Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πού μπορείτε να απολαύσετε την Αυγουστιάτικη πανσέληνο με ελεύθερη είσοδο

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το ολόγιομο φεγγάρι σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της Θεσσαλονίκης με εκδηλώσεις και ελεύθερη είσοδο.

Εκδηλώσεις για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς τόπους και μνημεία θα λάβουν χώρα απόψε σε πολλά σημεία της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, 105 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως της πανσελήνου. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 50 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ 55 θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο. Η φετινή διοργάνωση, θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις στις 11 Αυγούστου, καθώς επίσης και στις 13, 19, 20 και 27 Αυγούστου. Το πρόγραμμα, περιλαμβάνει κυρίως συναυλίες, αλλά και θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, προβολές, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις, πολλές εκ των οποίων πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς συλλόγους. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα

Οι εκδηλώσεις αυτές δεν μπορούσαν να λείπουν από τη Θεσσαλονίκη, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το ολόγιομο φεγγάρι σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της πόλης.

Αρχικά, στους εξωτερικούς χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο για το κοινό από τις 21:00 έως τις 23:00. Παράλληλα, ελεύθερη θα είναι η είσοδος για το κοινό και σε όλες τις υπαίθριες εκθέσεις του μουσείου από τις 20.00 έως τις 23.00.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα προσφέρει ελεύθερη είσοδο (ελεγχόμενη) για το κοινό από τις 18:00 έως τις 21:00. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με κύριο συντελεστή και συντονιστή τον μουσικό, καθηγητή και σολίστ κιθάρας Γιάννη Ανδρόνογλου. Τίτλος: «Το ταξίδι συνεχίζεται.... / "Travelling goes on» Θα ερμηνευθούν έργα και διασκευές του Γιάννη Ανδρόνογλου με αναφορές στις δημώδεις μουσικές παραδόσεις Κρήτης, Μικρασίας και Θράκης. Η εκδήλωση θα γίνει με την υποστήριξη του Σωματείου των Φίλων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Είσοδος Ελεύθερη (Κράτηση θέσεων στα τηλέφωνα 2313306421, 2313396422).

Την Αυγουστιάτικη πανσέληνο θα μπορούν να απολαύσουν οι Θεσσαλονικείς και στο Επταπύργιο, όπου ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό χωρίς διοργάνωση εκδήλωσης από τις 20:00 έως 24:00.

Τέλος, ανοιχτός θα παραμείνει και ο Μακεδονικός τάφος «Μακρίδη Μπέη» στο Δερβένι, με ελεύθερη είσοδο χωρίς διοργάνωση εκδήλωσης.

Φέτος, εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο γεγονός της Εξόδου του ελληνισμού από τη Μικρά Ασία και του ίχνους που άφησε στη συλλογική μνήμη. Ως θέμα της αφίσας των εκδηλώσεων, επιλέχθηκε μία φωτογραφία του Boissonnas με τίτλο «Η Αχειροποίητος ως καταυλισμός Ελλήνων προσφύγων από τη Θράκη και τη Μικρά Ασία». Πρόκειται για λήψη του 1919, και τα προσφυγόπουλα που απαθανατίζονται, βρέθηκαν εκεί από άλλες καταστροφές που έφερε ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ωστόσο, η φωτογραφία αυτή αποτελεί, μία διαχρονική καταγραφή του ξεριζωμού, της αναπάντεχης απώλειας, της φυγής και της απορίας μπροστά σε μια επιβεβλημένη μοίρα.