Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Συναυλία του ΚΩΘ με την ΚΟΘ στο Βασιλικό Θέατρο

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017, ώρα 20:30, στο Βασιλικό Θέατρο. Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Η σειρά συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στο Βασιλικό Θέατρο, που πραγματοποιούνται με τη συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, συνεχίζεται με μία συναυλία την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017, ώρα 20:30 που συνδυάζει ποικίλα ακούσματα, ενδιαφέρουσες ιστορίες και έντονα συναισθήματα.
Διευθύνει ο νικητής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Διεύθυνσης Ορχήστρας της Κ.Ο.Θ. "Νέοι Καλλιτέχνες 2014" Δημήτριος Σπούρας, ενώ σολίστ στο πιάνο είναι η διευθύντρια του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης Λόλα Τότσιου.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα ξεκινά με το δημοφιλέστερο ίσως αμερικανικό συμφωνικό έργο, το υπέροχο "Αντάτζιο για έγχορδα" του Μπάρμπερ. Δέκα λεπτά απόλυτης γαλήνης και μακαριότητας, με ένα διάχυτο πνεύμα ευλάβειας, που καθηλώνουν τον ακροατή από τις πρώτες μόλις νότες. Πρόκειται για ένα έργο γεμάτο πάθος που όπως έχει εύστοχα ειπωθεί "σπάνια αφήνει στεγνά τα μάτια".

Ακολουθεί το "Κοντσέρτο για πιάνο" του Σνίτκε, έργο χαρακτηριστικό του μεταμοντερνισμού με πολλαπλές τεχνικές στη σύνθεση και με έντονα μυστικιστικό χαρακτήρα. Το πιάνο αντιπαρατίθεται με τα έγχορδα της ορχήστρας αναπαριστώντας τις εσωτερικές συγκρούσεις, οι οποίες καταλήγουν στην ασφάλεια της πίστης σε μία ανώτερη ύπαρξη και στην ποθούμενη ψυχική ειρήνη.

Ο Λιστ έχει διασκευάσει για ορχήστρα έξι συνολικά "Ουγγρικές Ραψωδίες", τα θέματα των οποίων είναι βασισμένα σε τσιγγάνικα τραγούδια. Ο συνθέτης παρομοίασε τους τσιγγάνους με τους αρχαίους Έλληνες ραψωδούς που λέγανε τμηματικά μία ιστορία και γι’ αυτό ο σχετικός τίτλος. Η δεύτερη ραψωδία έχει ευαίσθητο χαρακτήρα αρχικά που εξελισσόμενη τονίζει την υπερηφάνεια και τη λαμπρότητα αυτών των μελωδιών.  

Ο Σμέτανα συνέθεσε τον κύκλο έξι συμφωνικών ποιημάτων "Η πατρίδα μου" σε πλήρη δυστυχία λόγω κώφωσης, αλλά με υπερήφανο πνεύμα για να τιμήσει τη σκλαβωμένη του πατρίδα. Το ποίημα "Σάρκα" αναφέρεται στον πασίγνωστο σχετικό μύθο της τσέχικης παράδοσης "Ο Πόλεμος των Κορών", όπου οι Αμαζόνες εκδικούνται το αντρικό φύλο χρησιμοποιώντας ως δόλωμα την αρχηγό τους Σάρκα. Το συμφωνικό ποίημα "Μολδάβας" ακολουθεί τη ροή του επιβλητικού ποταμού και ζωγραφίζει ονειρικές εικόνες της τσέχικης γης, καθώς διασχίζει τη χώρα.

* Μέρος της αμοιβής της σολίστ θα διατεθεί για την ενίσχυση του περιοδικού δρόμου Σχεδία.

Tι είναι η Σχεδία

Η «σχεδία» είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου & μέλος του Διεθνούς Δικτύου Περιοδικών Δρόμου (INSP). Είναι μηνιαίο (κυκλοφορεί την τελευταία Τετάρτη κάθε μήνα) και πωλείται αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι ένα ζωντανό και ανεξάρτητο περιοδικό με θέματα, ειδήσεις και σχόλια για όλους τους τομείς της ζωής μας και για ό,τι μπορεί να μας αφορά -η πολιτική, η κοινωνική, η αθλητική ζωή του τόπου, αλλά και στήλες για την πολιτιστική και καλλιτεχνική δραστηριότητα, τον κόσμο της γαστρονομίας κ.ά.

Πωλητές

Οι πωλητές προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η τιμή πώλησης είναι 3€. Από αυτά, το 50% (δηλαδή το 1,50€) πηγαίνει απευθείας στον πωλητή. Αποτελεί μία ξεχωριστή ευκαιρία να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο, αξιοπρεπές εισόδημα και ένα επιπλέον κίνητρο να ξαναχτίσουν τις ζωές τους.
 
Παρασκευή 26 Μαΐου 2017, ώρα 20:30
Βασιλικό Θέατρο
Διεύθυνση ορχήστρας: Δημήτριος Σπούρας
Πιάνο: Λόλα Τότσιου

Πρόγραμμα:
Σάμουελ Μπάρμπερ (1910-1981): Αντάτζιο για έγχορδα, έργο 11
Άλφρεντ Σνίτκε (1934-1998): Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων
Φραντς Λιστ (1811-1886): Ουγγρική Ραψωδία αρ. 2 σε ρε ελάσσονα
Μπέντριχ Σμέτανα (1824-1884): Σάρκα και Μολδάβας από το έργο ‘Η πατρίδα μου’

Τιμές εισιτηρίων:
Πλατεία 15 €
Εξώστης 10 €
Μειωμένο 5 €

Ισχύει έκπτωση 20% στους κατόχους της IANOS CLUB CARD

Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:
Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, Α.Μ.Ε.Α., κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, διοικητικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικό προσωπικό Α.Π.Θ., μέλη Χ.Α.Ν.Θ.