Skip to main content

Θεσσαλονίκη-Σαρηγιάννης: Σημαντική αλλά όχι πολύ μεγάλη η ποσότητα της Όμικρον στα λύματα

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής τόνισε ότι είναι σημαντική η ποσότητα της μετάλλαξης Όμικρον αλλά δεν είναι πολύ μεγάλη

«Είναι σημαντική η ποσότητα της μετάλλαξης Όμικρον, που ανιχνεύθηκε στα λύματα της Θεσσαλονίκης, δεν είναι πολύ μεγάλη και προς το παρόν δεν υπάρχει αναστροφή της πορείας των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, όμως αναμένεται να έχουμε αυξητική πορεία τις επόμενες ημέρες», σημείωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου, βάσει του υπολογιστικού μοντέλου θα έχουμε σε όλη την χώρα πάνω από 6000 κρούσματα ημερησίως, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον».

Ακόμη ο καθηγητής τόνισε πως «μας σόκαρε όλους η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον και οδηγεί στην ανάγκη για λήψη νέων μέτρων, καθώς βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων, ενώ είχαμε αποκλιμάκωση τους, απόδειξη ότι απέδιδαν τα μέτρα που είχαν ληφθεί για την αναχαίτιση της μετάλλαξης Δέλτα».

«Το lockdown ήταν μια πρώτη κίνηση και πρόταση, εύκολη να αποφασιστεί μεν, προφανώς με διάφορες προεκτάσεις. Αύριο θα στείλω επιστολή στον Πρωθυπουργό και τον Σωτήρη Τσιόδρα, με την ανάλυση των τελευταίων δεδομένων και εξήγηση της πρότασης μου για lockdown», επισήμανε ο κ. Σαρηγιάννης

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, είπε πως «το lockdown είναι ένα ακραίο μέτρο, που προϋποθέτει μια πολιτική απόφαση που θα συνυπολογίσει πολλά πράγματα, για αυτό λέμε για τα άλλα μέτρα, που προφανώς θα περιορίσουν την παδημία».

«Η μετάλλαξη Όμικρον ξεκινά με πολύ απλά συμπτώματα, πρέπει οι πολίτες να σπεύδουν να εξετάζονται και φυσικά να τηρούν όλα τα μέτρα, με χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων και να κάνουν τα self test που δίνονται δωρεάν σε όλους, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην ανάσχεση της εξάπλωσης της Όμικρον», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας υπογράμμισε πως «η μετάλλαξη Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική, επομένως θα έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα και αναλογικά περισσότερα βαριά περιστατικά».