Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Προσφυγόπουλα από την Ουκρανία θα κάνουν τηλεκπαίδευση ενώ μαίνεται ο πόλεμος!

Προσφυγόπουλα από την Ουκρανία που διαμένουν στο Μονοπήγαδο θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα του σχολείου τους μέσω τηλεκπαίδευσης.

Είναι ιδιαίτερα αξιέπαινη η πρωτοβουλία των κατοίκων του Μονοπήγαδου, του δήμου Θέρμης, οι οποίοι ανέλαβαν δράση για τη φιλοξενία προσφύγων από τις εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας. Πρόσφυγες και οι ίδιοι από τον Πόντο, με το που ξέσπασε ο πόλεμος, συγκρότησαν εθελοντική ομάδα η οποία ανέλαβε να εξασφαλίσει στέγη για τη φιλοξενία προσφύγων. Ήρθαν σε επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες κατοικιών οι οποίες δεν κατοικούνται το χειμώνα, οι οποίοι τις διέθεσαν δωρεάν για τη στέγαση των προσφύγων.

Οι εθελοντές – κάτοικοι ανέλαβαν οι ίδιοι να ετοιμάσουν τις κατοικίες, καθώς και να κάνουν τις όποιες επισκευές κρίθηκαν αναγκαίες. Παράλληλα, με την έγκριση και τη συμπαράσταση του δήμου Θέρμης, εξασφάλισαν μέσω του δήμου, εθελοντών και χορηγών, όλα τα αναγκαία για την αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση των προσφυγικών οικογενειών. Από τη σίτιση και τον ρουχισμό, ως την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την ψυχολογική υποστήριξη, την απασχόληση των παιδιών στις δομές του δήμου κ.ο.κ.

Το πρώτο που ζήτησαν οι πρόσφυγες όταν έφτασαν στο Μονοπήγαδο, πέραν των αναγκαίων, ήταν να υπάρχει ίντερνετ. Όπως εξήγησαν τους είναι απαραίτητο για τρεις λόγους. Πρώτον, για να επικοινωνούν με τους δικούς τους οι οποίοι έχουν μείνει πίσω στην πατρίδα τους. Δεύτερον, για να ενημερώνονται για τις εξελίξεις από δικά τους Μέσα Ενημέρωσης καθώς, μη γνωρίζοντας ελληνικά, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα δικά μας κανάλια.

Εκείνο, όμως, που κάνει περισσότερη εντύπωση είναι ο τρίτος λόγος. Όπως εξήγησαν στους εθελοντές – κατοίκους του Μονοπήγαδου, από την προσεχή Δευτέρα τα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στο χωριό θα πρέπει να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του σχολείου τους μέσω τηλεκπαίδευσης και για αυτό τούς είναι απαραίτητο το ίντερνετ.

Εν μέσω του πολέμου, δηλαδή, τα σχολεία στην Ουκρανία, υπό τον συντονισμό του εκεί υπουργείου Παιδείας και Επιστημών, κάνουν ό,τι μπορούν, προκειμένου οι μαθητές, που πλέον είναι διάσπαρτοι σε διάφορες χώρες ανά την Ευρώπη, να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, έστω εξ αποστάσεως. Χθες Παρασκευή οι μητέρες των προσφυγόπουλων έλαβαν στα κινητά τους, κατ' αρχάς ένα μήνυμα του υπουργού Παιδείας και Επιστημών της Ουκρανίας Sergiy Shkarlet ο οποίος τους ενθάρρυνε και παράλληλα εξηγούσε την αναγκαιότητα να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία, παρά τις πρωτοφανείς καταστάσεις τις οποίες βιώνει η χώρα.

Στη συνέχεια ακολούθησε η λήψη τριών links, αναλόγως της συσκευής την οποία διαθέτουν, μέσω των οποίων θα συμμετάσχουν τα παιδιά τους στην τηλεκπαίδευση. Και τέλος, αργά το μεσημέρι τους εστάλη ένα ακόμη link στο οποίο είναι αναρτημένο το αναλυτικό πρόγραμμα διενέργειας των μαθημάτων, μέσω τηλεκπαίδευσης η οποία αρχίζει από την προσεχή Δευτέρα.