Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πρεμιέρα μαθημάτων δια ζώσης στη Νομική σχολή του ΑΠΘ

Ξεκίνησαν εχθές στο αμφιθέατρο «Δημήτριος Ευρυγένης» της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ τα πρώτα μαθήματα δια ζώσης - Πώς θα εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα

Το μεγάλο αμφιθέατρο «Δημήτριος Ευρυγένης» της Νομικής Σχολής ήταν η πρώτη αίθουσα διδασκαλίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που μετά από περισσότερο από ενάμιση χρόνο αναστολής της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, «ξαναζωντάνεψε» με την παρουσία φοιτητών στα έδρανά του.

Τους πρωτοετείς φοιτητές Νομικής υποδέχθηκε χθες σε δύο ομάδες (στις 10:00 το πρωί και στις 12:00 το μεσημέρι) ο κοσμήτορας της Σχολής, καθηγητής Παναγιώτης Γκλαβίνης και τους ενημέρωσε για τους όρους βάσει των οποίων θα διεξαχθεί η διδασκαλία των μαθημάτων το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022.

Οι φοιτητές προσήλθαν στο αμφιθέατρο φορώντας μάσκες και επιδεικνύοντας τα πιστοποιητικά covid-19 (εμβολιασμού, νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου), σε μία άτυπη «πρεμιέρα» εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που έχουν καθοριστεί από τις ΚΥΑ και ενόψει της επίσημης έναρξης των μαθημάτων σε όλα τα τμήματα του ΑΠΘ τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος.

«Η εκδήλωση υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών της Νομικής του Αριστοτελείου, μίας σχολής άρρηκτα συνδεδεμένης με την ιστορία του πανεπιστημίου μας, είχε πέρα από τον ουσιαστικό- ενημερωτικό και έντονα συμβολικό χαρακτήρα, αλλά και συναισθηματικό. Είναι πολύ σπουδαίο ότι τα παιδιά που εισήχθησαν φέτος στις σχολές ξεκινούν τη νέα σελίδα στη ζωή τους, μέσα στον φυσικό χώρο που για κάθε φοιτητή αποτελεί το αμφιθέατρο. Οι τωρινοί δευτεροετείς φοιτητές μας, πέρυσι δεν είχαν την αντίστοιχη ευκαιρία, τώρα θα μπουν κι εκείνοι πρώτη φορά στις αίθουσες διδασκαλίας. Άρα, λοιπόν, με την επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση δεν καλούμαστε απλώς να αναπληρώσουμε τα όποια γνωστικά κενά δημιούργησε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αλλά και να εστιάσουμε στη λειτουργία μας ως κοινότητα, ως μία μεγάλη οικογένεια, που δεν αφήνει κανένα μέλος της να μείνει πίσω», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

«Οι φοιτητές δείχνουν τον δρόμο της υπευθυνότητας»

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες ελέγχου τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων ο πρύτανης του ΑΠΘ εξήγησε πως «οι φοιτητές μας έχουν δείξει ήδη τον δρόμο της υπευθυνότητας και της αποφασιστικότητας για την επιστροφή στα αμφιθέατρα, πρώτα και κύρια με τη μαζική ανταπόκρισή τους στο εμβολιαστικό πρόγραμμα» και «την ίδια υπευθυνότητα εκτιμούμε πως θα επιδείξουν και κατά την προσέλευσή τους στις αίθουσες διδασκαλίας».

Για την προετοιμασία που έχει γίνει διευκρίνισε ότι «το ΑΠΘ έγκαιρα και αθόρυβα φρόντισε για την οργάνωση και προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού, υλικών ατομικής υγιεινής και συλλογικής προστασίας και αναδιέταξε το προσωπικό της εργολαβίας παροχής υπηρεσιών καθαριότητας, έτσι ώστε να ξεκινήσει το χειμερινό εξάμηνο με όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες προστασίας της υγείας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας».

«Εργαστήκαμε εντατικά για την επιστροφή στα αμφιθέατρα με βάση τη νομιμότητα και την προστασία της υγείας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Το δύσκολο όμως αυτό εγχείρημα, θα στεφθεί με επιτυχία μόνο με την ενεργό συμμετοχή όλων μας και τη συμμόρφωση με τα μέτρα που απαιτούνται για τη φυσική παρουσία στους χώρους διδασκαλίας», κατέληξε ο κ.Παπαϊωάννου.

