Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Ζέρβας σε Τσούνη: Οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Ποντίων

«Τη Θεσσαλονίκη την έχω στην καρδιά μου», ήταν από τα πρώτα λόγια του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο της πόλης.

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος συναντήθηκε πριν από λίγο με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

«Τη Θεσσαλονίκη την έχω στην καρδιά μου», ήταν από τα πρώτα λόγια στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, σημειώνοντας ότι την πρώτη φορά που ήρθε στην πόλη ήταν με τον πατέρα του Δημήτρη και επισκέφτηκε τον Άγιο Δημήτριο, κάτι που, όπως είπε, θα κάνει σε έναν μήνα με τον γιο του, που φέρει το ίδιο όνομα.

Ο κ. Τσούνης, τον οποίο συνόδευσε η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι, αναφέρθηκε στις ισχυρές σχέσεις των δύο χωρών και δεσμεύτηκε να συνεχίσει την καλή συνεργασία που έχει εδραιωθεί με την πρεσβεία και το προξενείο της Θεσσαλονίκης.

«Μπορούμε να κάνουμε πολλά δουλεύοντας μαζί. Οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας είναι πιο ισχυρές από ποτέ κι αυτό αποδείχτηκε από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο Οβάλ Γραφείο και στην ιστορική ομιλία του στην κοινή σύνοδο του κογκρέσου. Πολλά γίνονται ανάμεσα στις δύο χώρες, γιατί η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος και υπολογίζουμε στην Ελλάδα να εργαστεί μαζί μας, για να βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της περιοχής. Ανυπομονώ να συνεχίσω την καλή συνεργασία που εδραιώθηκε με την πρεσβεία της Αθήνας και το προξενείο της Θεσσαλονίκης που αποκαλούμε “επιχείρηση Ελλάδα”», είπε ο πρέσβης, τονίζοντας ότι «είναι τιμή ζωής να είμαι πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα». Ο κ. Τσούνης δήλωσε πως ανυπομονεί να ξαναέρθει στη Θεσσαλονίκη και να συναντήσω πολίτες της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα ανέφερε πως μία από τις αγαπημένες μου διαδρομές είναι να περπατά στο λιμάνι, κάτι που, όπως είπε, χρειάζεται για να… χάσει βάρος.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος έκανε λόγο για μια σταθερή σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως οι δύο χώρες τάσσονται και υπηρετούν το διεθνές δίκαιο, στο οποίο η Ελλάδα είναι πάντα αξιακά και διαχρονικά προσανατολισμένη. «Ο δήμος Θεσσαλονίκης συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ. Είναι μία συνεργασία που μεταφράζεται σε νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη και την κεντρική Μακεδονία. Ιδιαίτερα τα τρία τελευταία χρόνια, η πόλη μας φαίνεται ότι έχει λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης ως τόπος σημαντικών επενδύσεων. Οι κινήσεις αυτές θα φέρουν περισσότερα κεφάλαια και μεγαλύτερη απασχόληση. Η πόλη και η χώρα μας μετατρέπει το brain drain σε brain game», είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Ζέρβας επισήμανε ότι το 2022 μεγάλο μέρος των τουριστών είναι αμερικανικής υπηκοότητας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στις κινηματογραφικές παραγωγές που φιλοξενούνται στην πόλη, με τελευταία τη νέα ταινία που γυρίζεται αυτές τις μέρες με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Ο δήμαρχος ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης ζήτησε από τον πρέσβη να συμβάλλει με τις δικές του δυνάμεις για να αναγνωριστεί το συντομότερο δυνατόν η Γενοκτονία των 353.000 Ποντίων, όπως έγινε η αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ της Γενοκτονίας των Αρμενίων.