Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μαζικές οι πορείες για την Επέτειο του Πολυτεχνείου (φωτο+vid)

Ξεπέρασαν τις 7.000 οι διαδηλωτές στις πορείες για την 48η Επέτειο του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

των Ισμήνη Μπαλαλέ και Θανάση Μυλωνά

Με τις καθιερωμένες πορείες που ξεκίνησαν λίγο μετά τις 18:00 μπροστά από την Πολυτεχνική Σχολή και την πύλη Εμπορίου κορυφώθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 48η επέτειο του Πολυτεχνείου. Η συμμετοχή ήταν μαζική και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τις 7.000.

Διαβάστε: Θεσσαλονίκη: Με δικό του μπλοκ στην πορεία του Πολυτεχνείου ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκε το πανό και τα μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη και ακολουθούσαν φοιτητικοί σύλλογοι, μέλη του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, και άλλων εργατικών σωματείων και συνδικάτων.

Ξεχωριστό μπλοκ είχει συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μέλη του οποίου είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στην Πύλη Εμπορικού της Έκθεσης.

Κυριαρχούσαν τα συνθήματα κατά των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, του ιμπεριαλισμού, του φασισμού, αλλά και υπέρ των δικαιωμάτων για ειρήνη, δημοκρατία, δωρεάν παιδεία και υγεία.

Πορεία και από εξωκοινοβουλευτική αριστερά, αναρχικούς και φοιτητές

Πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου πραγματοποίησαν και κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς καθώς και φοιτητές.




Στην πορεία συμμετείχαν και αναρχικές συλλογικότητες καθώς και σωματεία που πρόσκεινται στις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.


Να σημειωθεί πως προηγήθηκε και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Πολυτεχνείο.

Ταυτόχρονα πορεία πραγματοποίησαν και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, τα συνδικάτα του ΠΑΜΕ και φοιτητικοί σύλλογοι που πρόσκεινται στο ΜΑΣ.

 

Για τις πορείες η αστυνομική κινητοποίηση είναι μεγάλη, ενώ το κέντρο έχει αποκλειστεί και η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με εκτροπές.

Λίγο πριν τις 20:00 οι πορείες τερματίστηκαν στο άγαλμα Βενιζέλου, έχοντας διέλθει από τις οδούς Εγνατία, Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή, Ίωνος Δραγούμη και ξανά Εγνατία.

Το μπλοκ φοιτητών και αντιεξουσιαστών συνεχίζει μέχρι αυτήν την ώρα την πορεία η οποία θα καταλήξει στο ΑΠΘ μέσω της οδού Εγνατία.

Πρώτη ενημέρωση: 18:01