Στο ίδιο πνεύμα, ο κοσμήτορας της Νομικής απευθυνόμενος στους πρωτοετείς φοιτητές τόνισε: «Είστε το νέο αίμα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή το Πανεπιστήμιο για να κάνει μια νέα αρχή, καθώς ξανανοίγει τις αίθουσες διδασκαλίας στους φοιτητές του ενάμιση χρόνο μετά την αναστολή της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας».

«Ξανανοίγουμε τη Σχολή μας γνωρίζοντας πως η πανδημία δεν έχει νικηθεί. Δεν θα την αφήσουμε, όμως, να μας νικήσει. Έχουμε πλέον και τα μέσα και τη διάθεση και τη γνώση για να το πετύχουμε. [...] Σε εμάς εναπόκειται, με τη γνώση μας και την υπευθυνότητά μας, να ελαχιστοποιήσουμε και τον κίνδυνο και την έκθεσή μας σε αυτόν, προκειμένου να κερδίσουμε το στοίχημα της επανακοινωνικοποίησής σας», πρόσθεσε ο κ. Γκλαβίνης. Απευθυνόμενος στους μελλοντικούς νομικούς επιστήμονες εξέφρασε την εκτίμηση πως εφόσον εισήχθησαν στη Νομική είναι ήδη σε θέση να κατανοήσουν πως «η Πολιτεία με τους νόμους της δε ρυθμίζει μόνο καταστάσεις όπου έχει να διαλέξει μεταξύ καλών λύσεων πριν υιοθετήσει τη βέλτιστη, αλλά και καταστάσεις δυσάρεστες, όπου έχει να επιλέξει την λιγότερο κακή από τις διαθέσιμες λύσεις».

«Πώς θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στο ΑΠΘ με την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων»

Σύμφωνα με τις πρόσφατες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΦΕΚ Β΄ 3483/30-7-2021 και 4406/24-9-2021) η διεξαγωγή κάθε μορφής εκπαιδευτική διαδικασία στο πλαίσιο προγραμμάτων α΄, β΄ και γ΄ κύκλου σπουδών των ΑΕΙ πραγματοποιείται υποχρεωτικά δια ζώσης σε αίθουσες, με τη μέγιστη δυνατή πληρότητα. Παράλληλα, κάθε είδους εκπαιδευτική, ερευνητική, διοικητική και άλλη λειτουργία των ΑΕΙ διεξάγεται κανονικά σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τους ειδικότερους όρους που προβλέπονται στον Εσωτερικό Κανονισμό κάθε ΑΕΙ ή της επιμέρους μονάδας, καθώς και τα ειδικότερα μέτρα αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ αποφάσισε ότι η έναρξη των μαθημάτων α΄ και β΄ κύκλου σπουδών θα γίνει τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021, προκειμένου να γίνει η καταλληλότερη δυνατή προετοιμασία για την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

α. Εκπαιδευτική διαδικασία

Σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διενεργείται με φυσική παρουσία, συμμετέχουν υποχρεωτικά μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν εμβολιαστεί, νοσήσει ή διαγνωστεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR ή Rapid Test, με τις ειδικότερες προϋποθέσεις της Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ Β΄ 4406/24-9-2021).

Κάθε φυσικό πρόσωπο που συμμετέχει σε εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία, υποχρεούται να φέρει σε έντυπη μορφή το απαιτούμενο, ανά περίπτωση, πιστοποιητικό ή βεβαίωση που αποδεικνύει την πλήρωση των παραπάνω προϋποθέσεων καθώς και σχετικό έγγραφο ταυτοπροσωπίας.

Κατά την έναρξη ή τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ο διδάσκων κάθε μαθήματος δύναται να ζητήσει την επίδειξη του απαιτούμενου, ανά περίπτωση, πιστοποιητικού ή βεβαίωσης κάθε παρευρισκόμενου φυσικού προσώπου σε χώρους όπου διεξάγεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Στα εργαστήρια και τις κλινικές ασκήσεις, ο διδάσκων παρακολουθεί υποχρεωτικά την τήρηση των παραπάνω προϋποθέσεων.

