- Ισόγειο Κέντρου Αρχιτεκτονικής, Αγγελάκη 13.

Ταυτόχρονα, η δομή αστέγων της οδού Ανδρέου Γεωργίου 13 (τηλ. 2310-528811) θα βρίσκεται σε διαρκή λειτουργία για όσους επιθυμούν να επισκεφθούν τον χώρο.

Τέλος, ο δήμος Θεσσαλονίκης έκανε έκκληση στους πολίτες να βγάζουν τα απορρίμματά τους σε καλά κλεισμένες σακούλες μόνον κατά τις βραδινές ώρες, λόγω των συνθηκών του καύσωνα.

Δήμος Παύλου Μελά

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Παύλου Μελά, ενημερώνει ότι θα είναι ανοιχτός ο παρακάτω κλιματιζόμενος χώρος λόγω καύσωνα, προκειμένου να βρουν καταφύγιο δροσιάς πολίτες και μέλη ευπαθών ομάδων:

Το θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», Λαγκαδά 221, Σταυρούπολη (Δευτέρα 2/8 έως Παρασκευή 6/8, 12.30-20.30)

Στο πλαίσιο της πολιτικής σχεδίασης εκτάκτων αναγκών και προκειμένου να αντιμετωπιστούν χωρίς προβλήματα από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της πόλης οι υψηλές θερμοκρασίες, ο Δήμος έχει μεριμνήσει για τη λειτουργία του παραπάνω κλιματιζόμενου χώρου που θα λειτουργήσει ως αίθουσα υποδοχής και αναμονής του κοινού.

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας υπενθυμίζει ότι στον παραπάνω χώρο είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας, καθώς και όλα όσα προβλέπονται για την αποφυγή διάδοσης του COVID 19.

Δήμος Νεάπολης-Συκεών

Στον δήμο Νέαπολης-Συκεών οι δημότες θα μπορούν να επισκέπτονται ελεύθερα το δημοτικό κολυμβητήριο Συκεών μέχρι και την Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021, εξαιτίας του καύσωνα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι δημότες μπορούν να καλέσουν στο 2310200327.

Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου

Μία σείρα από μέτρα για την προστασία των δημοτών του ανακοίνωσε ο δήμος Κορδελιού - Ευόσμου, τα οποία θα διαρκέσουν μέχρι τη λήξη του καύσωνα.

Αρχικά, ο δήμος Κορδελιού- Ευόσμου έθεσε σε λειτουργία, όπως και οι περισσότεροι δήμοι της Θεσσαλονίκης, κλιματιζόμενες αίθουσες για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, στις οποίες θα προσφέρονται και νερά. Οι τοποθεσίες είναι οι εξής:

-Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου, Μ. Αλεξάνδρου 57 από τις 8 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ
-Αίθουσα συνεδριάσεων δημοτικού συμβουλίου - Ισόγειο δημαρχείου Π. Μελά 24, πλατεία ευόσμου από τις 15.00 έως τις 21.00 το βράδυ
-Β΄ΚΑΠΗ Ευόσμου (εντός πάρκου Ελπίδας) από τις 8 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ, τηλέφωνο επικοινωνίας 2310 756-066
-Γ΄ΚΑΠΗ  (περιοχή Ηλιούπολης) από τις 8 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ, Μαυρομιχάλη  32, τηλέφωνο επικοινωνίας 2310 641-050
-Δ' ΚΑΠΗ, Λαγκαδά 5 τηλέφωνο επικοινωνίας 2310 666-533 από τις 8 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ

Παράλληλα, ο δήμος Κορδελιού - Ευόσμου ανακοίνωσε ότι αυξάνει τα μέτρα προστασίας και σε όλες τις δομές της κοινωνικής προστασίας και δημόσιας υγείας, παρέχοντας στους δημότες κάθε είδους βοήθεια και εξυπηρέτηση, όπως είναι η διάθεση ειδών πρώτης ανάγκης από το κοινωνικό παντοπωλείο ή το κοινωνικό φαρμακείο, συμπεριλαμβανομένης και της τηλεφωνικής συμβουλευτικής υποστήριξης.

Δήμος Ωραιοκάστρου

Ανοιχτό για το κοινό με ελεύθερη είσοδο θα είναι το Δημοτικό Κολυμβητήριο Ωραιοκάστρου μέχρι και την Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2021, ώστε οι δημότες να βρουν ένα καταφύγιο δροσιάς από τον καύσωνα που επικρατεί.

Το διοικητικό συμβούλιου της ΔΗ.Κ.Ε.Ω. αποφάσισε τη δωρεάν συμμετοχή των πολιτών στο κολυμβητήριο, το οποίο λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 07.30 έως τις 16.00 και από τις 20.00 έως τις 22.30, ενώ τα Σάββατα από τις 09.00 έως τις 16.30.

Παράλληλα, έως τα μέσα αυτής της εβδομάδας, θα υπάρχουν στη διάθεση των δημοτών και κλιματιζόμενοι χώροι, ως ένα καταφύγιο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις αίθουσες των ΚΑΠΗ στις Δημοτικές Ενότητες Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας.

Στο Ωραιόκαστρο θα είναι ανοικτό από τις 11 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα το ΚΑΠΗ που στεγάζεται στο κτίριο «Π. Μελάς» στο Παλαιόκαστρο (Μακεδονικού Αγώνα 7).

