Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση για την επαναλειτούργια των σχολείων και τα self test

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν γονείς και καθηγητές στον Λευκό Πύργο κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τα σχολεία

Την αντίδραση της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει ξανά τα σχολεία, σε πρώτη φάση τα Λύκεια, χωρίς να πάρει όπως λένε ουσιαστικά μέτρα, αντ’ αυτού φορτώνουν το βάρος της σωστής διαχείρισης της επαναλειτουργίας των σχολικών δομών, στους μαθητές και τους γονείς.

Γονείς και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στον Λευκό Πύργο και διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες που επαναλειτουργούν τα σχολεία αλλά και για τη διαδικασία των self test, καθώς θεωρούν ότι με αυτή τη διαδικασία η κυβέρνηση μεταβιβάζει την ευθύνη στους μαθητές, την ίδια ώρα που αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε τάξεις των 20- 25 ατόμων χωρίς επαρκή αερισμό, χωρίς επαρκές προσωπικό καθαριότητας, χωρίς δυνατότητα τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Η πρόεδρος της Ά ΕΛΜΕ Δήμητρα Τραγακή σημείωσε ότι τα λύκεια άνοιξαν χωρίς ουσιαστικά μέτρα, αφήνοντας η κυβέρνηση όπως είπε, μια αόριστη υπόσχεση για το άνοιγμα των άλλων βαθμίδων μετά το Πάσχα. Σύμφωνα με την ίδια ουσιαστικά μέτρα είναι λιγότεροι μαθητές ανά τμήμα, εμβολιασμός των εκπαιδευτικών και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

Όπως ανέφερε δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ενισχυτική διδασκαλία όσων παιδιών έχουν μείνει πίσω στα μαθήματα άλλα και για ψυχολογική υποστήριξη από τις επιπτώσεις του πολύμηνου εγκλεισμού.

Η εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών ζήτησε ακόμη να καταργηθεί η τράπεζα των θεμάτων, να μην γίνουν φέτος προαγωγικές εξετάσεις και να καταργηθεί ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Από την πλευρά της η Σοφία Κυριακιδου εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση με τα self test πετα το μπαλάκι της ευθύνης σε γονείς και μαθητές, χωρίς να πάρει βασικά μέτρα. Τόνισε ότι ήδη σήμερα υπήρξαν θετικά κρούσματα σε σχολεία της Ά ΕΛΜΕ από μαθητές που τη Δευτέρα προσήλθαν με αρνητικό αποτέλεσμα στη δήλωση τους. Έθεσε ακόμη το ζήτημα της τράπεζας θεμάτων και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να ψηφίζει ένα νέο νόμο για εισαγωγή στα ΑΕΙ με τα σχολεία να είναι πέντε μήνες κλειστά και οι μαθητές να διδάσκονται με τηλεκπαίδευση.

Γονείς και εκπαιδευτικοί διεκδικούν μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων όπως:

Αραίωση των μαθητών ανά τάξη

Πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας

Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του κράτους για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Κατάργηση των προαγωγικών εξετάσεων για τη φετινή χρονιά. Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων

Ενισχυτική Διδασκαλία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης

Πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε όλα τα σχολειά.