Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Προς αναβολή τον Ιανουάριο η 29η Agrotica - Για πότε προγραμματίζεται

Η οριστική απόφαση θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα, μετά από σύσκεψη που είναι προγραμματισμένη για τις 2 μετά το μεσημέρι της προσεχούς Δευτέρας.

Προς αναβολή οδεύει η Agrotica, η 29η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων, που είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 27 έως 30 Ιανουαρίου 2022, μετά από αίτημα του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων. Μοναδικό επιχείρημα του ΣΕΑΜ είναι η έξαρση της πανδημίας, που όπως εκτιμάται δεν θα έχει εκτονωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα, μετά από σύσκεψη που είναι προγραμματισμένη για τις 2 μετά το μεσημέρι της προσεχούς Δευτέρας, αλλά όπως σημειώνουν στελέχη της Helexpo «οι πιθανότητες αναβολής είναι περισσότερες από τις πιθανότητες να πραγματοποιηθεί κανονικά».

Το θέμα ξεκίνησε όταν τα μέλη του ΣΕΑΜ συνυπολόγισαν δύο πράγματα: Πρώτον, την υγειονομική ασφάλεια του προσωπικού τους και των ανθρώπων, οι οποίοι θα εργαστούν στην Agrotica, και δεύτερον, την ενδεχόμενη περιορισμένη προσέλευση του αγροτικού κόσμου, καθώς ανάμεσα στους αγρότες και τους υπόλοιπους επαγγελματικά εμπλεκόμενους στην αγροτική οικονομία είναι φυσικό να υπάρχουν αρκετοί επιφυλακτικοί τόσο στις μετακινήσεις, όσο και στις συναθροίσεις λόγω της πανδημίας. Πολύ περισσότερο που η Agrotica διοργανώνεται 15 – 20 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της εορταστικής περιόδου, ακριβώς, δηλαδή, τη στιγμή που θα καταγράφονται οι συνέπειες των συναθροίσεων που θα γίνουν με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.

Το αίτημα του ΣΕΑΜ αιφνιδίασε τη ΔΕΘ – Helexpo, η οποία έχει ήδη παραχωρήσει σε εκθέτες το 100% του διαθέσιμου χώρου και συνεχίζει μέχρι στιγμής κανονικά τις προετοιμασίες.

Όμως, η διοίκηση του εθνικού εκθεσιακού φορέα δεν μπορεί να αγνοήσει το συγκεκριμένο αίτημα για τρεις ουσιαστικούς λόγους. Κατ’ αρχήν ο ΣΕΑΜ είναι στρατηγικός εταίρος της ΔΕΘ – Helexpo στη διοργάνωση της Agrotica. Όπως λένε στην Έκθεση «δεν κάνουμε την Agrotica μόνοι μας». Από την άλλη τα γεωργικά μηχανήματα (τρακτέρ κλπ.) καταλαμβάνουν το 40% από την επιφάνεια που αναπτύσσεται η Agrotica, η οποία δεν μπορεί να γίνει χωρίς τα συγκεκριμένα εκθέματα, ενώ, επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλες ομάδες επιχειρήσεων, όπως είναι οι Έλληνες κατασκευαστές αγροτικών μηχανημάτων και παρελκόμενων, έχουν ήδη συνταχθεί με την άποψη του ΣΕΑΜ, έστω και άτυπα. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στέλεχος της διοίκησης της ΔΕΘ – Helexpo «χωρίς τα τρακτέρ δεν υπάρχει Agrotica, αφού θα είναι σα να γίνεται έκθεση αυτοκινήτων με λάστιχα, λάδια, χρώματα κλπ. χωρίς όμως να εκτίθενται αυτοκίνητα».

Ο προβληματισμός είναι σοβαρός και οι κινήσεις προσεκτικές και από τις δύο πλευρές. Για τον οργανωτή, τη ΔΕΘ – Helexpo, η Agrotica είναι η μεγαλύτερη κλαδική του προγράμματός της, δεύτερη σε επιδόσεις μετά την Γενική Έκθεση του Σεπτεμβρίου. Όσο για τους εκθέτες. αποτελεί το κορυφαίο ραντεβού των παραγόντων της αγροτικής παραγωγής και οικονομίας, το οποίο δεν θέλουν να πάει χαμένο ή να έχει μειωμένη απόδοση. Επιπλέον, η Agrotica γίνεται κάθε δύο χρόνια και έτσι, αν δεν πάει καλά μία φορά, αυτό θα σημάνει ότι στην πράξη θα χαθούν τέσσερα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τις πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής της Agrotica μέσα στο 2022 η ΔΕΘ – Helexpo προτείνει δύο διαστήματα με βάση τη διαθεσιμότητα του εκθεσιακού κέντρου, εκ των οποίων το ένα μοιάζει περισσότερο με ευχή, ενώ το δεύτερο συνιστά ρεαλιστική πρόταση. Η πρώτη και λιγότερο πιθανή περίπτωση είναι η Agrotica  να μετατεθεί για δύο μήνες, στις αρχές Μαρτίου, διάστημα θεωρείται ότι είναι πολύ κοντά στις αρχικές ημερομηνίες και το πρόβλημα της πανδημίας πιθανότατα δεν θα έχει ξεπεραστεί. Έτσι, οι δύο πλευρές φαίνεται ότι θα καταλήξουν κάπου στα τέλη Σεπτεμβρίου, στην ουσία αμέσως μετά τη Γενική Έκθεση, καθώς σε δέκα μήνες από σήμερα εκτιμάται ότι η πανδημία θα έχει ξεπεραστεί ή θα βρίσκεται σε άλλη, πολύ ηπιότερη φάση.