Στις Δημοτικές Ενότητες Καλλιθέας και Μυγδονίας όσοι πολίτες επιθυμούν να βρουν καταφύγιο από τον καύσωνα στους χώρους των ΚΑΠΗ θα μπορούν να επικοινωνούν με τα παρακάτω τηλέφωνα των προέδρων των Κοινοτήτων:

Κοινότητα Δρυμού: 6981076100

Κοινότητα Λητής: 6977376601

Κοινότητα Μελισσοχωρίου: 6974470985

Κοινότητα Μεσαίου: 6940128061

Κοινότητα Ν. Φιλαδέλφειας: 6972071384

Κοινότητα Νεοχωρούδας: 6932908010

Κοινότητα Πενταλόφου: 6949038438

Κοινότητα Ωραιοκάστρου: 6973313687.


Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη

Ενόψει του ακραίου καύσωνα, ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη ανακοίνωσε τη λειτουργία κλιματιζόμενων χώρων για τους ευαίσθητους πολίτες, ώστε να βρουν ένα καταφύγιο δροσιάς για λίγες ώρες.

Συγκεκριμένα, μέχρι την εξασθένιση των καιρικών φαινομένων, από τις 11.00 το πρωί έως τις 19.00 το απόγευμα, ο δήμος σε συνεργασία με τη διοίκηση των ΚΑΠΗ θα διαθέσει στο κοινό κλιματιζόμενες αίθουσες στους ακόλουθους χώρους, στις Δημοτικές Ενότητες (Πανοράματος, Πυλαίας, Ασβεστοχωρίου, Φιλύρου, Χορτιάτη):

-ΚΑΠΗ Πανοράματος (Βενιζέλου 12, τηλ: 2310344300)
-Πέτρινο πολιτιστικό κέντρο (Πολυτεχνείου 20,τηλ: 2313302605)
-ΚΑΠΗ Ασβεστοχωρίου (Μακεδονομάχων 26, τηλ: 2313302035)
-ΚΑΠΗ Φιλύρου (πλατεία Ελευθερίας, τηλ: 2310678546)
-ΚΑΠΗ Χορτιάτη (Μαρτ. - 2ας Σεπτεμβρίου 96, τηλ: 2310349777)

Δήμος Θέρμης

Και στον δήμο Θέρμης θα υπάρχει πρόσβαση σε κλιματιζόμενους χώρους για τους ευπαθείς πολίτες, για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει ο καύσωνας.

Αναλυτικότερα, οι αίθουσες των ΚΑΠΗ σε Βασιλικά, Θέρμη και Πλαγιάρι θα παραμένουν ανοιχτοί, με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα για τη φιλοξενία ανθρώπων που το έχουν ανάγκη.

Σημειώνεται ότι σε όλες τις κλιματιζόμενες αίθουσες όλων των δήμων οφείλουν οι παρευρισκόμενοι να τηρούν τα μέτρα προστασίας για τη διάδοση του κορωνοϊού.


Δήμος Λαγκαδά

Ο δήμος Λαγκαδά διαθέτει στους δημότες του κλιματιζόμενες αίθουσες για την προστασία τους από τη ζέστη, καθώς και αυτοκίνητο για την εξυπηρέτηση των ευπαθών δημοτών.

Συγκεκριμένα, η αίθουσα του ΚΑΠΗ Λαγκαδά θα παραμείνει ανοιχτή έως 6/08 από τις 9 το πρωί έως τις 22.00 το βράδυ. Σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη θα διατεθεί από την ΥΚΠΑΑΠ και αυτοκίνητο για την εξυπηρέτηση των δημοτών. Για οποιοδήποτε ζήτημα σχετικά με τη μετακίνηση μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο 6945765347 (Μπίκας Κώστας).

Δήμος Χαλκηδόνος

Ο δήμος Χαλκηδόνος ανακοίνωσε ότι παρατείνει ανά μία ώρα καθημερινά το ωράριο λειτουργίας του δημοτικού κολυμβητηρίου, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν τις ημέρες αυτές

Το ωράριο λειτουργίας διαμορφώνεται ως εξής:

-Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10:00 έως και τις 22:00
-Σάββατο από τις 12:00 μέχρι τις 21:00 και
-Κυριακή από τις 12:00 έως και τις 21:00.

Δήμος Βόλβης

Στον δήμο Βόλβης θα είναι προσβάσιμες προς το κοινό κλιματιζόμενες αίθουσες, με στόχο την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων των πολιτών κατά την περίοδο εμφάνισης καύσωνα.

Ως εκ τούτου, ο δήμος Βόλβης έθεσε σε λειτουργία κλιματιζόμενους χώρους στα Κ.Α.Π.Η. και στα Δημοτικά Καταστήματα (πρώην Δημαρχεία) που λειτουργούν ως αίθουσες υποδοχής και αναμονής του κοινού, από τις 9.30 το πρωί έως τις 20.30 το βράδυ.

Δήμος Δέλτα

Τέλος, ειδικοί κλιματιζόμενοι χώροι για τους πολίτες θα είναι διαθέσιμοι για τους πολίτες του δήμου Δέλτα, στο διάστημα μεταξύ τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 20.00 το βράδυ.

Οι χώροι θα είναι προσβάσιμοι από το κοινό από αύριο μέχρι και την Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021.

Οι κλιματιζόμενοι χώροι είναι οι εξής:

-Δημοτική κοινότητα Ανατολικού
-Δημοτική Κοινότητα Βραχιάς
-Δημοτική Κοινότητα Κυμίνων, Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων
-Δημοτική Κοινότητα Νέων Μαλγάρων
-Δημαρχείο Καλοχωρίου (Δημοκρατίας 1), Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και Ιατρεία
-Δημαρχείο Νέας Μαγνησίας (25ης Μαρτίου 24), Θεατράκι
-Δημαρχείο Χαλάστρας
-Πολιτιστικό Κέντρο Διαβατών
-Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου (Αλ. Παπάγου 7)