Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Συνωστισμός, σκουπίδια και ναρκωτικά στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς

Πραγματικό χάος επικρατεί τους τελευταίους μήνες γύρω από τον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Θεσσαλονίκης. Εξοργισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής.

Των Αλεξίας Καλαϊτζή και Λευτέρη Ζαβλιάρη

Μπουκάλια και κουτάκια μπύρας, πλαστικά ποτήρια με αλκοολούχα ποτά, αποτσίγαρα και άλλα σκουπίδια. Η εικόνα αυτή θα μπορούσε άνετα να θυμίζει έναν μεγάλο συναυλιακό χώρο μετά την ολοκλήρωση ενός υπαίθριου μουσικού φεστιβάλ ή μιας άλλης εκδήλωσης. Κι όμως, αποτελεί μια καθημερινότητα για μια περιοχή όπου υπάρχει ένας από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης, η πλατεία Αρχαίας Αγοράς.

Οι οδοκαθαριστές του δήμου Θεσσαλονίκης έχουν βγει για μια ακόμα φορά από τα ξημερώματα για να συμμαζέψουν το χάος που δημιουργείται από τους «ξενύχτηδες της πλατείας». Δεκάδες νέοι συνωστίζονται μετά τις 10.00 το βράδυ σε παγκάκια και πεζούλια αψηφώντας τις συστάσεις για αποφυγή τέτοιων φαινομένων λόγω του κορωνοϊού. Το φαινόμενο έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα καθώς μετά τα μεσάνυχτα που κλείνουν τα καφέ-μπαρ, συγκεντρώνεται ακόμα περισσότερος κόσμος και ένα άτυπο πάρτι διοργανώνεται περιμετρικά της πλατείας.



Το αλκοόλ ρέει άφθονο τις πρώτες πρωινές ώρες στα πεζούλια της πλατείας, τα τσιγάρα ανάβουν και σβήνουν, η οχλαγωγία είναι βασανιστική, ενώ στο «μενού» μπαίνουν τα ναρκωτικά και τα αιματηρά περιστατικά, αφού είναι γνωστό ότι η περιοχή πίσω από το Άγαλμα Βενιζέλου έχει μετατραπεί σε στέκι τοξικομανών.

«Κάθε μέρα είναι και χειρότερη. Προχθές έβρεξε και μάλλον δεν είχε τόσο κόσμο. Τα πρωινά της Κυριακής γεμίζω και αδειάζω το καλάθι μου στον κάδο πολλές φορές, όπως και οι συνάδελφοι», αναφέρει στη Voria.gr υπάλληλος της καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι



Η κατάσταση αυτή ταλαιπωρεί εδώ και μήνες τους κατοίκους της περιοχής που καταγγέλλουν μιλώντας στη Voria.gr πως κάθε βράδυ περίπου 200 με 250 άτομα συγκεντρώνονται στο σημείο και διασκεδάζουν με αποτέλεσμα να μη μπορούν οι περίοικοι να κλείσουν μάτι. Συγκεκριμένα, κάτοικος δήλωσε πως τα άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας, «βάζουν μουσική στη διαπασών μέχρι τις 4.00 και τις 5.00 τα ξημερώματα, κάνουν χρήση ναρκωτικών, όλο εκείνο το σημείο μυρίζει χασίς, ενώ σπάζουν και μπουκάλια». «Και αν βγούμε στο παράθυρο να τους κάνουμε παρατήρηση, μας βρίζουν κιόλας», τόνισε. Όπως σημείωσε ο ίδιος περίοικος, παρατηρούνται και πιο ακραίες συμπεριφορές καθώς κάποιοι αφοδεύουν (!) γύρω από την Αρχαία Αγορά με αποτέλεσμα να υπάρχει τρομερή δυσοσμία, ενώ δεν έχουν λείψει και περιστατικά με μαχαιρώματα και τραυματισμούς.

