Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία φεμινιστριών σε εκκλησία για το κήρυγμα κατά των αμβλώσεων (φωτο)

Μέλη των συλλογικοτήτων κρατούν πλακάτ έξω από την Εκκλησία της Παναγίας Δέξιας που αναφέρουν πως «τον λόγο για τη μήτρα μας τον έχουμε εμείς»

Στο κήρυγμα κατά των αμβλώσεων μετά από εγκύκλιο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, λόγω της ημέρας του εορτασμού των γενεθλίων της Θεοτόκου αντιδρούν φεμινιστικές συλλογικότητες και στη Θεσσαλονίκη.

Έτσι, από λίγο μετά τις 9:30, και ενώ ο ιερέας ανάγνωζε το κήρυγμα, άτομα από την οργάνωση ΦΥΛΙΣ του ΑΠΘ αλλά και άλλα φεμινιστικά σχήματα είχαν μαζευτεί έξω από την Εκκλησία της Παναγίας Δέξιας, δίπλα στην Καμάρα, για να διαμαρτυρηθούν στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου και να φωνάξουν πως η αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος είναι βασική ελευθερία που δεν πρέπει να καταπατάται.

Μάλιστα, όπως αναφέρει στη η γενική συντονίστρια του ΦΥΛΙΣ στη Voria.gr, η σημερινή παρέμβαση ήταν αυθόρμητη απόφαση λόγω του συλλογικού θυμού που νιώθουν για αυτές τις εξαγγελίες. «Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι τα σώματά μας ανήκουν σε μας. Η σκοταδιστική άποψη κορυφώθηκε με τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης περί βιασμού και είμαστε εδώ για να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν να κάνει κουμάντο στο σώμα μας», τόνισε.

Τα άτομα που βρισκόταν εντός της εκκλησίας δεν άφησαν ασχολίαστη τη συγκέντρωση καθώς ακόμα και ο ίδιος ο ιερέας βγήκε στο προαύλιο και...αγίασε τους συγκεντρωμένους και τις συγκεντρωμένες , λέγοντάς τους να σέβονται το σώμα τους.

Μέλη των συλλογικοτήτων κρατούν πλακάτ που αναφέρουν πως «τον λόγο για τη μήτρα μας τον έχουμε εμείς και όχι οι ιερείς» και ζητούν νόμιμες και δωρεάν αμβλώσεις.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της Ιεράς Συνόδου, η πάγια θεολογική θέση της Εκκλησίας για το θέμα, «βασισμένη στην Aγία Γραφή και στην Ιερά Παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού», όπως λέει, είναι ότι το έμβρυο είναι πλήρης και ακέραιος άνθρωπος από τη στιγμή της συλλήψεώς του «και γι’ αυτό θεωρεί την εκούσια έκτρωση ως φόνο και δεν την αποδέχεται». Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της, ανακοίνωσε ότι «απεφάσισε την αποστολή των εξής εγκυκλίων προς το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Εκκλησίας της Ελλάδος: α) Περί της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αποφυγής των αμβλώσεων, προκειμένου να αναγνωσθεί στους Ιερούς Ναούς κατά την εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου στις 8-9-2022»

Αντίστοιχη συγκέντρωση βρίσκεται σε εξέλιξη και στη Μητρόπολη Αθηνών.