Skip to main content

Κεντρική Μακεδονία: Κατάσχεση 38 τόνων προϊόντων παρεμπορίου το 8μηνο

Σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για το παρεμπόριο.

Καταγραφή των προβλημάτων και της διάστασης που έχει λάβει το παρεμπόριο στην Κεντρική Μακεδονία και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ενέργειες για το συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στην αντιμετώπισή του έγινε στη σημερινή σύσκεψη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αστέριος Πιτσιόρλας και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Δημήτρης Αυλωνίτης περιγράφοντας τις διαστάσεις που έχει λάβει το παρεμπόριο, τις χαρακτήρισαν τραγικές.

Ανάλογη εικόνα περιέγραψαν και οι πρόεδροι του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης, του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης, του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, του ΕΣΘ, Παντελής Φιλιππίδης, των Επιμελητηρίων Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης, Σερρών, Χρήστος Μέγκλας, Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και Ημαθίας, Γιώργος Μπίκας, αλλά και οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον κ.Αυλωνίτη οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου αυξήθηκαν τα τελευταία δυο χρόνια κατά 200%. Ο κ. Αυλωνίτης είπε ότι στην Κεντρική Μακεδονία το οχτάμηνο του 2018 κατασχέθηκαν προϊόντα παρεμπορίου, που σε ποσοτικούς όρους έφτασαν στους 38 τόνους. Ο ίδιος δήλωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπογραφεί κοινή απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του υπουργείου για τη θεσμοθέτηση της συνεργασίας μεταξύ τους.

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός υπεύθυνος του ΣΥΚΕΑΠ, Βασίλης Μαστρογιάννης, δήλωσε ότι την τελευταία διετία ενεργοποιήθηκε ο συγκεκριμένος φορέας, με αποτέλεσμα να έχουν συσταθεί εκατοντάδες κλιμάκια ελέγχου που διενήργησαν περισσότερους από 8.000 ελέγχους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας και Αγροτικής Οικονομίας, Γερακίνα Μπισμπινά, όπως και ο εκτελεστικός υπεύθυνος του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παρεμπορίου, Βασίλης Μαστρογιάννης.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι δίπλα στη μάστιγα του παρεμπορίου ανθούν πλέον και όλες οι άλλες μορφές παραβατικότητας. «Ο κόσμος αγωνιά για τη σωματική του ακεραιότητα. Άνθρωποι νεότεροι αλλά και μεγάλης ηλικίας νιώθουν απροστάτευτοι. Δεν μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να αφήνονται στη μοίρα τους. Πρέπει άμεσα, πιο άμεσα από ποτέ, να βρούμε λύσεις. Να βρει η Πολιτεία της κατάλληλες, τις ουσιαστικές λύσεις», είπε ο περιφερειάρχης.

Δύο παραμέτρους έθεσε ο κ. Τζιτζικώστας:

-«Το παρεμπόριο είναι ένα τεράστιο ντόμινο που συμπαρασύρει αρνητικά όλους τους δείκτες. Στερεί σημαντικά έσοδα από τις νόμιμες επιχειρήσεις, τις βιοτεχνίες, τα καταστήματα, τους επαγγελματίες. Στερεί ταυτόχρονα σημαντικά έσοδα από τη χώρα. Η έλλειψη αυτών των εσόδων μεταφράζεται: σε επίπεδο αγοράς και πραγματικής οικονομίας σε λιγότερες επενδύσεις, λουκέτα, ανεργία και σε επίπεδο εθνικής οικονομίας σε έλλειμμα κρατικών εσόδων που δυσχεραίνουν την προσπάθεια επίτευξης πλεονασμάτων και τα οποία τελικά επιτυγχάνονται με δημοσιονομικά μέτρα. Μέτρα όπως η αύξηση φόρων, η αύξηση ΦΠΑ, η αύξηση εισφορών, η μείωση των δημοσίων επενδύσεων. Στο τέλος δηλαδή, αυτού του αυτοτροφοδοτούμενου φαύλου κύκλου, την πληρώνει ο Έλληνας πολίτης και η ελληνική επιχείρηση».

-«Η καταπολέμηση του παραεμπορίου δεν γίνεται με το ένα πόδι στο γύψο. Δεν γίνεται, όταν για παράδειγμα οι Περιφέρειες έχουν το δικαίωμα να κάνουν ελέγχους, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να κατασχέσουν και να καταστρέψουν προϊόντα παρεμπορίου ή όταν επίσης για παράδειγμα, οι Περιφέρειες δεν λαμβάνουν τους αναγκαίους πόρους για να κάνουν ελέγχους όλη την ημέρα, κάθε ημέρα. Το παρεμπόριο δεν έχει ωράριο, δεν γίνεται μεταξύ 7 το πρωί και 3 μετά το μεσημέρι. Για να μπορούν οι έλεγχοι να γίνονται και εκτός ωραρίου χρειάζονται συγκεκριμένοι πόροι. Πόροι που πρέπει να προβλεφτούν και να αποδοθούν από την κεντρική Πολιτεία. Η καταπολέμηση του παρεμπορίου γίνεται στην πηγή, στην αρχή, στα τελωνεία. Από τη στιγμή που τα προϊόντα παρεμπορίου θα περάσουν στη χώρα η μάχη γίνεται άνιση. Η πραγματική μάχη, εκεί που η Πολιτεία μπορεί να έχει ουσιαστικό πλεονέκτημα είναι στην πύλη εισόδου, στα τελωνεία».

Ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι στόχος είναι η καταγραφή των προβλημάτων και ο βέλτιστος συντονισμός των εμπλεκομένων, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. «Όλα τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας θα ήταν διαφορετικά αν είχαμε καταφέρει να ελέγξουμε το θέμα του παρεμπορίου. Δυστυχώς λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις. Η πρωτοβουλία του Υπουργείου είναι να οργανώσουμε κατ' αρχήν μια πολύ σοβαρή συζήτηση για να εντοπίσουμε τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν, προκειμένου να έχουμε αποτέλεσμα και να πετύχουμε το συντονισμό των ενεργειών όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων που μπορούν να συμβάλουν στην καταπολέμηση του παρεμπορίου. Για μας είναι ύψιστη προτεραιότητα. Όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες που έχουμε από άποψη πόρων και διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού, όμως είναι προτεραιότητα να δώσουμε και παραπάνω πόρους για την καταπολέμηση του εμπορίου και όσο μπορούμε να αρχίσουμε να καλύπτουμε και τα κενά στο ανθρώπινο δυναμικό που είναι τεράστια. Δεν θέλουμε να κάνουμε εξαγγελίες, θέλουμε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση και να οργανώσουμε τη συνεργασία μας με όλους τους φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας. Με τη δημιουργία του ΣΥΚΕΑΠ, ήδη έχουμε αποτελέσματα ενθαρρυντικά. Προφανώς απέχουμε πάρα πολύ από το να πούμε ότι αντιμετωπίζουμε το παρεμπόριο, έχουμε δείγματα όμως βελτίωσης», δήλωσε ο κ. Πιτσιόρλας.

«Κάναμε μια παρόμοια σύσκεψη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα πάμε και στη Δυτική Μακεδονία την επόμενη φορά και στην Ήπειρο. Νομίζω ότι το βόρειο τόξο της χώρας είναι αυτό που πάσχει πιο πολύ. Εδώ είναι οι πολλές πύλες και εδώ έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα. Καταλαβαίνετε ότι έχουμε και προβλήματα δεδομένου ότι χώρες που ανήκουν στην ΕΕ έχουν μια δυσκολία ως προς τους τελωνειακούς ελέγχους. Όμως πρέπει να βρούμε λύσεις», συμπλήρωσε ο κ. Πιτσιόρλας.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, ανέφερε ότι είχε προηγηθεί σχετική σύσκεψη για το παρεμπόριο στις 17 Ιανουαρίου και είχαν διατυπωθεί τότε προτάσεις και αιτήματα προς το υπουργείο τα οποία όμως δεν ικανοποιήθηκαν. «Η εικόνα είναι τραγική. Εκτός από το απλό λαθρεμπόριο που γίνεται στους δρόμους και την παραλία της πόλης γίνεται και το παρεμπόριο στα τελωνεία από όσους διακινούν παράνομα προϊόντα. Η λύση μπορεί να είναι να γίνουν μεικτά κλιμάκια που θα κάνουν πραγματικούς ελέγχους», είπε ο κ. Ζορπίδης σημειώνοντας ότι ο κόσμος περιμένει λύσεις από την κυβέρνηση, στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης των ποινών ειδικά για όσους υποτροπιάζουν, της τοποθέτησης σκάνερ στα τελωνεία, της ενίσχυσης των μικτών κλιμακίων ελέγχου και της εφαρμογής των νόμων περί επιπτώσεων στην άδεια παραμονής προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι εμπλέκονται στο παρεμπόριο.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ανέφερε ότι σύμφωνα με έρευνα του 2016 το ύψος του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου σε όλη την Ελλάδα ανέρχεται σε 55 δισεκατομμύρια ευρώ, στοιχεία πάντως που ποικίλουν (από 20 ως 60 δισ. ευρώ), δεδομένου ότι πρόκειται για εκτιμήσεις.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, χαρακτήρισε το παρεμπόριο «οργανωμένο έγκλημα» και είπε ότι δεν είναι εύκολη η αντιμετώπισή του και από εδώ και πέρα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα τα οποία θα το περιορίσουν γιατί να το τελειώσουν είναι φύσει αδύνατο.