Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Συγκίνησε η αναπαράσταση της άφιξης προσφύγων στην Καλαμαριά (φωτο+vids)

Δεκάδες καραβάκια με ανθρώπους που κρατούσαν αναμμένους πυρσούς έφτασαν από τη θάλασσα μέσα στη νύχτα στην παραλία της Νέας Κρήνης.

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε η αναπαράσταση της άφιξης των προσφύγων από τη Μικρά Ασία στα παράλια της Καλαμαριάς, που οργάνωσε για μια ακόμη χρονιά ο δήμος, αποτίνοντας φόρο τιμής στους ανθρώπους που εκδιώχθηκαν βίαια από τα σπίτια τους και ρίζωσαν στην περιοχή, διαμορφώνοντας τη σύχρονη ιστορία του τόπου.

Δεκάδες καραβάκια με ανθρώπους που κρατούσαν αναμμένους πυρσούς έφτασαν από τη θάλασσα στην παραλία της Νέας Κρήνης, αναπαριστώντας το δράμα των προσφύγων. Η δράση με τίτλο «Εκδήλωση Μνήμης, Ξεριζωμού & Προσφυγιάς» οργανώθηκε από τον δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης «Η Αγία Παρασκευή» προαγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 1922-2022, Μια θάλασσα μνήμες… και γινήκαμε όλοι ένα».

"Είναι μία εκδήλωση μνήμης και τιμής που πάντα μας συγκινεί", δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, προσθέτοντας πως "ήρθαν οι πρόγονοί μας κουβαλώντας τα ιερά και τα όσια και τις αξίες τους και μαζί τους είχαν την προκοπή, για να καταφέρουν την Καλαμαριά από έναν λασπότοπο να την κάνουν τον σημερινό τόπο που ξέρουμε και να μας δώσουν κι εμάς τα εφόδια για να τον κάνουμε ακόμα καλύτερο". Ο κ. Δαρδαμανέλης τόνισε πως είναι χρέις του δήμου να στήσει στα απολυμαντήρια, τον τόπο όπου οδηγήθηκαν οι πρόσφυγες μετά την άφιξή τους και υπέστησαν ταπεινώσεις, "ένα μνημείο αντάξιο του τι μας άφησαν σε αξίες".

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε προβολή βίντεο με φωτογραφίες και συνεντεύξεις των ανθρώπων που γεννήθηκαν στα χώματα της ιωνικής γης, εγκαταστάθηκαν και ίδρυσαν τη Νέα Κρήνη, ενώ ακολούθησε θεατρομουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Στη Σμύρνη μια φορά & έναν καιρό…».

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Παιδείας και συντονιστής των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, Θάνος Γιαννακός, το πρόγραμμα του δήμου, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, περιλαμβάνει περίπου 50 εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν όλα τα πολιτιστικά σχήματα του δήμου. Μεταξύ των εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν ξεχωρίζουν το συμπόσιο μαρμαρογλυπτικής που θα πραγματοποιηθεί στο στρατόπεδο Κόδρα και το διεθνές συνέδριο για τη Μικρασιατική Καταστροφή.