Ο ίδιος ανέφερε πως η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη εξαιτίας του κορωνοϊού καθώς, παρότι υπάρχει συνωστισμός, κανείς από τους νέους δεν φοράει μάσκα. «Μεταξύ των υπολοίπων, αυτό που γίνεται αποτελεί και υποβίβαση των περιουσιών μας. Εγώ αγόρασα το διαμέρισμα αυτό το 2004 και το ανακαίνισα όταν ακόμα η περιοχή ήταν πολύ ήσυχη», επισήμανε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως τον τελευταίο χρόνο η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην.

Απόδεκτης δεκάδων παρόμοιων παραπόνων έχει γίνει το Σωματείο «Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου». Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου, Άκης Λαζάρου, μιλώντας στη Voria.gr, το πρόβλημα είναι τεράστιο στην περιοχή γύρω από την Αρχαία αγορά καθώς και στο πάρκο της Αγίου Δημητρίου. Σε ανάρτησή της, μέλος του σωματείου γράφει χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω τι έχουμε κάνει εμείς οι πολίτες και κάτοικοι της περιοχής για να αξίζουμε τέτοιες εικόνες στην Πλατεία Δικαστηρίων. Άνθρωποι άρρωστοι, ζωντανοί-νεκροί, λιπόθυμοι και αναίσθητοι πρωί-βράδυ. Διακινητές ναρκωτικών, πόρνες, πεταμένες καρτέλες ψυχοτρόπων παντού. Καυγάδες, φασαρίες, ματωμένοι άνθρωποι με ξεσκισμένα ρούχα, σπασμένα γυαλιά από μπουκάλια που χρησιμοποιούν για να μαλώσουν, τα πατάνε τα κατοικίδιά μας […]».

Ο κ. Λαζάρου επισήμανε πως τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχει στείλει επανειλημμένα επιστολές στην αστυνομία, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και στον δήμο περιγράφοντας την κατάσταση αυτή. Τα αιτήματα του σωματείου είναι ήπια αστυνόμευση της περιοχής και πεζές περιπολίες ώστε να μη γίνονται έκτροπα, αλλά και ο φωτισμός σημείων όπως το πάρκο της Αγίου Δημητρίου, το οποίο το βράδυ είναι σκοτεινό επιτρέποντας -έως και διευκολύνοντας- την παραβατικότητα. Σύμφωνα με τον κ. Λαζάρου και τους γείτονες, πάρα τα παράπονα που εκφράζονται, δεν έχει γίνει ακόμα κάτι προκειμένου να ελεγχθεί και να βελτιωθεί η κατάσταση στη γειτονιά.

Μάχη με τα σκουπίδια τα ξημερώματα

Από τη μέρα που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων, κλείνοντας από τα μεσάνυχτα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, η υπηρεσία καθαριότητας του κεντρικού δήμου δέχεται μεγάλη πίεση προκειμένου να ανταπεξέλθει στον καθαρισμό των πλατειών, που γεμίζουν τα ξημερώματα από σκουπίδια που αφήνουν νέοι που περνούν τη νύχτα τους εκεί.

«Οι ποσότητες απορριμμάτων που μαζεύονται από τους υπαλλήλους της καθαριότητας είναι πολλαπλάσιες σε σύγκριση με το παρελθόν. Η υπηρεσία μας δέχεται πολύ μεγάλη πίεση, αφού το προσωπικό απασχολείται αρκετή ώρα με τον καθαρισμό των πλατειών, ενώ πρέπει να δοθεί η μάχη της καθαριότητας στις γειτονιές», εξηγεί στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Ζεϊμπέκης.



Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, το πρόβλημα είναι γενικευμένο στις περισσότερες πλατείες του δήμου, ωστόσο εντονότερο είναι στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, που μαζεύει τα ξημερώματα τον περισσότερο κόσμο.

«Μιλάμε για μια περιοχή που διαθέτει έναν μεγάλο αρχαιολογικό χώρο, που επίσης επιβαρύνεται από τα απορρίμματα που πετούν όσοι βρίσκονται εκεί τα βράδια. Θα έρθουμε σε συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης, ώστε τα συνεργεία της υπηρεσίας μας να μπουν μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και να απομακρύνουν τα απορρίμματα που έχουν μαζευτεί», αναφέρει ο κ. Ζεϊμπέκης.