Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Εστίαση: Στο 90% η συμμετοχή στην απεργία - «Τιμωρούν τα μαγαζιά μας»

Οι συγκεντρωμένοι κοινοποίησσαν έγγραφο με τα αιτήματά τους στο υφυπουργό Εσωτερικών - «Η ημέρα αυτή είναι σημαδιακή, πολύ μεγάλη η συμμετοχή».

Με μία μαζική συγκέντρωση έξω από το Διοικητήριο οι επιχειρηματίες της εστίασης εκφράζουν την αντίθεσή τους στα μέτρα της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας  που, όπως υποστηρίζουν, βάζουν ταφόπλακα στον κλάδο.

Διαβάστε επίσης Θεσσαλονίκη: Κήδεψαν... την εστίαση με φέρετρο έξω από το ΥΜΑΘ

Οι συγκεντρωμένοι, που έχουν κλείσει και την οδό Αγίου Δημητρίου κοινοποίησαν έγγραφο με τα αιτήματά τους στο υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Σταύρο Καλαφάτη. 

Οι επιχειρηματίες, που στην πλειονότητά τους κράτησαν κλειστά στα καταστήματά τους στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης του κλάδου ζητούν μέτρα στήριξης, όπως να γίνουν οι επιστρεπτέες προκαταβολές μη επιστρεπτέες, επιδότηση ενεργειακού κόστους, μείωση ΦΠΑ στο 6%, απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και επαναφορά των αναστολών για τους εργαζόμενους.

«Η μέρα αυτή είναι σημαδιακή. Η Θεσσαλονίκη και όλη η Ελλάδα γράφει ιστορία. Δεν περιμέναμε στην αρχή που ξεκινήσαμε τέτοια συλλογικότητα, τέτοια συμμετοχή. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση και σε όλους τους ιθύνοντες ότι τα μέτρα που πήραν για την εστίαση είναι λανθασμένα. Θα πρέπει αύριο κιόλας να τα πάρουν πίσω, ειδάλλως 80.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μείνουν στην αφάνεια. Φτάνει πια. Η εστίαση έχει βάλει πλάτη εδώ και δύο χρόνια. Την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και όσων ασχολήθηκαν με την πανδημία δεν θα την πληρώσει για άλλη μια φορά η εστίαση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφλε Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας.

Για 90% συμμετοχή του κλάδου στην κινητοποίηση έκανε λόγο ο γραμματέας της ένωσης, Μιχάλης Επιτροπίδης, σημειώνοντας ότι εκτός από τις αλυσίδες καταστημάτων όλα τα υπόλοιπα μαγαζιά είναι κλειστά. «Κλείσανε για να μην μας κλείσουν. Η εστίαση πεθαίνει. Αν δεν δοθούν μέτρα στήριξης άμεσα δεν θα μπορέσουμε να βγάλουμε τον δύσκολο αυτόν χειμώνα.

Θέλουμε μέτρα στήριξης, οι επιστρεπτέες προκαταβολές να γίνουν μη επιστρεπτέες προκαταβολές, γιατί από τον Ιανουάριο δεν θα μπορέσει κανένας, μα κανένας, να τις αποπληρώσει και δεν θέλουμε άλλα χρέη. Από το προηγούμενο Σάββατο που είχαμε τα μέτρα αυτά για να τιμωρήσουν τους ανεμβολίαστους, τιμωρούν μαζί και τους επιχειρηματίες της εστίασης, που έχουν επιλέξει αυτό το επάγγελμα για να δραστηριοποιηθούν. Δεν θέλουμε να είμαστε οι παράπλευρες απώλειες αυτής της πανδημίας, πρέπει να επιβιώσουμε» τόνισε και πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει εκ νέου επιδότηση ενοικίου, όπως και στα προηγούμενα lockdown.

Ο κ. Επιτροπίδης ανέφερε ότι το 2020 έκλεισαν 240 επιχειρήσεις και χάθηκαν 5.000 θέσεις εργασίας. «Μέσα στα αιτήματά μας έχουμε και τους εργαζομένους, πρέπει να ξαναέρθει το μέτρο των αναστολών ούτως, ώστε να μην υπάρχουν απολύσεις και εκεί που είναι να δοθούν τα λεφτά για το ταμείο ανεργίας να δοθούν ως επιδότηση για τους ανθρώπους, οπότε με το που θα τελειώσει η πανδημία μετά τον Μάρτιο, να μπορούμε να τους πάρουμε πίσω», είπε και τόνισε πως, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα, ο κλάδος θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις.

Ο κ. Επιτροπίδης χαρακτήρισε επικίνδυνες τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με τον κλάδο. «Πιστεύουμε ότι δεν είναι λεκτικό λάθος αυτό που έκανε. Λεκτικό λάθος είναι όταν το κάνεις μια φορά. Πιστεύουμε ότι είναι επικίνδυνες δηλώσεις για έναν κλάδο, ο οποίος σίγουρα πήρε περισσότερα λεφτά αλλά το ένα δισ. ευρώ που αναφέρουν ότι πήραμε, το πήραν οι εργαζόμενοι. Στήριξαν τους εργαζόμενους και όχι τις επιχειρήσεις. Εμάς μας έδωσαν δάνεια και την επανεκκίνηση του 7% που αναφέρθηκε ότι μας έδωσαν, ήταν χρήματα ΕΣΠΑ επανεκκίνησης, τα οποία έπρεπε να δοθούν τον Μάιο, ενώ το 50% της εστίασης δεν το έχει λάβει ακόμα».