Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πρόταση για χαρακτηρισμό τριών κτηρίων της ΔΕΘ ως διατηρητέα (φωτο)

Τι προτείνει το τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών & Διατηρητέων Κτηρίων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΕΣ

Τον χαρακτηρισμό ως διατηρητέων κτηρίων των περιπτέρων 1, 2, καθώς και του κτηρίου Διοίκησης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης προτείνει το τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών & Διατηρητέων Κτηρίων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αθλητισμού του υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Πολιτών «ΔΕΘ - Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη».

Η Κίνηση σημειώνει ότι το σχετικό αίτημα για τον χαρακτηρισμό είχε κατατεθεί από ομάδα αρχιτεκτόνων και αρχιτεκτονισσών της Θεσσαλονίκης.

Τα τρία κτήρια που βρίσκονται επί του άξονα της οδού Εγνατίας, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση:

«α) Είναι αξιόλογα κτήρια, κτισμένα τη δεκαετία του 1950 και αποτελούν σημαντικά παραδείγματα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής της πόλης της Θεσσαλονίκης.

»β) Έχουν σχεδιαστεί από γνωστούς αρχιτέκτονες του μοντερνισμού με ιδιαίτερη μορφολογική, πρωτοτυπία και κατασκευαστική ευελιξία που εκφράζουν τη νεωτερικότητα της ΔΕΘ.

»γ) Αποτελούν εναπομείναντα παραδείγματα που αναδεικνύουν τον άλλοτε χώρο της ΔΕΘ ως χώρο σύγχρονης αρχιτεκτονικής έκφρασης και δημιουργίας.

»δ) Βρίσκονται στην ίδια περιοχή, στη βορειοανατολική πλευρά του χώρου της ΔΕΘ, και δημιουργούν μία ενότητα ομοειδών αξιόλογων κτηρίων».

Η αιτιολογική έκθεση, τονίζεται στην ανακοίνωση ότι επιβάλλει τη διακοπή κάθε οικοδομική εργασία που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αυτά. «Αναγνωρίζει τα εν λόγω κτίρια ως ιδιαίτερα αξιόλογα παραδείγματα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα, επιβάλλει τη διακοπή κάθε επέμβασης αλλά και οικοδομικών εργασιών σε αυτά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και προτείνει –κατά τον νόμο– την έκδοση Υπουργικής Απόφασης ώστε αυτά να προστατευτούν ως διατηρητέα κτήρια και να μην κατεδαφιστούν όπως προτείνεται στο προτεινόμενο ΕΧΣ για το πεδίο της ΔΕΘ».

Η Κίνηση Πολιτών «ΔΕΘ - Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη», υπογραμμίζει ότι «θεωρεί ότι η εν λόγω πρόταση συνιστά το αποτέλεσμα μιας εμπεριστατωμένης και άρτιας εργασίας των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) που επιβεβαιώνει τις αιτιάσεις για την καταστροφή της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης από την εφαρμογή του προτεινόμενου σχεδίου ανάπλασης της ΔΕΘ και αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες όλων όσων εξακολουθούν να στηρίζουν και να προωθούν αυτό το καταστροφικό σχέδιο».

Επισής υπογραμμίζεται ότι «αναμένει την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, όπως επιβάλλεται από την επιστήμη, τη νομοθεσία και τον αυτονόητο και οφειλόμενο σεβασμό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στις υπηρεσιακές δομές του».

Παράλληλα, «επαναλαμβάνει την πρότασή της για δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στον χώρο της ΔΕΘ με ταυτόχρονη διατήρηση των κτηρίων που εμφανίζουν αρχιτεκτονική και πολιτιστική αξία για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η πρόταση αυτή είναι η μόνη που συνδυάζει τη διατήρηση ικανού μέρους μιας σύγχρονης εκθεσιακής δραστηριότητας για τη ΔΕΘ και, ταυτόχρονα, προσφέρει στη Θεσσαλονίκη μια σύγχρονη προοπτική ανάπτυξης στο πλαίσιο της αειφορίας και της αντιμετώπισης των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».