Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πού αυξήθηκαν οι τιμές ακινήτων στη χρονιά του κορωνοϊού (πίνακες)

Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων στη Θεσσαλονίκη του 2020 - Αύξηση τιμών ανά τ.μ. στο 82% των περιοχών του συγκροτήματος

Την... ανηφόρα, παρά την πανδημία του κορωνοϊού και με μικρές -κυρίως «αποκεντρωμένες»- εξαιρέσεις, πήραν οι τιμές ακινήτων προς πώληση και ενοικίαση στη συντριπτική πλειονότητα των περιοχών της Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε τον Ιανουάριο η ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων, Spitogatos (www.spitogatos.gr). Σε πανελλαδικό επίπεδο, οι ζητούμενες τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 3,3% στις πωλήσεις και 6,5% στις ενοικιάσεις, ενώ σημαντική μείωση τιμών, ανώτερη του 15%, παρατηρήθηκε σε ελάχιστες περιοχές της επικράτειας.

Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, όσον αφορά στις πωλήσεις ακινήτων, οι ζητούμενες τιμές πώλησης ανέβηκαν στο 82%, έπεσαν στο 14% και έμειναν σταθερές στο 4% των περιοχών. Οι μέγιστες αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν στη Δόξα (+31%) και στην Τριανδρία (+30,7%), ενώ έπονται Μαρτίου, Κάστρα, Ντεπώ και Βυζάντιο.



Σημαντική πτώση περί του 20% σημειώθηκε κατ’εξαίρεση σε λίγα προάστια, όπως η Άσσηρος Θεσσαλονίκης (-19,4%). Μικρή μείωση καταγράφηκε και σε περιοχές εντός του αστικού ιστού, όπως στις 40 Εκκλησιές, στο Λιμάνι και στον Άγιο Παύλο.


Με βάση τα τελευταία στοιχεία που προκύπτουν από τις τιμές προσφοράς που αναγράφονται στις δημοσιευμένες αγγελίες του Spitogatos, οι υψηλότερες ζητούμενες τιμές πώλησης ανά τετραγωνικό μέτρο στη Θεσσαλονίκη παρατηρούνται στη Δόξα (1.666€), τις 40 Εκκλησιές (1.445€) και το Ντεπώ (1.422€). Αντίστοιχα, οι χαμηλότερες τιμές πώλησης διαπιστώνονται στον Λαχανά (371€) και την Άσσηρο (555€).

Ενδιαφέρουσα εικόνα παρουσιάζει και η αγορά ακινήτων προς ενοικίαση, όπου οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν στο 86,8%, μειώθηκαν στο 7,9% και έμειναν σταθερές στο 5,3% των περιοχών. Συγκεκριμένα, στην περιοχή Σφαγεία-Ιχθυόσκαλα παρατηρείται η μέγιστη αύξηση, άνω του 20%, ενώ σημαντική αύξηση τιμών σημειώνεται και σε πολλά άλλα προάστια όπως η Πολίχνη (+16,7%), το Βυζάντιο (+14,6%) και το Φίλυρο (+14,5%).



Βάσει των στοιχείων που προκύπτουν από την έρευνα του Spitogatos, αξιοσημείωτη μείωση στις τιμές ενοικίασης ακινήτων παρατηρείται ουσιαστικά μόνο στο Αγγελοχώρι (-8,7%) και την Κηφισιά (-4,4%).




Τέλος, οι περιοχές με τα υψηλότερα ενοίκια στο πολεοδομικό συγκρότημα είναι τα Σφαγεία-Ιχθυόσκαλα (8,41€), ο Βαρδάρης (7,5%) και το Βυζάντιο (6,8€), ενώ οι περιοχές με τα χαμηλότερα ενοίκια είναι η Μυγδονία (2,92€), τα Βασιλικά (3,5€) και ο Χορτιάτης (3,72€).

Ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός, σημειώνει: «Παρότι οι ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων αυξήθηκαν σημαντικά σε όλη την επικράτεια, εν μέσω της πανδημίας -φαινόμενο που παρατηρήθηκε στο 80% περίπου των περιοχών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης- βάσει των στοιχείων που συλλέξαμε από την πλατφόρμα μας, διαφαίνονται και κάποιες περιοχές-εξαιρέσεις, με πιο αξιοσημείωτες κάποιες περιζήτητες περιοχές κοντά στο κέντρο της Αθήνας, όπου τα ενοίκια παρουσιάζουν μείωση. Αναμένουμε να δούμε πώς η εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και η ενδεχόμενη επιστροφή του τουρισμού -και άρα η επαναφορά κατοικιών βραχυχρόνιας μίσθωσης- θα επηρεάσει περαιτέρω την αγορά».