Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σε εφαρμογή το σχέδιο για νέες κλίνες covid σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές

Η έξαρση των κρουσμάτων έχει οδηγήσει τις υγειονομικές αρχές στην υλοποίηση του σχεδιασμού που εφαρμόστηκε στον περσινό «μαύρο» Νοέμβριο

Θέμα ημερών είναι η εφαρμογή του εναλλακτικού σχεδίου διαχείρισης της πανδημίας από τις υγειονομικές αρχές της Θεσσαλονίκης, που προβλέπει το άνοιγμα νέων κλινών σε απλές κλινικές και ΜΕΘ covid, καθώς και την περίθαλψη ασθενών με κορωνοϊό σε ιδιωτική δομή υγείας.

Η έξαρση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα τόσο στην πόλη, όσο και στην περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας, που έχουν προκαλέσει ασφυξία στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, έχει οδηγήσει στη σταδιακή επιβολή των μέτρων που υιοθετήθηκαν και πέρσι τον Νοέμβριο, στο σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας. Με τα ημερήσια κρούσματα να ξεπερνούν πλέον σε ημερήσια βάση τα 600 και τις εισαγωγές να αυξάνονται καθημερινά, το σύστημα υγείας έχει φτάσει στα όριά του με τα νοσοκομεία να έχουν κατειλημμένες σχεδόν όλες τις κλίνες ΜΕΘ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νοσοκομείο Παπανικολάου άνοιξε χθες το πρωί την εφημερία του με μόλις τρία διαθέσιμα κρεβάτια από τα συνολικά 30 που υπάρχουν στις δύο μονάδες εντατικής θεραπείας του κορωνοϊού. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα τέσσερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που διαθέτουν ΜΕΘ-covid, τα οποία αδυνατούν να «αποφορτίσουν» τις γεμάτες κλινικές στο διάστημα των τεσσάρων ημερών που μεσολαβεί ανάμεσα στις δύο εφημερίες. Οι υγειονομικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εκφράζουν την αγωνία τους για το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, εάν η κατάσταση έχει φτάσει σε αυτό το κρίσιμο σημείο προτού καν εκπνεύσει ο Οκτώβριος.

Στο επίκεντρο του σχεδιασμού βρίσκεται το νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος, ως μία από τις μικρές υγειονομικές δομές που θα διατεθούν για τις ανάγκες της πανδημίας. Ήδη στο νοσοκομείο έχουν δοθεί 11 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ το επόμενο διάστημα, ενδεχομένως και μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένεται να διατεθεί για τον ίδιο σκοπό η παθολογική κλινική. Σύμφωνα, πάντως, με τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Μπογιατζίδη, δεν πρόκειται να ανασταλεί η λειτουργία όλων των μονάδων, καθώς το συγκεκριμένο νοσοκομείο κάνει και εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις. «Είναι το μοναδικό νοσοκομείο που κάνει ουρολογικές επεμβάσεις, ενώ αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά περιστατικά χειρουργικής παγκρέατος. Δεν μπορούμε αυτούς τους ανθρώπους να τους πετάξουμε στο πεζοδρόμιο. Ο κόσμος δεν πρέπει να χάσει τη δυνατότητα να του παρέχεται η φροντίδα υγείας», είπε στη Voria.gr ο κ. Μπογιατζίδης.

Ανάλογες αλλαγές αναμένεται να γίνουν και σε άλλα νοσοκομεία, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Ήδη, στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς έχει δοθεί για τη νοσηλεία covid περιστατικών η παιδιατρική κλινική, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί και ακόμα μία μονάδα, με τους υγειονομικούς να εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να παραχωρηθούν και κλίνες ΜΕΘ, που μέχρι σήμερα διατίθενται αποκλειστικά για την κοινή νοσηλεία. Στον σχεδιασμό, εξάλλου, περιλαμβάνεται και η χρήση του επίσης «καθαρού» Αγίου Παύλου, που στο δεύτερο κύμα της πανδημίας είχε μετατραπεί αποκλειστικά σε νοσοκομείο covid. «Η κατάσταση είναι πολύ πιεστική. Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι να δώσουμε επιπλέον κλίνες στο σύστημα, αλλά αυτό δεν φτάνει. Δεν είναι η λύση του προβλήματος», ανέφερε ο κ. Μπογιατζίδης, ο οποίος τόνισε ότι ο κόσμος θα πρέπει να προσέχει.

Χθες, εξάλλου, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, κατόπιν απόφασης της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας υπέγραψε συμφωνία με την ιδιωτική κλινική Αρωγή, η οποία επίσης επιστρατεύτηκε κατά το δεύτερο κύμα για τη διαχείριση της πανδημίας, για τη χρήση συνολικά 200 κλινών για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό. Ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης, διευκρίνισε στη Voria.gr πως η κλινική θα παραχωρήσει μόνο απλές κλίνες και όχι ΜΕΘ.