Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σάλος με «οθωμανικά εμβατήρια» στο καρναβάλι Σοχού (vids)

Αντιδράσεις από την κίνηση της ΔΕ Σοχού να καλέσει σύλλογο από την Αττάλεια στις αποκριάτικες εκδηλώσεις που έπαιζε «οθωμανικά εμβατήρια».

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία της δημοτικής ενότητας του Σοχού, του δήμου Λαγκαδά, να καλέσει και να εντάξει στο χθεσινό πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων της πολιτιστικό σύλλογο από την Αττάλεια της Τουρκίας με μπάντα που φέρεται να παιανίζει οθωμανικά εμβατήρια στην πλατεία του χωριού.

Ιδιαίτερα ενοχλημένη εμφανίζεται η δημοτική αρχή Λαγκαδά, που με ανακοίνωσή της σήμερα ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει ουδεμία σχέση με τη συμμετοχή του τουρκικού συλλόγου στις εκδηλώσεις της Κυριακής. «Πρόκειται για πρωτοβουλία του προέδρου του τοπικού συμβουλίου, στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων που οργανώνονται κάθε χρόνο από τους τοπικούς φορείς», αναφέρεται στην ανακοίνωση του δήμου Λαγκαδά.

Σύμφωνα με το Tourkikanea.gr, που δημοσιεύει και σχετικά βίντεο, τα μέλη του τουρκικού συλλόγου εμφανίστηκαν ντυμένοι ως Οθωμανοί κρατώντας σπάθες.

Όπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας, «με έναν "Οθωμανό στρατιώτη" και τους υπόλοιπους "Γενίτσαρους" να αρχίζουν να υμνούν τον Αλλάχ έξω από τη διακρινόμενη εκκλησία», τραγούδησαν γνωστό οθωμανικό εμβατήριο με τίτλο Ceddin Dede. Το εμβατήριο αναφέρει μεταξύ άλλων:

Ο πρόγονος σου είναι ο παππούς σου, η γενεαλογία σου είναι ο πατέρας σου

Πάντα ηρωικό, το τουρκικό έθνος

Ο στρατός του, για πολύ καιρό

Έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο

Το τουρκικό έθνος, το τουρκικό έθνος

Αγάπα τον εθνικισμό με πάθος

Καταστρέψε ω έθνος, τον εχθρό σου

Αφήστε τους να υποφέρουν με την καταραμένη ντροπή τους».

Δείτε τα βίντεο: