Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Συμμαχία Εμπόρων - Δανειοληπτών κατά του Πτωχευτικού Νόμου

Η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας σε συνδυασμό με τον νέο πτωχευτικό νόμο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους επαγγελματίες.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος προχωρούν στη δημιουργία κοινού μετώπου για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που όπως αναφέρουν δημιουργούνται στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της χώρας μας εξαιτίας του Πτωχευτικού Νόμου και σε συνδυασμό με την εξαιρετικά επιβαρυντική για όλους τους πολίτες κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας του COVID-19.

ΕΣΘ και Σύλλογος Δανειοληπτών επισημαίνουν πως οι διατάξεις του νέου Πτωχευτικού Νόμου είναι εξαιρετικά αρνητικές για τους εμπόρους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες «και δεν λαμβάνουν υπόψη τους πως αυτοί αποτελούν τη βάση και τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής Οικονομίας και την κύρια πηγή εσόδων για το ελληνικό κράτος, άρα πως είναι απαραίτητη -και αυτονόητη- η θεσμική και οικονομική τους προστασία».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στον Πτωχευτικό Νόμο δεν λαμβάνεται υπόψη ότι το συντριπτικό ποσοστό των εμπόρων και επιχειρηματιών καλούνται εδώ και τουλάχιστον μια 10ετία να λειτουργήσουν υπό καθεστώς μηδενικής ρευστότητας σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας, μια κατάσταση για την οποία οι ίδιοι καμία ευθύνη δεν φέρουν.

«Δεν λαμβάνεται υπόψη ότι οι περισσότεροι δανειολήπτες επιχειρηματίες και επαγγελματίες έχουν αναγκαστεί να υποθηκεύσουν την επαγγελματική τους περιουσία, τα προσωπικά και οικογενειακά τους υπάρχοντα, όχι μόνο τα δικά τους αλλά σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και φίλων τους εγγυητών, χωρίς να εξασφαλίζουν ακόμη και με όλα αυτά την ικανή χρηματική ρευστότητα για την κίνηση των επιχειρήσεών τους», λέγεται στη σχετική ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος του ΕΣΘ Παντελής Φιλιππίδης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών Χαράλαμπος Περβανάς.

Τα επιπλέον κενά που βρίσκουν οι δύο φορείς στον νέο νόμο είναι τα εξής:

«Δεν λαμβάνεται υπόψη ότι οι ασταμάτητες κυβερνητικές παλινωδίες στα θέματα φορολογίας, οι “προσωρινές” αλλά τελικά μόνιμες επιβαρύνσεις σε μορφή εισφορών, οι ανεξέλεγκτες μειώσεις συντάξεων και μισθών των πολιτών, και η έλλειψη αποτελεσματικού σχεδιασμού ώστε να ενισχυθεί η κίνηση της ελληνικής οικονομίας, έχουν καταφέρει συντριπτικά χτυπήματα κατά της ελληνικής εμπορικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Δεν λαμβάνεται υπόψη ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες καλούνται, ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω, να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά απέναντι σε έναν εξαιρετικά ασφυκτικό και σε πολλές περιπτώσεις αθέμιτο ανταγωνισμό από διεθνείς και εξωχώριους παράγοντες που δεν αντιμετωπίζουν κανενός τύπου παρόμοια προβλήματα.

Δεν λαμβάνεται υπόψη ότι έκτακτα περιστατικά σαν την πανδημία του COVID-19 έχουν φέρει τους Έλληνες επιχειρηματίες σε ακόμη πιο δύσκολη θέση, με το μηδενισμό των εσόδων τους για σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο!

Δεν λαμβάνεται υπόψη ότι το σταμάτημα της ροής φορολογικών εσόδων από τα επαγγελματικά μας ταμεία προς το κράτος, αποτελεί απλώς την αρχή ενός “ντόμινο” που θα μετακυλίσει στις τσέπες όλων των πολιτών και σε έναν νέο φαύλο κύκλο απόλυτης έλλειψης ρευστότητας».

Αγκάθι οι πλειστηριασμοί

ΕΣΘ και ΣδκΠΚΒΕ επισημαίνουν πως χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τίποτα από τα παραπάνω, οι πλειστηριασμοί ξεκινούν τον επόμενο μήνα, στις 14 Μαΐου.

«Αυτή την ημερομηνία, πολλοί δανειολήπτες επιχειρηματίες, επαγγελματίες και έμποροι, παλιοί και νέοι, θα βρεθούν αντιμέτωποι με εξώσεις, με νέες τραπεζικές πιέσεις, με νέες δυσλειτουργικές “ηλεκτρονικές πλατφόρμες” και δυσνόητες γραφειοκρατικές διαδικασίες, με ακόμη δηλαδή μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που έχουν ήδη να αντιμετωπίσουν», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, ενώ ξεκαθαρίζεται πως  όλα αυτά θα συμβούν δυστυχώς στους «ευσυνείδητους, εργατικούς και δοκιμασμένους στην αγορά, “ψημένους” σε πραγματικές συνθήκες επαγγελματίες και επιχειρηματίες, και όχι σε δημιουργούς “δομημένων βιογραφικών” με σκοπό την εύκολη “κύλιση” σε κομματικούς σωλήνες».

«Οι Σύλλογοί μας δεν θα επιτρέψουν αυτή την κατάσταση να συνεχιστεί. Προχωρούμε σε σχηματισμό ολοένα και μεγαλύτερων συμμαχιών για να προασπίσουμε όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα των μελών μας αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας», τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση ζητώντας την ακύρωση των διατάξεων του νέου Πτωχευτικού Νόμου και την αντικατάστασή του με άλλους νόμους, που θα λαμβάνουν υπόψη τους τα προηγούμενα, μαζί με την ανάγκη για την προστασία εκείνων που αποτελούν τη βάση της ελληνικής Οικονομίας.