Το Α.Π.Θ. φρόντισε για τη λήψη υπηρεσιών με αντικείμενο τον έλεγχο της τήρησης των προηγούμενων μέτρων για τη συμμετοχή των φοιτητών κάθε κύκλου σπουδών, καθώς και του τακτικού και έκτακτου διδακτικού προσωπικού των Α.Ε.Ι. στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, με τη σύναψη σύμβασης παροχής υπηρεσιών ελέγχου από 124 υγειονομικούς ελεγκτές, για 62 σημεία εισόδου στα κτίρια του Α.Π.Θ.

Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική για όλα τα φυσικά πρόσωπα: α) σε όλους τους χώρους που διεξάγεται δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, β) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των Α.Ε.Ι. και τους εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους φοιτητικών εστιών, και γ) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους των Α.Ε.Ι. όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Οι αίθουσες χρήσης πολυμέσων, τα φοιτητικά αναγνωστήρια, τα σπουδαστήρια, οι χώροι μελέτης φοιτητών, οι βιβλιοθήκες των Α.Ε.Ι. και τα Μουσεία των Α.Ε.Ι. λειτουργούν κανονικά, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με το ειδικότερο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας τους. Κατά την είσοδο στους παραπάνω χώρους, απαιτείται από τους εισερχόμενους η επίδειξη του απαιτούμενου, ανά περίπτωση, πιστοποιητικού ή βεβαίωσης, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.

Η συμμετοχή σε εξετάσεις πραγματοποιείται μόνο με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου, που έχει διεξαχθεί έως σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν την προβλεπόμενη ώρα έναρξης της εξέτασης και ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Η χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθ' όλη τη διάρκεια της εξέτασης.

Η διεξαγωγή τελετών αποφοίτησης δύναται να πραγματοποιείται με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, η είσοδος των οποίων, στον χώρο όπου διεξάγεται η τελετή αποφοίτησης, πραγματοποιείται κατόπιν επίδειξης του απαιτούμενου ανά περίπτωση πιστοποιητικού ή βεβαίωσης και ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.

Εάν κάποιος φοιτητής εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα, υποχρεούται να ενημερώσει άμεσα τους διδάσκοντες των μαθημάτων στα οποία συμμετείχε, καθώς και τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 ανά περίπτωση προκειμένου να αξιολογηθεί το περιστατικό σύμφωνα με το πρωτόκολλο διαχείρισης κρούσματος.

Τα μέλη τακτικού και έκτακτου διδακτικού προσωπικού των Α.Ε.Ι., τα μέλη του προσωπικού που ασκούν επικουρικό διδακτικό έργο και οι εισηγητές επιμορφωτικών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία των Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ή άλλων ακαδημαϊκών δομών, που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, υποχρεούνται να προβαίνουν σε διενέργεια εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου νόσησης (PCR ή Rapid Test) από τον κορωνοϊό COVID-19 δύο (2) φορές εβδομαδιαίως έως και σαράντα οκτώ (48) ώρες προ Τρίτης και Παρασκευής αντίστοιχα.

β. Διοικητικό προσωπικό Α.Ε.Ι. και Ε.Λ.Κ.Ε.

Στο διοικητικό προσωπικό των Α.Ε.Ι. καθώς και στο έκτακτο επιστημονικό, ερευνητικό, διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό που απασχολείται με οποιαδήποτε σχέση σε ερευνητικά έργα/προγράμματα μέσω του Ε.Λ.Κ.Ε., εφαρμόζονται τα μέτρα που ισχύουν για τους λοιπούς φορείς του Δημόσιου Τομέα.

Η παρακολούθηση και ο τρόπος ελέγχου της συμμόρφωσης με τα ανωτέρω, πραγματοποιείται με την επιμέλεια, είτε της αρμόδιας διοικητικής υπηρεσίας του Α.Ε.Ι., είτε της αρμόδιας διοικητικής υπηρεσίας του Ε.Λ.Κ.Ε.

γ. Ενέργειες στις οποίες προέβη το Α.Π.Θ.

