Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πορεία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα (vid)

Ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013 στο Κερατσίνι από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά.

Πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε ως ένδειξη μνήμης για τη συμπλήρωση των έξι χρόνων από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα.

Στην πορεία συμμετείχαν μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, συλλογικοτήτων και του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου και με κεντρικό μήνυμα «ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί» κάλεσαν σε καθημερινό αντιφασιστικό αγώνα, προτάσσοντας την αλληλεγγύη και την ενδυνάμωση της κουλτούρας των συλλογικών αγώνων.

Η πορεία όπως συνηθίζεται κινήθηκε προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής επί της 26ης Οκτωβρίου, ωστόσο αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν το πλήθος να κινηθεί προς τα εκεί με φραγμό από κλούβες. Ο φραγμός είχε αναπτυχθεί σε όλο το μήκος της Δωδεκανήσου, στις συμβολές της οδού με την Εγνατία, την Τσιμισκή και τη Λεωφόρο Νίκης.

Η πορεία των συλλογικοτήτων και των σχημάτων της αριστεράς αποσπάστηκε από αυτή των αντιεξουσιαστών και ακολουθήθηκαν διαφορετικές κατευθύνσεις.

Στο τέλος της πορείας των αντιεξουσιαστών, η οποία κατέληξε στο άγαλμα Βενιζέλου, τα μέλη διασπάστηκαν ωστόσο δυνάμεις των ΜΑΤ αναπτύχθηκαν στην περιοχή. Να σημειωθεί πως καθ'όλη τη διάρκεια της πορείας διμοιρίες των ΜΑΤ ακολουθούσαν τους διαδηλωτές.

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Καμάρα

Υπενθυμίζεται πως ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013 στο Κερατσίνι από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά. Τον περασμένο Ιούλιο μάλιστα, ο Ρουπακιάς κάθισε στο εδώλιο του δικαστηρίου για να απολογηθεί για τη δολοφονία του μουσικού, στο πλαίσιο της δίκης της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται σε εξέλιξη για σωρεία κατηγοριών μεταξύ των οποίων και η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Επισημαίνεται πως αριστερές και αναρχικές οργανώσεις έχουν προκηρύξει τον Σεπτέμβριο ως «αντιφασιστικό μήνα».