Skip to main content

Ανησυχεί ξανά η Θεσσαλονίκη: Πλησιάζει στο κόκκινο το ιικό φορτίο στα λύματα

Τι είπε στη Voria.gr ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος για την αύξηση του ιικού φορτίου του κορωνοϊού στη λύματα της Θεσσαλονίκης.

Συναγερμός χτύπησε ξανά, μετά από πολύ καιρό, στο εργαστήριο Χημείας του ΑΠΘ όπου οι ειδικοί επιστήμονες υπό τον καθηγητή Θοδωρή Καραπάντσιο μετρούν το ιικό φορτίο του κορωνοϊού στα λύματα.

Από τη μέχρι τώρα επεξεργασία των λυμάτων που ελήφθησαν έως την Τετάρτη 22 Ιουνίου, ο δείκτης του ιικού φορτίου εκτοξεύτηκε και χτυπάει... κόκκινο, που σημαίνει ότι η διασπορά του ιού στον πληθυσμό της Θεσσαλονίκης είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με το σύστημα μέτρησης του εργαστηρίου, όπου ο δείκτης 10 σημαίνει ότι έχουμε εξαιρετικά χαμηλό το ιικό φορτίο και το 100 σημαίνει ότι έχουμε μεγάλη διασπορά, αυτή τη στιγμή όπως είπε στη Voria.gr ο κ. Καραπάντσιος «είμαστε κοντά στο 100».

«Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση και πλέον περνάμε στα κόκκινα και πλέον είμαστε κοντά στο 100. Το πόσο κοντά θα το δούμε σε λίγο καθώς συνεχίζουμε την επεξεργασία των στοιχείων αλλά είμαστε κοντά στο 100» είπε ο κ. Καραπάντσιος που, όπως ανέφερε, αυτή τη φορά η ομάδα αντιμετώπισε δυσκολίες και έκανε αλλεπάλληλες εργαστηριακές αναλύσεις προκειμένου να είναι σίγουρη για το αποτέλεσμα, καθώς λόγω των πολλών βροχών έπεσαν από τους δρόμους στο σύστημα αποχέτευσης «πολλά λάδια και βρομιές». Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το ιικό φορτίο την εβδομάδα 15-22 Ιουνίου είναι αυξημένο κατά 47% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Η άρση των περιοριστικών μέτρων και η έλευση του καλοκαιριού αναμφίβολα σηματοδότησε την επιστροφή σε μια κανονικότητα μετά από δύο χρόνια πανδημίας και lock down, με αποτέλεσμα όπως δείχνουν και τα επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων ημερών, την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Επιπλέον, οι εμβολιασμένοι και οι νέες ηλικίες μπορεί να μην αντιληφθούν τη νόσο και κατά συνέπεια να μην κάνουν τεστ και άρα να μην υπάρχουν στοιχεία που να αποτυπώνουν επαρκώς τον αριθμό των κρουσμάτων.

«Τα λύματα μας δείχνουν την εικόνα της διασποράς στην κοινότητα. Μας μιλάνε και για αυτούς που δεν θα δηλωθούν ως κρούσμα, που θα νοσήσουν λίγο ή και καθόλου. Τα λύματα πιάνουν τη μεγάλη εικόνα. Βλέπουμε τη διασπορά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μετάδοσης αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να δούμε την εξέλιξη των κρουσμάτων, αυτό θα το δει η ιατρική. Όμως, μετά από δυο χρόνια, όλοι γνωρίζουμε πολλά για την πανδημία και όταν υπάρχει μεγάλη διασπορά κάποιοι συνάνθρωποι μας με νοσήματα, με αδυναμίες θα υποφέρουν» είπε στη Voria.gr ο κ. Καραπάντσιος προσθέτοντας ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η ομάδα λήψης και επεξεργασίας των λυμάτων στο ΑΠΘ τον τελευταίο καιρό λόγω της ύφεσης της πανδημίας είχε μειώσει τις μετρήσεις ενώ όπως τόνισε ο καθηγητής πλέον θα επανέλθουν στις τακτικότατες μετρήσεις.