Όπως αναφέρθηκε, το Α.Π.Θ. προέβη έγκαιρα και πρώτο από όλα τα Α.Ε.Ι. σε υλοποίηση ενός αριθμού ενεργειών και δράσεων για την επιστροφή στη δια ζώσης διδασκαλία και συγκεκριμένα:

-Προμήθεια 150 συσκευών καθαρισμού αέρα με φίλτρα HEPA για χρήση σε 84 αμφιθέατρα και αίθουσες διδασκαλίας χωρίς δυνατότητα φυσικού εξαερισμού, αξίας 110.000 ευρώ σε βάρος του τακτικού προϋπολογισμού. Συγκεντρώνονται επιπλέον ανάγκες σε αίθουσες διδασκαλίας με ελλιπή εξαερισμό για προμήθεια συσκευών καθαρισμού αέρα με χρηματοδότηση από άλλη πηγή (π.χ. ΕΛΚΕ).

-Επισκευή και συντήρηση παραθύρων σε αίθουσες διδασκαλίας (π.χ. Νέου κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής).

-Προμήθεια 150 επιτοίχιων συσκευών αυτόματης παροχής αντισηπτικού υγρού χεριών και ταυτόχρονης θερμομέτρησης του χρήστη αξίας 10.500 ευρώ οι οποίες θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία κοινόχρηστων χώρων.

-Προμήθεια υγειονομικού υλικού, το οποίο περιλαμβάνει αντισηπτικά υγρά, επιτοίχιες συσκευές αντισηπτικών χεριών, υλικά απολύμανσης χώρων και εξοπλισμού, χαρτί χειρός, υλικά απαραίτητα για την εκπαιδευτική λειτουργία σε εργαστήρια (γάντια μιας χρήσης, αντισηπτικά μαντηλάκια χεριών και επιφανειών, απολυμαντικά σπρέι επιφανειών - εξοπλισμού, πανάκια καθαρισμού φακών), μάσκες μιας χρήσης ή πολλαπλών χρήσεων αξίας 190.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ. Μέρος του υγειονομικού υλικού έχει ήδη παραληφθεί και διανεμηθεί στα Τμήματα ενώ αναμένεται νέα παραλαβή με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού στο επόμενο χρονικό διάστημα.

-Προμήθεια ηλεκτρονικού υλικού για την υποστήριξη της τηλεκπαίδευσης (κάμερες, ηχεία, ακουστικά, οθόνες, συστήματα τηλεκπαίδευσης και υβριδικής διδασκαλίας), αξίας 613.500 ευρώ, με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ.

-Παράλληλα, ξεκίνησε η υλοποίηση της πράξης «Ενίσχυση υποδομών για την προαγωγή του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΑΠΘ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», συνολικού προϋπολογισμού 4.24 εκ. ευρώ, στην οποία μεταξύ των άλλων περιλαμβάνεται η αναβάθμιση οπτικοακουστικού εξοπλισμού 120 περίπου αιθουσών διδασκαλίας του ΑΠΘ με τον ταυτόχρονο εμπλουτισμό των ψηφιακών εργαλείων υποστήριξης της ηλεκτρονικής μάθησης.

-Συχνότερη καθαριότητα χώρων υγιεινής, κοινόχρηστων χώρων, και χώρων διδασκαλίας με την υπάρχουσα εργολαβία παροχής υπηρεσιών καθαριότητας. Επιπρόσθετη σύμβαση για παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών απολύμανσης κτιρίων.

-Παροχή υπηρεσιών με αντικείμενο τον έλεγχο της τήρησης των έκτακτων μέτρων για τη συμμετοχή των φοιτητών κάθε κύκλου σπουδών, καθώς και του τακτικού και έκτακτου διδακτικού προσωπικού των Α.Ε.Ι. στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής διάταξης της κείμενης εθνικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων με βάση έκτακτη χρηματοδότηση από το Υ.ΠΑΙ.Θ. Αφορά σε σύμβαση παροχής υπηρεσιών από 124 υγειονομικούς ελεγκτές, για 62 σημεία ελέγχου στα κτίρια του Α.Π.Θ. και για δυο εξάωρες βάρδιες.

-Σύνταξη των υγειονομικών πρωτοκόλλων προσαρμοσμένων στις απαιτήσεις των Κ.Υ.Α. από την Επιτροπή Υγείας του Α.Π.Θ. με κριτήριο την προστασία της υγείας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.