Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Έκρηξη ζήτησης για φοιτητική στέγη - Οι τιμές των ενοικίων ανά περιοχή

Τι ζητούν οι φοιτητές, ποιες περιοχές της Θεσσαλονίκης προτιμούν, ποιες ξεκίνησαν να μπαίνουν στο μικροσκόπιό τους - Δείτε τις τιμές

Δεν σταματούν να χτυπούν από το πρωί τα τηλέφωνα στα μεσιτικά γραφεία της Θεσσαλονίκης με γονείς, αλλά και τους ίδιους τους φοιτητές, να αναζητούν το δικό τους… κεραμίδι που θα στεγάσει όνειρα, ξενύχτια και διαβάσματα των επόμενων ετών.

Αιτία η χθεσινή ανακοίνωση των βάσεων για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις από το υπουργείο Παιδείας, η οποία πυροδότησε το σημερινό ενδιαφέρον για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας που μέχρι και τις προηγούμενες ημέρες ήταν… ισχνό.

«Φέτος ακόμη και αυτοί που ήταν σίγουροι ότι περνούσαν στη σχολή που ήθελαν το άφησαν για την τελευταία στιγμή. Λίγοι ήταν αυτοί που είχαν αρχίσει να ψάχνουν για κατοικία από το προηγούμενο διάστημα. Χθες μάλλον κάποιοι ήθελαν να γιορτάσουν την εισαγωγή τους σε κάποια σχολή, οπότε από σήμερα το πρωί τα τηλέφωνα ξεκίνησαν να χτυπούν συνεχώς από ενδιαφερόμενους» σχολιάζει μιλώντας στη Voria.gr, o πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΣΘ), Κωνσταντίνος Τζάρος υπογραμμίζοντας πως η πλειονότητα των ενδιαφερομένων ζητά διαμερίσματα 40- 50 τμ, σε μικρή εγγύτητα από τα πανεπιστήμια.

Ουσιαστικά οι ενδιαφερόμενοι αναζητούν γκαρσονιέρες, δωμάτιο και σαλοκουζίνα ή στούντιο, με τη συγκατοίκηση να έχει μπει στις περισσότερες περιπτώσεις στο χρονοντούλαπο.  

Όσοι γνωρίζουν καλύτερα την πόλη αναζητούν κατοικίες και σε Σαράντα Εκκλησιές, Τούμπα, Τριανδρία θέτοντας το πήχη σε αντίστοιχων τμ διαμερίσματα.

Πάντως αν και οι τιμές είναι οριακά στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, από πολλούς γονείς κρίνονται ως… αλμυρές και αυτό γιατί για ένα μη επιπλωμένο, ανακαινισμένο διαμέρισμα 40 έως 50 τμ γύρω από τα πανεπιστήμια, όσο και στις προαναφερθείσες περιοχές, οι τιμές κυμαίνονται από 400 έως 450 ευρώ. Σε ειδικές περιπτώσεις, ανάλογα με το τι προσφέρει το ακίνητο, την περιοχή που βρίσκεται, αλλά και το πώς το αποτιμά ο ιδιοκτήτης του η τιμή του μπορεί να φτάσει και στα 500 ευρώ.

Αν πρόκειται για επιπλωμένο διαμέρισμα τότε η τιμή του τσιμπάει προς τα πάνω κατά 50 έως 100 ευρώ.

Όταν μάλιστα πρόκειται για διαμερίσματα που βρίσκονται κάτω από την οδό Εγνατία, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, στα ανακαινισμένα και μη επιπλωμένα οι τιμές εκτοξεύονται στα 600 ευρώ.

Στα περσινά επίπεδα οι τιμές

Όπως εξηγεί ο κ. Τζάρος οι τιμές των ακινήτων είχαν εκτοξευτεί την περίοδο 2018 – 2019 περίπου 20% έως 25%, ωστόσο οι τρέχουσες τιμές που διαμορφώνονται σχεδόν στα περσινά επίπεδα στρέφει κάποιους γονείς να αναζητούν κατοικία και στα δυτικά της πόλης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, η έστω και περιορισμένη τάση προς τα δυτικά ξεκίνησε από πέρυσι με τις οδούς Μοναστηρίου, Γιαννιτσών αλλά και την περιοχή της Ξηροκρήνης να μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ενδιαφερομένων καθώς οι τιμές για ένα ανακαινισμένο διαμέρισμα, χωρίς έπιπλα, κυμαίνονται από 300 έως 350 ευρώ.

Πάντως δεν λείπουν και οι περιπτώσεις γονιών, αλλά και φοιτητών που μοιάζουν να προτιμούν τις περιοχές της Χαριλάου, της Τούμπας, αλλά και της Βασιλίσσης Όλγας και τη Λεωφόρου Στρατού, καθώς τις θεωρούν πιο οικογενειακές με τις τιμές πάντως να διαμορφώνονται και σε αυτές τις περιπτώσεις στα 400 έως 450 ευρώ για ένα διαμέρισμα.  

Περιορίζονται οι all inclusive κατοικίες

Ιδιαίτερη κινητικότητα είχε καταγραφεί στο πρόσφατο παρελθόν για την κατασκευή all inclusive studios που περιλαμβάνουν ενοίκιο καθώς και όλα τα άλλα κόστη (λογαριασμούς ΔΕΚΟ, συνδέσεις internet κ.ο.κ.).

Πάντως σύμφωνα με τον κ. Τζάρο, τους τελευταίους μήνες πολλοί ιδιοκτήτες στράφηκαν στην παραδοσιακή μίσθωση (όσοι δεν είχαν συμβόλαια που έτρεχαν) καθώς το ράλι της ενέργειας φαίνεται να τους τρόμαξε.