Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Συγγενείς ασθενή με κορωνοϊό απαίτησαν την αποσωλήνωσή του

Η διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος ανέφερε ότι συγγενείς ασθενών δυσχεραίνουν το έργο των γιατρών κάνοντας μέχρι και μηνύσεις.

Την ανησυχία τους για την πορεία της πανδημίας και κυρίως του αριθμού των διασωληνωμένων εξέφρασαν ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και η Διευθύντρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος, Γλυκερία Βλαχογιάννη.

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ τόνισαν δε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του εμβολιασμού, αλλά και τον περιορισμό της διασποράς.

«Το χθεσινό ρεκόρ αφορά στους 430 διασωληνωμένους, όχι τα κρούσματα, γιατί το 95% προέρχεται από το 1/3 του πληθυσμού που είναι ανεμβολίαστο και στο 5% προέρχεται από τα 2/3 που είναι εμβολιασμένα. Αν ήμασταν όλοι εμβολιασμένοι θα είχαμε κρούσματα, θα είχαμε ενδεχομένως και μεγάλους αριθμούς, δε θα είχαμε όμως τους διασωληνωμένους και τους θανάτους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν επειγόντως μέτρα ενίσχυσης του εμβολιασμού και παράλληλα μείωσης της διασποράς της νόσου, ενώ εξήγησε ότι η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι εξαιρετικά δύσκολη. «Φέτος έχουμε λιγότερους γιατρούς, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που συνταξιοδοτήθηκαν, ενώ ένας μεγάλος αριθμός παραιτήθηκε και δεν αναπληρώθηκε, γιατί οι θέσεις που προκηρύσσονται δεν προσελκύουν νέους συναδέλφους», ανέφερε.

Αντίστοιχα, η κ. Βλαχογιάννη επισήμανε ότι για άλλη μια φορά βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ δύσκολη καμπή τονίζοντας ότι γίνεται το αδιαχώρητο στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Βόρειας Ελλάδας. «Βγαίνει ο ένας, μπαίνει ο άλλος. Έχουμε ασθενείς, λίγο πριν τη διασωλήνωση, σε απλές κλίνες Covid. Εμείς στο νοσοκομείο μας έχουμε στις ΜΕΘ κυρίως 40αρηδες και 50αρηδες, αλλά σε άλλες κλινικές υπάρχουν και άτομα 20-30 ετών», τόνισε.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στους αντιεμβολιαστές, οι οποίοι δυσχεραίνουν το έργο των γιατρών, καθώς πολλές φορές άνθρωποι από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών καταγγέλλουν και κάνουν μηνύσεις στους γιατρούς ζητώντας να τους αποσωληνώσουν. «Μας έχουν απαιτήσει να αποσωληνώσουμε τον ασθενή και μας λένε ότι κακώς τον διασωληνώσαμε, υπογράμμισε η κ. Βλαχογιάννη.

Όπως εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος, εάν υπάρχει εκφρασμένη γνώμη του ασθενούς με πλήρη διαύγεια ότι δε θέλει να διασωληνωθεί, ο γιατρός οφείλει να τον σεβαστεί. Ωστόσο, ο συγγενής δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει να τον αποσωληνώσει.